"Ce rost mai au toate facultățile?" Tinerii, debusolați de ofertele salariale: "Are 10 clase terminate și câștigă 8.000 într-o lună proastă"

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 21:56
24765 citiri
"Ce rost mai au toate facultățile?" Tinerii, debusolați de ofertele salariale: "Are 10 clase terminate și câștigă 8.000 într-o lună proastă"
Tineri corporatiști la birou FOTO Unsplash

Diferențele salariale între tinerii cu studii superioare și cei cu mai puțină educație sunt semnificative. În multe cazuri, absolvenții de învățământ superior au adesea salarii mai mari, deoarece calificările și abilitățile suplimentare obținute prin educație le oferă o valoare mai mar pe piața muncii.

Totuși, uneori, contextul economic și cererea pentru anumite specializări pot influența diferențele salariale, iar unii tineri pot găsi oportunități mari de câștig și fără un grad academic.

Un tânăr care își desăvârșește studiile a relatat în mediul online ce pregătire are și salariul pe care îl primește, făcând o comparație cu situația unui prieten care câștigă cu ușurință mulți bani, deși nu a terminat nici studiile liceale.

"Ce rost mai au toate facultățile?"

"Am o facultate terminată + master și mă bate gândul să fac și doctoratul. În prezent sunt angajat pe 5.000 și puțin de lei (în funcție de lună, ajung și la 6000). La jobul meu, cei care sunt de 20 de ani în domeniu ajung pe la 7500-8000.

Ei, și aici vine problema.

Am un prieten care e frizer. Are 10 clase terminate, două săptămâni de curs de tuns la nea Gică în cartier și câștigă 8000 într-o luna proastă și își face programul cum vrea el.

Ce rost mai au toate facultățile? Toate studiile, stresul de la examene, stresul de la muncă și așa mai departe? Nu zic, ador să fac ceea ce fac, mă duc cu zâmbetul pe buze la muncă, dar e stresant.

Cred că îmi dau demisia și învăț să tund", a scris acesta pe Reddit.

"Studiile nu îți garantează banii"

Postarea sa a strâns sute de comentarii. Punctele de vedere sunt diferite.

"Poți să faci 7 doctorate dacă te specializează pe domenii fără perspectivă... Studiile nu îți garantează banii. Iar 5-6000 lei sunt peste media țării.

Apoi legat de frizeri, pentru mulți brutul încasat este aproape egal cu netul, pentru că nu fiscalizează. Dar sume mari poți să faci și în livrări sau construcții, unde e vorba de muncă mai grea. 5-6000 și un scaun cald nu mai sună așa rău."

"Am făcut facultate pentru că n-am talent că frizer", s-a consolat cu umor un utilizator al platformei.

"Școala nu e ca să faci bani mai mulți decât vecinul, ci că să ajungi la pensie fără artroză, să ai colegi și oameni cu care să vorbești pe măsura inteligenței tale și să fii împlinit cu contribuția ta la societate. Cu cât mai multă școală, cu atât mai importantă potențiala schimbare a societății. Bani avem toți nevoie să trăim, frizer, constructor, doctor sau barman... toți ar trebui să ne permitem trăi decent, dar doar unii au inteligența și pregătirea necesară să aibă împlinire și scop fără să dea la schimb sănătatea fizică."

"Am terminat facultatea doar de dragul mamei"

"Eu am terminat facultatea doar de dragul mamei, că a vrut mereu să mă vadă "domn, cu facultate, să fii cineva"....apoi mi-am îndeplinit visul de a deveni fierar betonist."

"Mă „amuză” frustrarea românilor (și nu numai) când realizează că studii ≠ bani. Rolul unei facultăți este aceea de a te pregăti pentru a profesa într-un anumit domeniu care necesită acea facultate. Tu decizi domeniul și motivele pentru care vrei să profesezi acolo. Dacă scopul tău în viață este acela de a „face bani”, atunci îndreaptă-te spre o astfel de profesie, dar nu da vină pe facultatea pe care tu ai ales-o că nu a condus spre asta.

Eu am terminat facultatea de Teologie fiindcă am dorit să fiu profesor în acest domeniu, și asta sunt. Nu mă frustrează faptul că nu câștig cât câștigă un dealer, o coafeză, un medic sau un general în armată. Sunt un om frugal și minimalist, pasionat de subiectul pe care l-am studiat în facultate care a ales să se dedice la asta, chiar dacă nu câștig atât de mulți bani cât x și y. Tu alegi ce vrei să faci în viață. Facultatea nu e de vină."

"Diplomele se devalorizează"

"Românul când dă peste conceptul de cerere și ofertă."

"Am avut discuția asta cu colegă mea de apartament care făcea unghii cu gel. Era foarte talentată și căutată, dar insista să piardă 8 ore pe zi la jobul de asistență a unui avocat pentru că părinții insistaseră să facă facultatea de drept.

Și-a luat concediu o săptămână și a făcut numai unghii. În săptămâna aia a câștigat salariul pe 2 luni de la jobul oficial.

Părerea mea e că diplomele se devalorizează pe zi ce trece pentru că e din ce în ce mai ușor să faci o facultate. Între timp, joburile practice (electrician, instalator, coafeză etc) generează din ce în ce mai mulți bani pentru că sunt mult mai puțini cei care învață să le facă bine. Și să fim serioși, absolut toată lumea are nevoie de un electrician și un instalator."

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#salarii, #tineri, #facultate, #piata muncii, #nedumerire , #salariu