Salariul mediu net a crescut cu 11% în martie. Care sunt domeniile vizate

Joi, 12 Mai 2022, ora 10:42
1939 citiri
Salariul mediu net a crescut cu 11% în martie. Care sunt domeniile vizate
Câştigul salarial mediu net a crescut în martie cu 5,8%, la 3.937 lei, faţă de luna februarie FOTO: Unsplash.com

Câştigul salarial mediu net s-a ridicat la 3.937 lei, în luna martie a acestui an, în creştere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (9.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.079 lei), arată datele Institutului Naţional de Statistică.

”În luna martie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 3.937 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%)", potrivit INS.

În martie 2022, comparativ cu luna martie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11%.

”În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, arată datele INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni s-au înregistrat după cum urmează: cu 55,4% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor.

Între 12% şi 19% ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Între 7,5% şi 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Între 6% şi 7% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor", mai arată datele INS.

Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#salariu mediu net Romania, #INS, #cresteri salariale , #salariu
Comentarii