"Procesul secolului" a inceput in Coreea de Sud. Ce se va intampla cu Samsung?

Sambata, 11 Martie 2017, ora 08:3012102 citiri
"Procesul secolului" a inceput in Coreea de Sud. Ce se va intampla cu Samsung?
Foto: Twitter/@samsungtomorrow

Un urias scandal de coruptie care il are in centrul sau pe mostenitorul imperiului Samsung a dus la declansarea in Coreea de Sud a ceea ce unii numesc "procesul secolului".

Lee Jae-yong, seful de facto al Samsung si cea mai importanta personalitate din lumea afacerilor in Coreea de Sud, este acuzat de mai multe infractiuni, printre care dare de mita si deturnare de fonduri. Audierile preliminarii au inceput in aceasta saptamana, iar avocatii lui Lee neaga toate acuzatiile care ii sunt aduse acestuia, potrivit CNN.

Nu este pentru prima data cand Samsung si familia Lee se confrunta cu acuzatii de coruptie, insa Lee, cunoscut si ca Jay Y. Lee, este primul lider al companiei care a fost arestat si inchis inainte de proces.

Tatal lui Lee si presedintele grupului Samsung, Lee Kun-hee, a fost condamnat de doua ori de infractiuni white collar, dar a beneficiat in ambele cazuri de gratieri din partea presedintelui. In prezent, acesta se recupereaza in urma unui infarct suferit in 2014.

Fiul sau ar putea sa nu se bucure de acelasi tratament preferential. Park Geun-hye, presedintele Coreei de Sud, este la randul sau implicata in scandal si a fost destituita zilele acestea de Curtea Consitutionala. Alti patru directori Samsung sunt acuzati de dare de mita si de alte infractiuni.

Potrivit procurorilor, Lee a promis mita in valoare de zeci de milioane de dolari pentru a obtine sprijin politic din partea lui Park, inclusiv intr-o fuziune care l-a ajutat sa-si consolideze controlul asupra Samsung.


Cine este Jay Y. Lee

In varsta de 48 de ani, Lee este fiul lui Lee Kun-hee, presedintele grupului Samsung, si nepotul lui Lee Byung-chul, fondatorul Samsung.

A studiat in Seoul, iar mai tarziu si-a obtinut doctoratul la Harvard Business School, scrie BBC.

In 2013 a fost numit vicepresedinte al Samsung Electronics, divizia care produce smartphone-urile Galaxy, dar si televizoare, camera foto si video si hard disk-uri.

De cand tatal sau a suferit un atac de cord in 2014, a fost considerat seful de facto al intregului grup Samsung.

Forbes il plaseaza pe Lee, care este divortat si are doi copii, pe locul al 40-lea in topul celor mai puternici oameni din lume, cu o avere neta de aproape 6 miliarde de dolari.

Ce se va intampla la Samsung

Samsung are un rol foarte important pentru economia sud-coreeana, vanzarile sale echivaland cu aproximativ o cincime din produsul intern brut al tarii.

Este, alaturi de grupuri precum LG, Lotte si Hyundai, un chaebol, termen folosit in Coreea de Sud pentru a denumi conglomerate conduse de familii.

Pana acum, situatia lui Lee nu a afectat in mod deosebit evolutia Samsung Electronics, cea mai importanta companie din grup. Ba chiar actiunile sale au atins in aceasta saptamana un nivel record de crestere.

Compania a prezentat de curand cateva produse noi si va lansa cel mai recent smartphone al sau la sfarsitul acestei luni.