Rusia putinistă afișează secera și ciocanul cu mândrie și nerușinare. Cum a revigorat Kremlinul simbolurile extremiste VIDEO

Luni, 09 Mai 2022, ora 22:10
5624 citiri
Rusia putinistă afișează secera și ciocanul cu mândrie și nerușinare. Cum a revigorat Kremlinul simbolurile extremiste VIDEO
Parada de Ziua Victoriei din Piata Victoriei

Luni, 9 mai, ziua când rușii sărbătoresc victoria împotriva Germaniei naziste, Piața Roșie din Moscova a fost inundată din nou de steguri roșii cu secerea și ciocanul, simboluri ale comunismului și defunctei Uniuni Sovietice.

De data aceasta militarii ruși au afișat și semnul ”Z”, simbol al invaziei declanșate de Putin în Ucraina, la 24 februarie, asociat de mulți cu semnificații naziste.

Nu este clar dacă rușii sărbătoresc ziua victoriei împotriva nazismului sau victoria revoluției bolșevice. Ultima paradă militară de 7 noiembrie (data revoluției bolșevice) în Piaţa Roşie a avut loc înainte prăbuşirea URSS în 1991. În 2017, la o sută de ani de la lovitura de stat a lui Lenin, în Piaţa Roşie a avut loc, din nou, o paradă miliară. Nu a fost dedicată bolşevicilor care au luat puterea în 1917, ci apărătorilor patriei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Suprapunerea mesajelor pare să arate că Rusia de astăzi caută să-şi re-creeze o identitate glorioasă, dar fără să îşi clarifice trecutul comunist.

Cultul lui Lenin și Stalin, prezente încă în Rusia

Cultul lui Lenin și Stalin este încă puternic mediatizat în Rusia lui Vladimir Putin. De altfel, Rusia nu a renunţat nici un moment la glorificarea lui Vladimir Ilici. Dar mandatele succesive ale noului ţar de la Kremlin au întunecat din nou oglinda în care Rusia încercă să se privească. Urmele represiunii comuniste au început să fie şterse sau reinterpretate politic.

Și asta pentru că sub conducerea lui Vladimir Putin, Ziua Victoriei a devenit un spectacol al puterii militare, precum și oportunitatea ca rușii să-și amintească sacrificiile din cel de-Al Doilea Război Mondial. 27 de milioane de cetățeni sovietici au murit, de departe cea mai mare pierdere pentru orice țară, în urma conflictului cunoscut de ruși drept Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Identitatea rusă a fost în mare parte creată cu Ziua Victoriei în fundal, manualele școlare și cărțile de istorie concentrându-se pe Rusia drept eliberatorul Europei.

Și asta pentru că naziștii au fost judecați în timpul proceselor de la Nürnberg, în timp ce comunismul, unul dintre cele mai criminale sisteme din istoria omenirii, rămâne încă în impunitate.

În ciuda numărului de morți mult mai mare, comunismul nu a fost niciodată la fel de denunțat ca nazismul și nici mulți foști comuniști nu s-au pocăit de trecutul lor. Ideologia comunistă se baza pe secret și teroare, pe negarea crimelor comise.

Steagul victoriei, purtat la parada de 9 mai, ar fi cel înfipt pe clădirea Reichstagului din Berlin în 1945

S-a spus că în spatele crimelor comuniștilor stătea ideea de a construi „o lume nouă, mai bună, la cea mai mare scară”. Situația internațională imediat după căderea comunismului în acei ani a împiedicat negarea acestuia. Și astăzi există un complex moral în rândul oamenilor, care nu permite denunțarea comunismul și a crimelor sale nu numai în Rusia și ci în Europa.

În Rusia s-a discutat de multe ori despre scoaterea lui Vladimir Lenin din mausoleu și inmormântarea lui, dar nu s-a întâmplat, ba mai mult actualul lider de la Kremlin l-a reabilitat până și pe sângerosul Stalin. Partidul Comunist rus nu a fost scos în afara legii, ma mai mult este în Parlament.

Secera și ciocanul, montate pe o clădire din Piața Roșie la parada de 9 mai

Ucraina a interzis din 2015 propaganda şi simbolurile comuniste şi naziste

În 2015, Parlamentul ucrainean a adoptat joi o lege privind denunțarea regimurilor comunist și nazist și interzicerea propagandei și simbolurilor acestora. Legea a fost votată de 254 de parlamentari, în timp ce minimul necesar era de 226 de voturi. Una dintre principalele prevederi ale legii este recunoașterea regimului totalitar comunist din 1917-1991 din Ucraina ca fiind criminal și adeptul unei politici de teroare și interzice simbolurile și propaganda comunistă.

Regimul totalitar nazist a fost, de asemenea, recunoscut drept criminal și adept al politicii de teroare în Ucraina. Legea interzice toate simbolurile și propaganda national-socialismului, valorile sale, precum și orice activități ale grupărilor naziste și fasciste în Ucraina. Potrivit legii, Ucraina comemorează toate victimele celui de-al Doilea Razboi Mondial la 8 mai și celebrează victoria împotriva nazismului la 9 mai.

Oamenii din mulțime flutură drapeluri sovietice

Î

n multe stat foste sovietice ziua de 9 mai și-a pierdut semnificația

Evenimente de Ziua Victoriei au avut loc pe întreg teritoriul Rusiei, însă în multe țări foste sovietice ziua de 9 mai și-a pierdut din semnificație. Ucraina a fost profund afectată de război, iar un sondaj recent a sugerat că data de 9 mai ar trebui considerată mai degrabă o zi de comemorare, decât una a victoriei. Kazahstan și-a anulat parada militară pentru al treilea an la rând, iar Letonia a declarat zi de comemorare pentru victimele războiului Rusiei în Ucraina.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
”Putin este în frigider”. Un politolog rus vorbește despre cine conduce cu adevărat la Kremlin și atentatul de la Moscova VIDEO
”Putin este în frigider”. Un politolog rus vorbește despre cine conduce cu adevărat la Kremlin și atentatul de la Moscova VIDEO
Politologul rus Valeri Solovei a declarat într-un interviu cu Alexander Demchenko, care poate fi vizionat pe canalul YouTube „Visiting Gordon”, că după uciderea lui Alexei Navalnîi, au...
#Rusia, #ziua victoriei, #simboluri, #comuniste, #URSS, #Vladimir Putin , #Rusia