Românii încă își caută un rost în străinătate pe salarii mult mai mari. Cât câștigă un muncitor necalificat în afara țării

Miercuri, 20 Septembrie 2023, ora 21:49
11443 citiri
Românii încă își caută un rost în străinătate pe salarii mult mai mari. Cât câștigă un muncitor necalificat în afara țării
Cele mai căutate slujbe pentru românii plecați în Marea Britanie sunt în domeniul construcțiilor. FOTO Hepta

Cifrele recensământului din 2022 confirmă faptul că România se află în declin demografic, un fenomen amplificat de emigrație.

Ultimele date arată că aproximativ 5.7 milioane de români trăiesc în afara țării, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, majoritatea aflați la prima generație de emigranți, deși o bună parte nu figurează în registrele oficiale. Italia, Spania, Marea Britania, Germania și SUA se află în topul destinațiilor românilor care încearcă să își găsească un rost în străinătate. Deși în ultimii ani salariile românilor cu experiență în poziții de senioritate care activează în domenii precum IT sau construcții au început să semene foarte mult cu cele din alte țări, munca necalificată încă este plătită și de patru ori mai puțin la noi în țară. Decalajul veniturilor este amplificat și de faptul că din multe puncte de vedere, costul traiului în aceste țări nu depășește cu mult nivelul prețurilor din România.

Conform datelor oficiale ale Ministerului de Externe, în 2021, în străinătate trăiau, oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români.

În top cinci, se aflau următoarele țări:

  • Italia – 1.137.728 de români
  • Spania – 1.087.923 de români
  • Marea Britanie – 949.810 de români
  • Germania – 826.154 de români
  • SUA – 464.814 de români

Statisticile arată că doar în 2022 aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România, numărul excluzând muncitorii sezonieri sau tinerii care pleacă să studieze în străinătate. În ceea ce privește calificarea, date ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că dacă în Marea Britanie sau în Austria, 20% dintre emigranții români ocupă poziții de calificare înaltă, în Spania și Italia doar 5% dintre emigranții români dețin un nivel înalt de calificare pentru slujbele pe care le dețin.

În țările membre OCDE, se poate observa o distribuție diferită între bărbați și femei în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. Statisticile arată că un bărbat român din cinci ocupă poziții cu nivel redus de calificare, în comparație cu o femeie din trei. De asemenea, femeile sunt preponderent prezente în domeniul vânzărilor (30% comparativ cu 10% dintre bărbați) și în cel al tehnicienilor și profesioniștilor (10% față de 6% dintre bărbați). Comerțul este un sector în care bărbații domină, având în vedere că doar 4% dintre femei lucrează în această industrie.

În domeniul ocupărilor considerate tradițional masculine, operatorii și asamblatorii de instalații și mașini se evidențiază, cu o prezență de patru ori mai mare a bărbaților în comparație cu femeile. Cu toate acestea, situația diferă în funcție de țară. De exemplu, în Spania, femeile românce au de două ori mai multe șanse de a lucra în ocupații slab calificate decât bărbații, în timp ce în Germania și Marea Britanie, proporția femeilor care ocupă astfel de joburi este de zece ori mai mică.

Italia: destinația preferată a românilor plecați pentru un trai mai bun

Dintr-un total de 5,2 milioane de imigranți în Italia, număr care se ridică la aproximativ 9% din populația țării, peste 1,1 milioane sunt români.

În Italia, remunerația este adesea exprimată în valori nete, după reținerea impozitelor directe la sursă și a contribuțiilor de asigurări sociale suportate de către angajator și angajat, și include toate formele variate de compensare plătite, inclusiv salariul de bază și bonusurile asociate, beneficiile în bani sau în natură (salariu de bază, indemnizații speciale suplimentare, luni suplimentare, bonusuri de performanță și orice alte beneficii).

