Cu cât se vor mări veniturile profesorilor de la 1 ianuarie. Ce speranțe au și ceilalți bugetari de la noua lege a salarizării unitare

Marti, 12 Septembrie 2023, ora 03:25
7477 citiri
Cu cât se vor mări veniturile profesorilor de la 1 ianuarie. Ce speranțe au și ceilalți bugetari de la noua lege a salarizării unitare
Profesorii au protestat masiv FOTO Facebook / FSLI

Salariile profesorilor ar urma să fie mărite de la 1 ianuarie 2024, așa cum s-a decis în negocierile dintre sindicate și reprezentanții Guvernului, în urma grevei generale din primăvara acestui an.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023 și a durat până în luna iunie.

Atunci, Guvernul a decis majorarea de la 1 iunie 2023, a salariilor de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

De asemenea, cu aceeaşi sumă s-au majorat salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea au crescut cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Angajații din învățământ vor primi și o primă de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.

O nouă majorare, potrivit Guvernului, se va face de la 1 ianuarie 2024.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 11 septembrie, la deschiderea anului școlar, că susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024. Însă, mai multe categorii de bugetari au protestat sau anunță proteste pentru creșteri de salarii, printre care polițiștii sau angajații din Finanțe.

În luna septembrie ar trebui să fie finalizate și discuțiile dintre sindicaliști și guvernanți pe noua lege a salarizării și noua grilă. În rândul profesorilor, majorările vor porni de la salariile primite de debutanți, care ar urma să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie. Noua lege a salarizării unitare va viza întreg sectorul bugetar și este jalon în PNRR.

După negocierile care au avut loc în timpul grevei, s-a hotărât să se plece de la un principiu: salariul debutantului din învățământ să fie egal cu salariul mediu brut pe economie.

„Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

În prezent, în România, salariul mediu brut pe țară este de peste 7.300 de lei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 11 septembrie, la deschiderea anului școlar, că susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 și a asigurat că va rămâne ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern să devină realitate.

„Mesajul meu pentru dumneavoastră, dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre.

Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate.

Asistăm, de asemenea, din acest an, la investiții serioase în infrastructura sistemului de învățământ, finanțate atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul de stat. Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generație și laboratoare noi, precum și cu materiale didactice. Astfel, peste 5.600 de școli vor beneficia de un mediu educațional modern.

Noua legislație revalorizează cariera didactică. Încurajăm, de exemplu, titularizarea în unitățile de învățământ din zone defavorizate, fiind introduse și o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce privește norma didactică.

Toate aceste modificări au fost făcute pentru că avem nevoie de cadre didactice cu vocație”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce cred profesorii

Unu din doi profesori nu crede că guvernanţii vor aplica creşterile salariale promise şi aproape o treime (29%) dintre aceştia spun că situaţia lor financiară este precară sau modestă, relevă sondajul intitulat "Percepţiile profesorilor în noul an şcolar" dat, duminică, publicităţii de World Vision România.

Aproape jumătate dintre respondenţi 49% "nu au deloc sau au foarte puţină încredere" că guvernanţii vor respecta toate promisiunile legate de salarizarea cadrelor didactice făcute în timpul grevei, 35% sunt rezervaţi şi doar 16% cred că promisiunile vor fi respectate în mare sau în foarte mare măsură.

Doar 32% dintre profesori consideră "bună" sau foarte bună" situaţia financiară, iar 39% dintre respondenţi o consideră acceptabilă, mai arată sondajul referitor la condiţiile de lucru, resurse şi motivaţie în sistemul educaţional din România, la început de an şcolar.

Potrivit studiului, "în urma grevei cadrelor didactice, 24% dintre respondenţi remarcă schimbări negative în relaţia cu colegii, ceea ce indică posibilitatea ca greva să fi generat dispute în cancelarii şi alţi 12% dintre profesori remarcă şi schimbări pozitive, în sensul creşterii solidarizării între colegi".

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#salarii profesori, #majorari salariale, #majorari salariale profesori , #stiri invatamant