Medvedev: „Românii nu sunt o națiune”. Fostul președinte rus spune că România are datorii față de „Imperiul Rus”

Vineri, 15 Martie 2024, ora 15:12
11383 citiri
Medvedev: „Românii nu sunt o națiune”. Fostul președinte rus spune că România are datorii față de „Imperiul Rus”
Fost președinte al Rusiei FOTO / Facebook Dmitri Medvedev

Fostul președinte al Rusiei a atacat România vineri, 15 martie, după ce decizia UE de a susține restituirea tezaurului românesc de către Kremlin. Dimitri Medvedev a făcut o declarație șocantă pe rețeaua rusă de socializare Vk, că românii ”nu ar fi o națiune”, ci ”un mod de viață”.

Afirmațiile controversate ale lui Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, nu sunt o noutate. A fost președinte între 2008 și 2012, în timp ce Putin a rămas la conducerea țării ca premier și face adesea declarații de susținere a Kremlinului.

„Românii, după cum se știe, nu sunt o națiune, ci un mod de viață. Părea că nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioți, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor să returneze aurul României”, a scris Medvedev într-o postare pe rețeaua socială Vk, citată de agenția rusă de stat Tass.

Cuvintele lui Medvedev sunt un citat din filmul rusesc „Frate 2” („Brat 2”) scris și regizat de Aleksey Balabanov, însă contextul este clar, mai amintește sursa citată.

Politicianul rus a mai precizat că aurul românesc ar fi fost naționalizat în 1918 de autoritățile sovietice „pentru comportamentul prost” al României. ”URSS - zice Medvedev - a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus”, iar „România a acceptat-o”. În urma rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial, Moscova, la rândul său, nu a cerut reparații pentru acțiunile Bucureștiului din „perioada nazistă” a acesteia, arată TASS.

Prin declarația sa, Medvedev a amplificat reacția oficială a Ministerului de Externe Rus, cum că tezaurul a fost recuperat și, de fapt, România datorează Rusiei aproximativ 1.300 tone de aur, față de 91,5 tone care constituie tezaurul național.

Reacția MAE de al Kremlin: Datoriile depășesc valoarea tezaurului

Tot astăzi, Ministerul de externe rus, prin vocea purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova, a declarat că România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei. Mesajul lui Zaharova a fost postat pe Telegram și citat de mai multe media ruse, printre care RIA Novosti.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei "datoriile sale fantomă" vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a adăugat Zaharova.

Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, "potrivit calculelor experţilor", de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#Rusia, #Tezaurul Romaniei, #tezaur Romania Moscova , #Rusia