Cât de ”greu” le-a fost traficanților să aducă droguri la SAGA Festival. ”Nu e ca și cum până acum am mâncat vată pe băț și dintr-odată suntem surprinși că se droghează”

Duminica, 12 Iunie 2022, ora 15:45
8503 citiri
Cât de ”greu” le-a fost traficanților să aducă droguri la SAGA Festival. ”Nu e ca și cum până acum am mâncat vată pe băț și dintr-odată suntem surprinși că se droghează”
Atmosferă incendiară la SAGA Festival FOTO: Facebook/ SAGA Festival

Tragedia de la SAGA Festival, unde un tânăr a murit din cauza unei supradoze de droguri, iar alți câțiva au ajuns la spital în stare gravă din aceeași cauză, arată, pe lângă o problemă socială care a luat amploare în România, neputința autorităților de a gestiona astfel de evenimente.

Deși nu putem să bănuim organizatorii sau chiar autoritățile de rea intenție, evenimentul atât de așteptat de zeci de mii de tineri din România și străinătate va fi marcat de decesul tânărului de 25 de ani care venise să se distreze și să se bucure de viață.

Ne raportăm la incidentele care au avut loc. Sursele Ziare.com ne-au explicat, sub protecția anonimatului, că acest festival ”a fost tratat cu foarte multă superficialitate și stângăcie”. Și este greu de înțeles, mai ales că șefii din poliție vin din zona aceasta a combaterii criminalității organizate.

”Au fost puține resurse alocate”

România este cunoscută pentru mari festivaluri de muzică la care iau parte foarte mulți tineri și unii, da, se mai și droghează. Tocmai din acest motiv, autoritățile trebuiau să se asigure că cei care vin să se distreze la București, la SAGA festival, nu vor avea de unde să-ți procure substanțele ilegale.

”Nu este primul eveniment de acest fel în care se consumă droguri, nu este ca și cum până acum cu toții am mâncat vată de zahăr pe băț la festivaluri și acum, dintr-odată, se droghează tinerii și suntem total surprinși.

Au fost foarte puține resurse alocate. Se pare că s-a dorit ca participanții să nu fie prea mult reținuți pentru controale la căile de acces. Iar acesta ar fi fost motivul pentru care am vorbi despre o relaxare a acestor verificări. Iar aceste verificări au vizat strict interesul comercial al organizatorilor, adică să nu vii cu sucul de afară și să-l cumperi din interior”, a explicat sursa.

Persoana care ne-a dat detalii despre acest festival ne-a mai explicat că au fost destule întâlniri între organizatori și autorități în cadrul cărora s-au discutat riscurile unui astfel de eveniment. Cu toate acestea, s-a decis ca tinerii să nu pară că sunt filați de poliție.

”Controalele au fost foarte lejere, iar participanții trebuiau verificați și dacă aveau asupra lor obiecte contondente pentru a preveni riscul de vătămări, iar aici vorbim despre cuțite, boxuri, etc. Nu au făcut verificările. Oamenii au fost ”bătuți un pic pe spate” apoi au zis ”hai, intrați””, a mai spus sursa noastră.

Câinii de serviciu, folosiți în intersecții să stea lângă agenții care comunicau numărul de participanți care se apropie

Ca la orice mare festival au fost angrenate resurse din toate structurile poliției. S-au folosit chiar și câini antrenați pentru depistarea drogurilor. Însă nu pentru a verifica dacă participanții dețin stupefiante.

”Câinii de serviciu nu puteau fi duși acolo pe stadion. Din cauza zgomotului deveneau agitați, puteau mușca, își pierdeau din start capacitatea de acționa pe linia pe care erau antrenați.

Însă în perimetrul stadionului, prin punctele de acces, se putea face verificare prin sondaj măcar, la fel cum face SRI în aeroport, când te trage deoparte și își pune turnesol pe mâini pentru a vedea dacă ai urme de droguri sau alte substanțe interzise. Același lucru putea să se întâmple și aici însă nu a existat niciun control cu câini specializați la niciun punct de intrare la festival.

În dispozitivul de ordine publică întocmit pentru acest festival, câinii au fost puși să stea la 600 de metri de stadion împreună cu agenții de ordine publică, aceștia din urmă având rolul de a comunica numărul de participanți care se apropiau de locul evenimentului, ca să se știe exact care este fluxul. Câinii nu au fost efectiv folosiți. Au fost ținuți acolo doar de decor.

Nu există nicio prindere care să fie realizată cu câinii specializați”, a explicat sursa.

Se auzea din mulțime: ”mai dă-mi 100 de lei să fac 500 să iau un gram”

Maniera neprofesionistă în care a fost tratat acest eveniment, știindu-se că vor veni zeci de mii de participanți din mai multe țări nu poate fi explicată. ”S-au organizat ca la un talcioc de comună. Nu se poate așa ceva”, a comentat sursa noastră.

