Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

"Procesul secolului" a inceput in Coreea de Sud. Ce se va intampla cu Samsung?

Sambata, 11 Martie 2017, ora 08:30
13408 citiri
"Procesul secolului" a inceput in Coreea de Sud. Ce se va intampla cu Samsung?
Foto: Twitter/@samsungtomorrow

Un urias scandal de coruptie care il are in centrul sau pe mostenitorul imperiului Samsung a dus la declansarea in Coreea de Sud a ceea ce unii numesc "procesul secolului".

Lee Jae-yong, seful de facto al Samsung si cea mai importanta personalitate din lumea afacerilor in Coreea de Sud, este acuzat de mai multe infractiuni, printre care dare de mita si deturnare de fonduri. Audierile preliminarii au inceput in aceasta saptamana, iar avocatii lui Lee neaga toate acuzatiile care ii sunt aduse acestuia, potrivit CNN.

Nu este pentru prima data cand Samsung si familia Lee se confrunta cu acuzatii de coruptie, insa Lee, cunoscut si ca Jay Y. Lee, este primul lider al companiei care a fost arestat si inchis inainte de proces.

Tatal lui Lee si presedintele grupului Samsung, Lee Kun-hee, a fost condamnat de doua ori de infractiuni white collar, dar a beneficiat in ambele cazuri de gratieri din partea presedintelui. In prezent, acesta se recupereaza in urma unui infarct suferit in 2014.

Fiul sau ar putea sa nu se bucure de acelasi tratament preferential. Park Geun-hye, presedintele Coreei de Sud, este la randul sau implicata in scandal si a fost destituita zilele acestea de Curtea Consitutionala. Alti patru directori Samsung sunt acuzati de dare de mita si de alte infractiuni.

Potrivit procurorilor, Lee a promis mita in valoare de zeci de milioane de dolari pentru a obtine sprijin politic din partea lui Park, inclusiv intr-o fuziune care l-a ajutat sa-si consolideze controlul asupra Samsung.

Cine este Jay Y. Lee

In varsta de 48 de ani, Lee este fiul lui Lee Kun-hee, presedintele grupului Samsung, si nepotul lui Lee Byung-chul, fondatorul Samsung.

A studiat in Seoul, iar mai tarziu si-a obtinut doctoratul la Harvard Business School, scrie BBC.

In 2013 a fost numit vicepresedinte al Samsung Electronics, divizia care produce smartphone-urile Galaxy, dar si televizoare, camera foto si video si hard disk-uri.

De cand tatal sau a suferit un atac de cord in 2014, a fost considerat seful de facto al intregului grup Samsung.

Forbes il plaseaza pe Lee, care este divortat si are doi copii, pe locul al 40-lea in topul celor mai puternici oameni din lume, cu o avere neta de aproape 6 miliarde de dolari.

Ce se va intampla la Samsung

Samsung are un rol foarte important pentru economia sud-coreeana, vanzarile sale echivaland cu aproximativ o cincime din produsul intern brut al tarii.

Este, alaturi de grupuri precum LG, Lotte si Hyundai, un chaebol, termen folosit in Coreea de Sud pentru a denumi conglomerate conduse de familii.

Pana acum, situatia lui Lee nu a afectat in mod deosebit evolutia Samsung Electronics, cea mai importanta companie din grup. Ba chiar actiunile sale au atins in aceasta saptamana un nivel record de crestere.

Compania a prezentat de curand cateva produse noi si va lansa cel mai recent smartphone al sau la sfarsitul acestei luni.

Pe de alta parte, Lee nu a fost niciodata implicat in operatiunile de zi cu zi, fiind, la fel ca tatal si ca bunicul sau inainte lui, responsabil cu viziunea globala a companiei.

In cazul in care va fi condamnat la inchisoare, exista posibilitatea amanarii luarii unor decizii importante la Samsung, care dispune de o mare cantitate de lichiditati.

Doar pentru acuzatia de deturnare de fonduri, Lee risca o pedeapsa cu inchisoarea de minimum cinci ani.

Insa pe termen scurt, afacerile isi vor continua cursul firesc, in contextul in care exista o echipa de conducere capabila sa ia decizii in perioada urmatoare, sustin analistii.

Chiar daca Lee va fi inchis, familia sa va pastra cel mai probabil controlul asupra imperiului Samsung, fara sa intampine prea multa impotrivire din interior.

Sora lui Lee, Lee Boo-jin, care conduce Hotel Shilla, companie afiliata Samsung si unul dintre cei mai mari comercianti duty-free din lume, ar putea avea un rol mai proeminent in cadrul grupului, desi va continua probabil sa urmeze indicatiile fratelui sau. Acesta va ramane principalul succesor la conducerea imperiului, urmand calea pavata de familia Lee si de membri importanti ai companiei de-a lungul a doua decenii.

Efectele scandalului se vor resimti mai ales la nivelul reputatiei Samsung, deja afectata in urma fiascoului generat de cel mai recent smartphone al sau, Galaxy Note 7.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#proces mostenitor Samsung, #coruptie Samsung , #stiri Samsung