Yoghinul care a umplut Arenele Romane din București, considerat un impostor. Cât de apropiat este Sadhguru de elita politică

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 11:13
9012 citiri
Yoghinul care a umplut Arenele Romane din București, considerat un impostor. Cât de apropiat este Sadhguru de elita politică
Videoclipurile făcute de Sadhguru au miliarde de vizualizări online FOTO captură video

Jurnaliștii de la Vice și mai multe publicații din India au făcut o serie de investigații despre Sadhguru, cel mai urmărit yoghin din lume, cu peste 2,2 miliarde de vizualizări pe rețelele de socializare în ultimul an.

Indianul a fost prezent inclusiv în România, la un eveniment organizat la Arenele Romane din București, pe 21 aprilie 2022.

Jurnalistul Marco Badea a relatat într-o sinteză pe pagina sa de pe Facebook concluziile investigațiilor care l-au vizat pe Sadhguru:

"Cu peste 10 milioane de abonați pe YouTube, peste 8 milioane de urmăritori pe Instagram și descris drept un „adevărat guru”, un „mistic al zilelor noastre”, un „vizionar și un ecologist”, Sadhguru este o persoană obișnuită să participe la evenimentele globale privind schimbările climatice, care sunt găzduite de ONU sau Forumul Economic Mondial.

Totuși, în India, acasă la el, mai mulți activiști climatic și persoane care fac parte din comunitatea indigenă scot în evidență o imagine problematică și în puternic contrast cu cea din social media a celebrului guru."

Legăturile lui Sadhguru cu lumea politică

"Legăturile cu partidul de guvernământ condus de prim-ministrul indian Narendra Modi face ca declarațiile sale „non-politice” să devină și mai politice.

Apropierea lui Sadhguru de elita politică a Indiei a crescut mai ales atunci când actualul guvern a venit la putere. Puterea executivă de la New Delhi este adepta unei ideologii naționaliste hindusă. De-a lungul timpului, discursurile lui Sadhguru au reflectat această ideologie și a alimentat creșterea islamofobiei în cea mai mare democrație din lume.

Sadhguru joacă un rol unic în cadrul ideologiei naționaliste hinduse promovată de guvernul Modi. Actualul premier indian a câștigat două mandate consecutive, ceea ce a reprezentat o premieră în istoria de independență a Indiei. La începutul acestei luni, Sadhguru s-a întâlnit cu Modi și a declarat jurnaliștilor unei instituții de presă de stat din India că discursul privind intoleranța religioasă este exagerat de presa indiană independentă."

Fundația sa a construit un campus de 60 de hectare fără a obține autorizația de mediu

"În 2021, publicația indiană de investigații News Laundry a scris o serie de articole de investigație în trei părți despre Sadhguru. Printre altele, articolele explorează modul în care Fundația lui Sadhguru a construit un campus de 60 de hectare într-o zonă sensibilă din punct de vedere ecologic, fără a obține autorizația de mediu, așa cum prevede legea indiană.

La începutul acestei luni, Sadhguru a ordonat echipei sale de comunicare să întrerupă un interviu BBC Tamil când jurnalistul l-a întrebat dacă fundația sa a încălcat legile din India."

Valoarea averii sale nu este publică

"Valoarea actuală a averii lui Sadhguru nu este publică, dar gusturile sale scumpe au fost observate. Investigațiile jurnalistice din India au arătat că fundația sa a fost acuzată de evaziune fiscală. Printre motive se numără faptul că mai multe persoane s-au plâns de faptul că plăteau servicii precum sesiunile de yoga și primeau chitanțe de donație.

Nityanand Jayaraman, un jurnalist climatic din India, spune că celebrele campanii de mediu ale lui Sadhguru prezintă rareori înțelepciunea indigenilor pe care pretinde că îi protejează. „Mediul trebuie salvat astfel încât oamenii care au plătit cel mai mare preț din cauza schimbărilor climatice să nu fie excluși din nou. În schimb, corporații precum Fundația Isha creează zone exclusive, în care comunitățile locale sunt îndepărtate pentru a le putea fi exploatate terenurile în numele salvării pământului. Dacă nu suntem capabili să egalizăm societatea în calea noastră de a obține durabilitatea, atunci acest tip de salvare a solului nu este eficientă și nu merită”, a adăugat Jayaraman.

Chris Lang, fondatorul organizației de supraveghere a mediului Redd Monitor, a publicat un raport despre campania în curs de desfășurare a lui Sadhguru „Salvați solul”. Lang arată că, pe lângă faptul că a citat date incomplete și o soluție simplistă, Sadhguru nu reușește să tragă la răspundere marile corporații, acuzate că emit majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Dincolo de absurditatea privind faptul că vorbește despre „salvarea solului”, dar a început o campanie despre acest lucru, extrem de mediatizată, mergând pe motocicletă în mai multe țări, Sadhguru este se încadrează perfect în mișcarea globală de Greenwashing (o formă de rotație de marketing în care PR și marketingul ecologic sunt folosite în mod înșelător pentru a convinge publicul că produsele, scopurile și politicile unei organizații sunt prietenoase cu mediul)", a scris jurnalistul pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#sadhguru, #yoghini, #India, #Romania, #impostor, #activist mediu, #politica, #avere , #stiri internationale