”În plus, în interiorul arenei, total inexplicabil, au fost repartizați foarte puțini polițiști în serviciu și niciunul în civil. Poate au fost și în civil, dar în timpul liber, dacă și-au cumpărat bilete la festival.

Ori dacă nu ai polițiști în civil care să poată monitoriza, nu neapărat pe consumatori, pentru că mulți erau sub efectul substanțelor interzise de la ”cristale” până la drogurile de mare risc.

În plus se auzea în mulțime, ”hai mai dă-mi 100 de lei să fac 500 de lei să merg să cumpăr un gram”. De 500 de lei cumperi un gram de cocaină”, a arătat sursa Ziare.com.

Dar acest obicei în care unii tineri aleg să se drogheze la festivaluri nu este nou. ”Și înainte se făceau astfel de lucruri dar era un cerc restrâns de consumatori pe care nu-i vedeai că trag la colț până nu mai știu de ei. Își permiteau doar bogații, dar acum se strâng șapte tineri să pună mână de la mână 500 de lei să ia un gram de cocaină și tu nu ai polițiști în civil acolo să identifice vânzătorii?”, a mai spus persoana respectivă.

Descinderi la interlopi pentru a găsi droguri

După aceste nenorociri, au fost făcute ședințe și trimiși mascații peste dealerii pe care cel mai probabil deja îi anchetau. Nu au fost găsite cantități mari de stupefiente însă activitatea pare de amploare și pare că se caută ceva, că poliția și DIICOT au informații despre cei care au vândut stupefiante la festival.

Ce spune o sursă Ziare.com despre această desfășurare de forțe? ”Acum fiecare și-a ”călcat” dealerii cunoscuți”.

Festivalul SAGA putea fi momentul în care dealerii erau practic puși pe tavă în fața poliției.

”Este un eveniment care pentru poliție este o chestiune de interes operativ. Poți să culegi informații, poți să documentezi activitatea unor dealeri, etc. Nu mai trebuia să alergi prin cluburi după ei. Îi găseai pe toți acolo. Trebuia să fie cireașa de pe tort a activității operative a poliției. Trebuiau să fie 10 polițiști la mia de participanți. Adică trebuia să știi că acolo era toată spuma dealerilor.

Avem informații că multe persoane care se află în atenția poliției se aflau la festival”, a afirmat sursa.

Câți polițiști antidrog sunt în România

În momentul de față sunt aproximativ 280 de polițiști specializați în combaterea traficului de droguri, în toată România, potrivit unor date furnizate de surse din poliție.

Chiar dacă erau toți la SAGA nu reușeau să-i prindă pe toți care vindeau și consumau droguri.

Iar asta în pofida cifrelor care vin din afară, chiar și Interpolul a anunțat că pe perioada pandemiei, contrar așteptărilor, consumul de droguri nu a scăzut, din contră a crescut, s-au creat noi piețe. ”Sunt noi combinații între dealeri s-au făcut noi conexiuni de transport, a crescut zona de droguri sintetice care se vând foarte ieftin și sunt foarte nocive pentru sănătatea consumatorului și noi ne prezentăm cu 280 de polițiști”, a explicat una dintre surse.

Klaus Iohannis: ”Sunt convins că Ministerul de Interne deja lucrează la o abordare”

Președintele Klaus Iohannis i-a sugerat marți, 7 iunie, ministrului de Interne, Lucian Bode, să iasă cu ceva în legătură cu această tragedie.

”Este o tragedie și ne pare rău tuturor că se ajunge la astfel de excese. Cred că e nevoie ca organizatorii să fie un pic mai fermi, dar și aici dacă vrem să mergem la rădăcină este nevoie de educație, însă și educația are nevoie de supraveghere și sunt foarte bucuros că domnul ministru de Interne mă însoțește, astăzi, în delegație și sunt convins că deja se lucrează la o abordare.

Noi avem instituții care se ocupă de aceste chestiuni și sper tare mult să ajungem într-o combinație din educație și organizare mai bună la a elimina complet astfel de evenimente tragice”, a explicat Klaus Iohannis, marți, la finalul vizitei la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău, în contextul Zilei Mondiale a Mediului și a Zilei Învățătorului.

A doua zi, miercuri, 8 iunie, Poliția și DIICOT au anunțat percheziții în Capitală și mai multe județe din țară la persoane suspectate de trafic de droguri. Printre cei vizați au fost și membrii unui clan cunoscut din București.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#SAGA Festival droguri, #tanar mort saga festival, #actiune politie, #traficanti droguri, #interlopi, #lucian bode, #Klaus Iohannis , #droguri