Rusia vrea o apropiere mai mare de fostele republici sovietice. Ce aliați mai are Putin la 30 de ani de la destrămarea URSS

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 22:25 4366 citiri
Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, și omologul rus, Vladimir Putin FOTO Hepta

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat marți, 28 decembrie, un apel la legături mai strânse între fostele republici care au făcut parte din Uniunea Sovietică, la summitul informal al liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI)

Potrivit unei declaraţii a Kremlinului, liderul Rusiei a transmis, la summitul care a avut loc la Sankt Petersburg, că în ultimele decenii multe lucruri s-au schimbat dramatic.

Fondarea CSI, în decembrie 1991, a fost motivată de problemele economice şi de securitate cu care se confruntau ţările vizate, a susţinut liderul rus.

”Trebuie să spun că relaţiile care au fost păstrate din timpul Uniunii Sovietice au jucat, în general, un rol pozitiv”, a adăugat Putin.

El a evitat să facă vreo menţiune legată de Ucraina, care s-a retras din CSI în semn de protest faţă de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, sau de Georgia, care, de asemenea, s-a retras din organizaţie după ce a fost atacată de Rusia, în 2008.

Moscova a prezentat la începutul lunii decembrie o listă cu propuneri pe care doreşte să le negocieze cu Occidentul, printre care şi promisiunea că NATO va renunţa la orice fel de activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Printre aliaţii Rusiei din rândul fostelor republici sovietice se numără Belarus, Kazahstan şi Armenia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News