Cum se traduce mărirea salariului minim pentru cei mai înalți politicieni din stat

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 03:25
8460 citiri
Cum se traduce mărirea salariului minim pentru cei mai înalți politicieni din stat
Parlamentarii vor fi printre principalii beneficiaria ai creșterii salariului minim brut FOTO Ziare.com

Potrivit unei hotărâri de Guvern lăsată în dezbatere publică de Ministerul Muncii, salariul minim brut urmează să crească de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei. Majorarea atrage după sine și un salt asupra veniturilor politicienilor, care au salariile calculate după un coeficient raportat la salariul minim.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6%, față de luna decembrie 2022”, arată în hotărârea de guvern transmisă de ministerul Muncii condus de către Marius Budăi.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022, iar în 2021 a fost de 2.300 de lei.

În ciuda celor câteva sute de lei care vor intra în buzunarele românilor cu venituri mici, adevăratele beneficii vor fi resimțite de către politicieni. De exemplu, Klaus Iohannis a avut un venit lunar de 25.960 de lei în 2021, care urmează să crească la 36.000 de lei la 1 ianuarie 2023 datorită noii legi.

Potrivit anexei IX a Legii salarizării în sectorul public, indemnizațiile demnitarilor sunt stabilite pe baza unor coeficienți, iar aceștia sunt înmulțiți cu salariul minim. Președintele României se bucură de cel mai mare coeficient, 12, însemnând că indemnizația sa brută va reprezenta salariul minim brut x 12. Șeful statului este urmat de primul-ministru și de președinții Camerei Deputaților și Senatului pentru care coeficientul este de 11,5.

Explozie de beneficii pentru parlamentari

La sfârșitul anului 2019, guvernul Orban a încercat să taie din veniturile parlamentarilor după ce a decuplat indemnizațiile demnitarilor de salariul minim brut. Mai exact, Executivul a hotărât atunci ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate în funcție de salariul minim din 2019 de 2.080 de lei, și nu în funcție de noul salariul minim de 2.230 de lei care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Decizia a fost reînnoită de către guvernele Cîțu și Ciucă în 2021 respectiv 2022, dar a fost dată peste cap în septembrie 2022 de către UDMR. La acea dată, senatorii Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon au propus ca salariile demnitarilor și a primarilor să fie calculate pe baza salariului minim din 2022, adică de 2.550 de lei, față de 2.080 de lei, însemnând practic o majorare cu 25%.

Până în prezent, guvernele doar au înghețat formula de calcul în ce privesc salariile parlamentarilor, iar apoi au modificat-o, însă nu au abrogat-o. Astfel, dacă în 2023 guvernul nu va reînnoi această măsură, aleșii vor beneficia de o nouă creștere a salariilor, pe baza noului venit mediu de 3.000 de lei.

Cum va arăta salariul de politician

Premierul și președinții celor două Camere ale Parlamentului vor trece peste pragul de 20.000 lei net pe lună întrucât indemnizația brută va crește de la 23.920 la 34.500, echivalentul a 20.182 lei net. Pe locul 3 ca nivel al salarizării demnitarilor sunt vicepreședinții Camerei Deputaților și Senatului, vicepremierii și vicepreședinții Curții de Conturi care au un coeficient de 10,7, astfel că în cazul în care salariul minim but ajunge la 3.000 de lei, ei vor primi o indemnizație brută de 32.100 lei, ceea ce înseamnă un net de 18.778 lei.

De coeficientul de 10,5 beneficiază o serie de funcții în plus printre care: secretarii și chestorii Parlamentului, miniștrii, consilierii de conturi, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidențiali, Avocatul Poporului și președinții de la Academia Română, Consiliul Legislativ, Consiliul Concurenței, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Autoritatea Electorală Permanentă.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#salariul minim, #salarii politicieni, #salarii deputati, #salarii senatori, #ministerul muncii, #marius budai , #legea salarizarii