Povestea săbiilor generalilor Armatei Regale îngropate la Penitenciarul Aiud de patru deținuți politici. Locul a rămas secret până astăzi

Autor: N.G.
Duminica, 09 Ianuarie 2022, ora 19:03
9828 citiri
Povestea săbiilor generalilor Armatei Regale îngropate la Penitenciarul Aiud de patru deținuți politici. Locul a rămas secret până astăzi
La Penitenciarul Aiud, săbiile trebuiau transformate în cuțite și bricege

Zeci de săbii de paradă ale ofițerilor din cadrul Armatei Regale a României au fost îngropate la Penitenciarul Aiud de câțiva deținuți curajoși. Arestările efectuate de Securitate în rândurile cadrelor militare ale fostei Armate Regale, au fost însoţite şi de confiscarea săbiilor, ordinelor, medaliilor şi decoraţiilor militare ale acestora.

Săbiile confiscate au fost centralizate şi aduse la Penitenciarul din Aiud cu scopul de a fi distruse iar din materialul recuperat să fie confecţionate diferite obiecte cum ar fi cosoare, cuţite şi bricege.

Conform mărturiilor istorice, la Penitenciarul din Aiud au fost aduse până în anul 1956 un număr de 12 căruţe cu săbii, care au fost depozitate într-o magazie. În vara anului 1957, opt căruţe pline cu săbii au fost scoase din acea magazie, fiind transportate şi descărcate lângă atelierul de forjă al fabricii din interiorul penitenciarului.

Acestea trebuiau să treacă prin nişte operaţiuni tehnice care prevedeau demontarea mânerelor şi gărzilor, debitarea lamelor şi apoi prelucrarea acestora prin forjare în vederea realizării unor produse finite. Bucăţile din lame care nu mai puteau fi folosite erau trimise la topit, iar oţelul obţinut era întrebuinţat la îmbunătăţirea calităţii fontei care se producea la turnătoria fabricii.

Imagine de la una dintre campaniile de căutare a săbiilor

În acel timp la forjă lucrau numai deţinuţi cu condamnări politice, iar activitatea se desfăşura într-un singur schimb pe zi. Unul dintre aceştia, profesorul Gheorghe Popescu-Vâlcea (n.1912 – d.1998), originar din com. Copăceni, jud. Vâlcea, a realizat că prin distrugerea acestor săbii, care reprezentau adevărate valori şi simboluri naţionale, comuniştii săvârşeau practic un sacrilegiu. Ca urmare, în înţelegere cu alţi doi deţinuţi de încredere, Savu Popa (n.1928 – d.1999) din Ocna Sibiului şi Gheorghe Martău (n.1922 – d.?) din satul Bâlta, jud. Gorj, au plănuit împreună să salveze o parte din aceste săbii, alegându-le pe cele mai deosebite, care posedau diferite inscripţii şi reprezentări heraldice gravate sau reliefate.

Astfel au sortat circa 60 de săbii, majoritatea acestora fiind în stare fragmentară, pe care într-o zi din cursul lunii septembrie 1957 le-au îngropat în două şanţuri săpate în interiorul forjei. Spre sfârşitul anului 1960, înainte de Crăciun, la atelierul de forjă au mai fost aduse încă patru căruţe încărcate cu săbii pentru a fi şi acestea distruse.

Dintre cei care participaseră în urmă cu trei ani la prima operaţiune de ascundere, atunci mai lucra la forjă doar Savu Popa. Acesta, împreună cu un alt deţinut politic, Tiberiu Hentea (n.1920 – d.1999), originar din Sibiu, au reuşit să aleagă peste 30 de săbii care li s-au părut lor a fi mai deosebite, pentru ca apoi să le îngroape în apropierea locului unde fuseseră ascunse, în 1957, celelalte săbii.

”Secretul acelor acţiuni, de mare risc pentru acea vreme, a fost păstrat cu sfinţenie de către toţi cei implicaţi, care au vorbit despre acţiunea lor abia după căderea oficială a comunismului. Primele declaraţii publice referitoare la aceste fapte s-au înregistrat în cursul anului 1993, când Savu Popa şi Tiberiu Hentea au vorbit despre ele. Cazul a prezentat atunci un interes deosebit, fiind organizată chiar şi o acţiune de căutare a acestor săbii, care din informaţiile pe care le deţinem a fost modestă ca desfăşurare şi nu a dus la descoperirea lor. Conform datelor noastre, acest prim demers a avut loc în 1994 cu implicarea Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I.

La săpăturile făcute atunci cu deţinuţi din penitenciar au participat şi Savu Popa şi Tiberiu Hentea. Alături de ei au fost prezenţi şi foştii deţinuţi politici, Demostene Andronescu şi Gabriel Constantinescu. Dar, de-a lungul vremii, configuraţia şi organizarea locului s-a schimbat de mai multe ori, astfel încât ceea ce se află acum, acolo, nu mai seamănă aproape deloc cu ceea ce a fost cu decenii în urmă”, afirmă istoricul Gheorghe Petrov, cel care a coordonată două campanii de căutare a săbiilor.

Aceste arme reprezintă nişte bunuri mobile de patrimoniu care conţin o valoare istorică, simbolică şi artistică de nepreţuit, putând fi încadrate în categoria bunurilor de tezaur. IICCMER a organizat în 2012 şi 2013 campanii de căutare a săbiilor îngropate de deţinuţi, dar acestea nu au dat rezultate. Se preconiza reluarea căutărilor, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat până în prezent.

O dronă militară ar fi căzut într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Incidentul a fost filmat VIDEO
O dronă militară ar fi căzut într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Incidentul a fost filmat VIDEO
O operațiune de căutare ar fi fost inițiată de către Armata Română într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei, după ce mai mulți localnici au reclamat zgomote ciudate și au...
Guvernul modifică statutul cadrelor militare. Demersul ar trebui să aibă ca efect reducerea deficitului de angajați din armată
Guvernul modifică statutul cadrelor militare. Demersul ar trebui să aibă ca efect reducerea deficitului de angajați din armată
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite condiţii, a...
#sabii, #generali, #armata, #rege, #comunism, #peniteniciar, #detinuti politici , #stiri cultura