Scandalul filării ofițerilor germani de către ruși continuă

Autor: Vlad Draghicescu (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Luni, 04 Martie 2024, ora 19:46
2493 citiri

Aflat într-o situație delicată după interceptarea, de către ruși, a unei conversații între ofițeri ai forțelor aeriene germane, guvernul federal promite să facă lumină în acest caz extrem de grav.

Nu doar conținutul conversației între ofițerii de rang înalt ai forțelor aeriene, ci și faptul în sine că ei au putut fi interceptați de ruși, îl pun pe cancelarul Olaf Scholz într-o postură cel puțin inconfortabilă.

Înregistrarea acestei discuții, în care a fost vorba despre strategii și resurse în războiul din Ucraina, vine la scurtă vreme după cel mai recent refuz al lui Scholz de a pune la dispoziția Ucrainei sistemul german de rachete de croazieră Taurus. El a explicat faptul că Germania este țara care, după SUA, sprijină cel mai mult Ucraina. Mărturie în sensul acesta sunt fondurile în valoare de 28 de miliarde de euro, furnizate și promise Ucrainei, a precizat Scholz.

Nu mai departe de astăzi, el și-a reiterat opoziția față de livrarea de rachete Taurus către Ucraina, ignorând în acest fel criticile ce îi sunt aduse chiar din interiorul coaliției. "Refuzul este valabil pentru că eu sunt cancelarul", a declarat Scholz în această după-amiază într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la un centru de formare profesională din Sindelfingen, Baden-Württemberg. El a descris disputa politică internă cu privire la Taurus drept o "dezbatere ciudată despre sisteme de armament individuale".

Însă, în timp ce șeful guvernului federal argumentează că nu există niciun motiv pentru a furniza Ucrainei rachetele Taurus, care au potențialul de a atinge ținte atât în Rusia, cât și în Germania, și care pot fi operate doar de Bundeswehr, ofițeri ai forțelor aeriene discută despre modalități de instruire și de familiarizare a ucrainenilor cu sistemul Taurus, precum și despre utilizarea lui pentru a ținti un pod construit de Rusia spre peninsula Crimeea.

Reacții în presă și la nivel politic

În căutarea de explicații pentru ”super lovitura” reușită de ruși, dar și pentru conținutul conversației cu pricina, analiștii germani se întreabă dacă nu cumva refuzul cancelarului față de livrarea Taurus este mai degrabă unul de ochii lumii, o fentă menită să inducă în eroare Rusia. O altă variantă avansată de unii observatori se referă la posibilitatea ca însuși ministrul apărării federal, social-democratul Boris Pistorius, coleg de partid cu Scholz, să îi fi animat pe ofițeri să discute despre sistemul Taurus fără însă a avea aprobarea cancelarului.

Opoziția conservatoare pune în mod public la îndoială credibilitatea argumentelor lui Scholz. Conversația dintre ofițerii forțelor aeriene relevă că participarea soldaților germani la o misiune Taurus în Ucraina nu este absolut necesară din punct de vedere tehnic, acuză creștin-democrații.

Expertul creștin-democrat în politici de apărare Roderich Kiesewetter i-a cerut lui Scholz "să înceteze să mai arunce fumigene" în chestiunea Taurus. Politicianul conservator este încredințat că Germania "trebuie să își schimbe rapid obiectivul de a sprijini Ucraina”. ”Nu poți accepta utilizarea legii celui mai puternic. Trebuie aplicată forța legii, ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să câștige acest război cu orice preț".

”Bundeswehr vrea 100 de miliarde, dar nu e în stare să evite să fie interceptată”

Die Linke, moșternitorul partidului comunist est-german, vede în apariția interceptării rusești un argument în plus pentru a nu furniza Ucrainei sistemul de rachete Taurus. "Din punct de vedere al conținutului, discuțiile arată încă o dată foarte clar că livrarea rachetelor de croazieră Taurus ar fi extrem de periculoasă, iar eventualele atacuri asupra Moscovei ar putea declanșa o spirală de escaladare fără precedent", a declarat Janine Wissler, șefa Die Linke, pentru publicația Spiegel. Ea spune că este ”periculoasă” alocarea de fonduri de sute de miliarde de euro pentru Bundeswehr, dacă aceasta ”nu este capabilă nici măcar să organizeze o videoconferință fără a fi interceptată".

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cerut ”clarificarea rapidă și completă” a acestui caz, precizând însă că ”faptele sunt clare”. Vorbind în această după-amiază la Podgorica, în cadrul unei întâlniri cu omologul din Muntenegru, Filip Ivanovic, politiciana ecologistă a declarat: "Oricât de important ar fi pentru executivul german să clarificăm acum acest incident, faptele vorbesc de la sine. Să nu permitem o inversare de roluri între agresor și victimă. Dacă Rusia nu ar fi atacat cu brutalitate Ucraina, această țară nu ar fi trebuit să se apere. Iar noi nu ar trebui să furnizăm arme, dacă Rusia nu ar fi comis această încălcare a dreptului internațional".

Fără a aborda în mod direct o posibilă livrare de rachete de croazieră Taurus, Baerbock a reamintit că Germania va face tot ce poate pentru a se asigura că Ucraina își poate apăra teritoriul și milioane de oameni.

Înregistrarea conversației purtate de ofițerii germani, despre care Ministerul Federal al Apărării nu poate spune cu certitudine dacă a suferit modificări de natură tehnică, a stârnit tulburare la Berlin. Experții se tem că Rusia ar fi putut capta și alte discuții de maximă relevanță desfășurate în ministere și alte instituții vitale ale statului german. Însuși cancelarul Scholz a atestat gravitatea cazului, vorbind despre ”o chestiune foarte serioară”, în vreme ce ministrul apărării vede în publicarea conversației de către Rusia o nouă dovadă a "atacul hibrid de dezinformare, a războiului informațional purtat de Putin". Pistorius a dat asigurări că vor fi trase consecințele corespunzătoare după ce incidentul va fi investigat.

Reamintim că în discuțiile înregistrate de Rusia patru ofițeri germani, între care pare să se numere și șeful Forțelor Aeriene, Ingo Gerhartz, discută - în perspectiva pregătirii unei întâlniri cu Pistorius - despre posibile scenarii de desfășurare a sistemului Taurus în Ucraina.

Ofițerii ajung la concluzia că o livrare timpurie și o desfășurare rapidă a Taurus ar fi posibile doar cu participarea soldaților germani, dar și că instruirea soldaților ucraineni pentru a desfășura Taurus pe cont propriu, deși este posibilă, ar dura luni de zile. Ofițerii mai discută și despre posibila nimicire a podului construit de Rusia către peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată cu încălcarea dreptului internațional. Totuși din înregistrare se poate desluși inclusiv faptul că nu există undă verde la nivel politic pentru livrarea rachetelor de croazieră cerute de Kiev.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #Germania, #international, #razboi , #Rusia