Gigantul Shell a oprit achiziţiile de petrol rusesc şi promite că va întrerupe toate legăturile cu această ţară

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 08:31
1789 citiri
Gigantul Shell a oprit achiziţiile de petrol rusesc şi promite că va întrerupe toate legăturile cu această ţară
Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a încetat marţi să cumpere petrol din Rusia FOTO carbontracker.org

Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a încetat marţi să cumpere petrol din Rusia şi a declarat că va întrerupe complet legăturile cu această ţară, în timp ce Statele Unite şi-au intensificat campania de pedepsire a Moscovei pentru invadarea Ucrainei, interzicând importurile de petrol şi energie ruseşti, transmite Reuters.

Măsurile Occidentului de a izola economic Rusia pentru atacul împotriva Ucrainei au lovit pieţele globale de mărfuri şi energie, ducând la creşterea preţurilor şi ameninţând să deraieze redresarea economică după pandemia de Covid-19.

Marea Britanie a anunţat la rândul ei că va interzice importurile de petrol rusesc, dar numai prin eliminarea treptată a acestora în 2022, pentru a oferi timp companiilor să găsească surse alternative de aprovizionare.

Creşterea preţurilor metalelor de când Rusia a atacat Ucraina începe să îi afecteze pe unii traderi prinşi pe partea greşită a pieţei, precum şi pe consumatorii finali, cum ar fi producătorii de automobile.

Bursa de metale din Londra (LME) a ​​oprit marţi tranzacţiile cu nichel, după ce preţurile metalului, care este o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice, s-au dublat la peste 100.000 de dolari pe tonă.

Decizia Shell de a abandona Rusia vine la câteva zile după ce s-a confruntat cu o val de critici pentru cumpărarea petrolului rusesc – o tranzacţie care în urmă cu două săptămâni ar fi fost de rutină – subliniind modul în care statutul de paria al Moscovei creşte chiar şi pe o piaţă pe care o domina înainte.

„Suntem foarte conştienţi de faptul că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziţiona o încărcătură de ţiţei rusesc pentru a fi rafinat în produse precum benzina şi motorina - în ciuda faptului că a fost luată cu siguranţa aprovizionării în prim-planul gândirii noastre - nu a fost cea corectă şi îmi pare rău”, a spus directorul general Ben van Beurden.

Deşi nicio sancţiune nu a forţat încă astfel de retragere a investiţiilor, Shell şi rivalii BP şi Exxon Mobil au anunţat planuri de a vinde participaţiile lor din Rusia şi de a părăsi ţara, lăsând compania franceză TotalEnergies relativ izolată în decizia de păstrare a investiţiilor.

Zeci de companii şi-au oprit activitatea în Rusia de la invadarea Ucrainei, pe care Moscova a numit-o ”operaţiune militară specială” care vizează nu ocuparea teritoriului, ci distrugerea capacităţilor militare ale Ucrainei.

Producătorul german de îmbrăcăminte sport Adidas, firma de cosmetice Estee Lauder i proprietarul Calvin Klein şi Tommy Hilfiger, PVH Corp, sunt printre cele mai recente mărci care au anunţat suspendarea activităţilor în Rusia.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Rusia, #Ucraina, #Shell, #razboi, #gaz , #Rusia