Conform ultimelor cifre oferite de rețeaua europeană de cooperare a serviciilor de ocupare a forței de muncă EURES, 25% dintre muncitorii din Italia prestează munci necalificate, fiind plătiți cu o medie de 15.000 de euro pe an, adică un salariu lunar de aproximativ 1250 de euro.

Cu toate că multe platforme de recrutare promovează salarii pentru muncă necalificată care pot urca până la 3.000 de euro pe lună pentru cetățenii cu permis de muncă, țara se confruntă și cu un număr ridicat de imigranți ilegali. Amnesty International a estimat la finalul anului trecut că peste 500.000 de muncitori imigranți în Italia lucrau la negru, fără niciun fel de acte de identificare sau permis de muncă.

În ceea ce privește românii, exodul Românilor în Italia este dominat de femei, care ocupă numeroase poziții în domenii precum au pair și HoReCa.

Nivelul de trai în Italia

Conform ultimelor date EURES, începând din 2022, prețurile de consum au fost afectate de o creștere puternică a inflației. În decembrie, aceasta a ajuns la +11,6% conform datelor finale privind indicele național al prețurilor de consum publicate de ISTAT, cu o medie națională de 8,1%.

Costurile ridicate ale energiei și carburanților au contribuit la creșterea prețurilor: prețul benzinei în Italia a crescut semnificativ în 2022. Cu toate că au avut loc mai multe creșteri, costurile transportului public sunt încă sub media europeană, dar costurile auto (asigurare, impozitul rutier și combustibilul) sunt cu 42% mai mari decât media europeană.

Cheltuielile de trai (alimente, facturi, taxe etc.) reprezintă mai mult de 70% din venitul gospodăriilor, cu 10% mai mult decât media Uniunii Europene de 60%. Diferența reflectă discrepanța în venitul total, care pentru familiile italiene este cu 25% mai mic decât media europeană.

Un sondaj Codacons bazat pe datele Ministerului Dezvoltării a publicat un clasament al celor mai scumpe orașe italiene. Costul de trai mediu este mai mare în nord. Cel mai scump oraș din Italia pentru coșul de cumpărături săptămânal este Milano, unde cheltuielile medii sunt de 116 euro. Urmează Aosta cu 109,91 euro, Genova cu 107,91 euro, Trieste cu 107,29 euro și Bologna cu 105 euro. Alte orașe cu cheltuieli medii peste 100 de euro includ Florența cu 104,70 euro, Trento cu 104,68 euro, Torino cu 103,96 euro și Roma cu 101,92 euro.

Cu toate acestea, nivelul cheltuielilor gospodărești în regiunile sudice este sub media națională: Napoli, Palermo și Catanzaro sunt cele mai ieftine orașe din Italia, conform aceluiași sondaj, cu o cheltuială medie săptămânală de 75,16 euro, 86,97 euro și 79,33 euro, respectiv. Cumulând, cheltuielile gospodărești lunare din Napoli se ridică puțin peste 300 de euro.

Spania, fluctuații mai mici ale nivelului de trai în diferite zone ale țării

Spania se află printre țările preferate ale românilor când vine vorba de munca în străinătate. Acest lucru nu se datorează doar nivelului ridicat al salariului minim din țară, dar și prețurilor rezonabile și a condițiilor de trai considerate mai bune de români.

În cazul Spaniei, EURES reprezintă salarii medii calculate pentru un lucrător cu vârsta sub 65 de ani, care lucrează 40 de ore pe săptămână și fără a lua în considerare plăți suplimentare, indemnizații sau alte bonusuri.

În acest sens, un chelner va câștiga un salariu net lunar de aproximativ 1000 de euro pe lună, un muncitor necalificat poate pleca acasă cu un venit net lunar de 837 de euro, iar un asistent medical câștigă un salariu net de 1715 euro, în medie.

Salariul minim brut este de 1.125 euro pe lună. Majoritatea site-urilor de recrutare avertizează românii că salariile pot varia în funcție de angajator și pot scădea sub salariul minim brut pe economie.

