Cazurile record de Covid complică planurile militare ale Rusiei și Ucrainei

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 22:20
8745 citiri
Cazurile record de Covid complică planurile militare ale Rusiei și Ucrainei
Soldați ruși / FOTO: Captură Youtube

Varianta Omicron provoacă un număr record de noi infecții de Covid în Rusia și Ucraina, amenințând să afecteze calculele militare ale Rusiei. Analiștii au invocat diverși factori care ar putea influența modul în care Rusia va lansa un atac asupra Ucrainei, variind de la starea psihologică a lui Vladimir Putin la puterea răspunsului occidental și chiar la starea vremii.

Covid-ul devine un alt element care poate complica planurile armatelor ruse și ucrainene, deoarece numărul de cazuri record în ambele țări este replicat în rândul trupelor.

Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pentru The Guardian că din aproximativ 150.000 de soldați ai armatei ucrainene, 2.400 au fost infectați cu Covid.

Testarea a avut loc numai înainte de evenimente speciale sau în caz de simptome, a spus el, sugerând că numărul real ar putea fi mult mai mare. Bazele militare ucrainene au fost închise vizitatorilor pentru a preveni răspândirea.

„Nu ne afectează în mod dramatic planurile, deoarece puțini oameni se îmbolnăvesc grav, dar, desigur, trebuie să asigurăm izolarea cazurilor și, de asemenea, să fim mai atenți la purtarea măștilor și la alte măsuri anti-Covid”, a spus el, într-un interviu dat, joi, pe aerodromul militar Borispil.

Oficialii ucraineni cred că și în rândul soldaților ruși masați la granița cu Ucraina și în Belarus infecțiile Covid fac ravagii.

Ministerul Sănătății din Ucraina a anunțat vineri 43.778 de noi infecții, cel mai mare număr de pentru o zi de la începutul pandemiei. A fost o creștere de peste 4.000 față de ziua precedentă.

Varianta Omicron a lovit puternic și în Rusia, unde vineri a fost raportat un maxim istoric al cazurilor noi, de 168.201 în ultimele 24 de ore.

Atât armata rusă, cât și cea ucraineană au rate de vaccinare mai mari decât în ​​rândul populației civile, unde scepticismul față de vaccin este larg răspândit. În ambele țări, mai puțin de jumătate din populație a fost complet vaccinată. Moscow Times a calculat recent că Rusia a avut aproape un milion de decese în plus de la începutul pandemiei.

Generalul Sirskii a spus că 99,3% din efectivele armatei ucrainene a primit două doze de vaccin și că au început și administrarea dozei a treia. Până în noiembrie, 95% din personalul armatei ruse a fost vaccinat, iar 25% au primit doza trei, potrivit ministrului apărării, Serghei Şoigu.

„Letalitatea Covid este de 45 de ori mai mică în rândul personalului armatei decât în ​​rândul populației civile”, a susținut Șoigu la o cu Putin.

Cu toate acestea, numărul mare de infecții actuale înseamnă că un număr mare de soldați vor fi scoși din acțiune zile întregi.

Oficiali britanici și americani au spus că un atac militar rusesc major ar putea fi „iminent”, iar joi, serviciile de informații americane au susținut că dețin informații că rușii pregătesc o diversiune ca pretext pentru a interveni.

Generalul Sirskii a spus că forțele ucrainene sunt pregătite pentru orice, dar ca și alți oficiali ucraineni respinge ideea că un asalt militar major este iminent, afirmând în schimb că obiectivul Kremlinului pare să fie exercitarea unei presiuni psihologice și crearea de panică în societatea ucraineană.

„Vedem antrenamente, vedem mișcare, dar nu vedem pregătiri directe pentru atac sau pregătirea forțelor de atac”, a spus el.

„Ne-am aștepta să vedem și baze logistice, spitale de campanie. Toate acestea sunt vizibile din spațiu, vom ști dacă și când începe să se întâmple”, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Rusia, #trupe, #Ucraina, #covid, #omicron, #infectari , #Rusia