Criterii de care să ții cont în alegerea saltelei pentru copii

Advertorial
Luni, 26 Septembrie 2022, ora 18:34
3436 citiri
Criterii de care să ții cont în alegerea saltelei pentru copii
FOTO: piqsels.com

Cu siguranță, medicul pediatru te-a informat că bebelușul tău va petrece mai mult timp dormind decât treaz. Asta se întâmplă, în special, în primul an de viață, dar somnul este la fel de important pe toată durata copilăriei. Din acest motiv este vital ca părinții să ia toate măsurile pentru oferirea unui mediu de calitate pentru somn, iar asta începe cu o saltea sigură și confortabilă.

Află în continuare despre cele mai importante recomandări de care va trebui să ții cont atunci când alegi o saltea de dormit pentru copilul tău, în funcție de etapa de dezvoltare la care se află.

1. Dimensiunea

Nou-născuții și copiii mici au nevoie de un pătuț și o saltea de dimensiuni mai mici, de regulă 60 x 120 cm. Copiii mai mari au nevoie de o saltea 90x200 pentru pat, astfel încât să aibă la dispoziție suficient loc pentru a dormi alături de jucăriile preferate și de a-și schimba poziția atunci când doresc.

2. Fermitatea

Pentru copii se recomandă saltele de fermitate medie sau chiar mică. Deoarece greutatea lor corporală este redusă, ei nu vor avea același confort precum un adult atunci când vine vorba despre o saltea de dormit. Sprijinul trebuie să fie adecvat, iar coloana trebuie să rămână într-o poziție naturală inclusiv pe durata somnului.

3. Umplutura

Saltelele pentru copii sunt disponibile în mai multe variante de umplutură. Dacă optezi pentru spumă de memorie, te vei bucura să afli că cel mai important avantaj oferit este faptul că se conturează pe corpul celui mic, oferind confort sporit pe toată durata somnului. Saltelele umplute cu gel inteligent disipă căldura corpului, eliminând transpirația și disconfortul aferent. Varianta saltelelor cu arcuri nu este neapărat cea mai bună, deoarece sunt moi și pot fi zgomotoase, afectând calitatea somnului. Ultima variantă de pe listă, dar nu cea din urmă este umplutura naturală, care poate conține paie sau alge marine uscate. Această umplutură contribuie la un somn profund, de calitate, datorat și plantelor medicinale pe care le conține, inclusiv lavandă, mușețel sau flori de tei. Cu toate acestea, umplutura naturală prezintă și un mic dezavantaj, având în vedere că are o duritate destul de ridicată, iar unii copii nu se pot acomoda foarte bine.

4. Durabilitate

Chiar dacă este destinată somnului, salteaua va fi de multe ori utilizată ca loc de joacă, iar asta înseamnă multe sărituri, substanțe vărsate, precum și diverse alte șocuri fizice, chimice sau termice. Alege o saltea de calitate ce poate fi curățată, spălată și care este obligatoriu tratată ignifug.

5. Materialul

Chiar dacă prezintă nenumărate avantaje din unele puncte de vedere, saltelele din materiale sintetice pot reprezenta un factor problematic pentru copiii mai sensibili. Dacă ai un copil predispus la alergii, este recomandat să eviți saltelele sintetice, deoarece pot cauza iritații ale pielii sau probleme respiratorii. O saltea naturală, cu latex natural, bumbac organic sau bambus, este realizată din materiale hipoalergenice, oferind un mediu sigur și fără potențial toxic.

Alegerea saltelei potrivite pentru copilul tău trebuie să țină cont și de vârsta lui, nu doar de dimensiunile fizice. Există momente importante în dezvoltarea copiilor, atunci când și stilul de somn se modifică. Asta înseamnă că pot apărea preferințe pentru dormitul lateral, pe spate sau pe burtă, iar fiecare variantă necesită un model diferit de saltea.

În plus, este recomandat să alegi o saltea cu husă detașabilă, astfel încât să o poți spăla ori de câte ori este nevoie. Indiferent dacă este vorba despre mici accidente în perioada renunțării la pampers, despre vărsarea de lapte sau ceai din biberon ori de spălarea periodică, menținerea unui pat igienizat este primordială pentru ca odihna celui mic să fie de calitate.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#saltea copii, #alegere saltea copii, #saltea , #copii