Nivelul de trai în Spania

În ceea ce privește costul nivelului de trai, sursele consultate arată că valorile coșului alimentar se află sub mediile italiene în majoritatea orașelor mari, dar tot fluctuează între 80 și 100 de euro săptămânal, ducând un minim al coșului alimentar lunar undeva la 320 de euro pe lună.

Conform EURES, nivelul de trai în Spania este considerat a fi acceptabil, cu toate că seria de crize din ultimii ani a avut un impact asupra economiei și a unor servicii publice. Populația beneficiază de servicii precum sănătate și educație fie universale și gratuite, fie disponibile la un cost relativ redus.

Pentru contrast, date INS de la finalul lunii august arătau că cheltuielile medii lunare ale populației în România se ridică la 2393 de lei pe persoană/gospodărie, iar coșul lunar de produse alimentare și băuturi non-alcoolice se ridică la o medie de 1300 de lei pe lună, adică peste 260 de euro.

Marea Britanie, destinația de top a muncitorilor români calificați și necalificați în construcții

De la 1 aprilie 2023, salariul minim din Regatul Unit pentru angajații peste 23 de ani este de 10,42 lire/oră (brut) - aproximativ 12,17 euro/oră (brut), ceea ce se traduce printr-un venit lunar net de circa 1667 de lire sterline.

Cele mai căutate slujbe pentru românii plecați la muncă în Marea Britanie, în schimb, sunt în domeniul construcțiilor, unde calificarea are loc mai rapid decât în alte domenii iar salariile variază în funcție de diferite specializări astfel:

  • Zugrav – între 1.220 – 1.391 de lei/ zi
  • Dulgher- 1.391 de lei/zi
  • Faianțar – 1.113 lei /zi
  • Meșter - 1.113 lei /zi
  • Muncitor pardoseli – 1.113 - 1.391 de lei/zi

Într-o altă țară din UE, cum este Belgia, un dulgher în construcții, poate încasa 2.300 – 3.000 de euro lunar, potrivit unui anunț de angajare. Conform unui studiu realizat de Economedia, un anunț de angajare din Germania, oferă un salariu lunar net de 2.400 de euro, cu cazare asigurată contra cost de firma angajatoare. Alte oferte, pentru aceeași țară includ și salarii cuprinse între 3.4000 – 3.700 de euro /lună, însă necesită cunoștințe de limba germană la nivel A2- B1.

În 2022, un angajat care lucra în construcții, în România, încasa un salariu mediu de 1.386 de euro (puțin peste 6.830 de lei), în vreme ce la nivel internațional, salariu mediu din construcții este de 2.856 de euro, potrivit datelor unei platforme românești de recrutare. Începând din 1 ianuarie 2023, salariul minim brut în construcții a fost majorat la 4.000 de lei. Salariul net minim în construcții este de 3.150 de lei pe lună.

Nivelul de trai în Marea Britanie

La aceste date se adaugă faptul că cheltuielile cu mâncarea în Marea Britanie sunt considerate a fi relativ scăzute. Cheltuielile medii pentru alimente pe cap de locuitor se situează în jurul sumei de 45 de lire sterline pe săptămână (194 de lire sterline pe lună), inclusiv cumpărăturile de produse alimentare și luarea mesei în oraș.

Nivelul de trai în schimb este considerat scump în Marea Britanie pe fondul costului ridicat al utilităților, chiriei lunare și transportului. Date la zi arată că un abonament la transportul public în Marea Britanie se ridică până la 65 de lire, utilități de bază sar de 160 de lire pe lună de persoană, iar chiriile variază foarte mult în funcție de orașul de rezidență, însă se situează la o medie națională de 1000 de lire pe lună, în mare parte din cauza costurilor foarte ridicate cu chiriile din capitala țării.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#salarii Romania, #salarii strainatate, #munca necalificata, #diaspora Italia, #diaspora romaneasca , #salarii