Xi Jinping l-a prins cu garda jos pe Vladimir Putin. Îmbrățișări de fațadă și negocieri destul de dure în culise VIDEO

Luni, 20 Martie 2023, ora 17:31
17714 citiri
Xi Jinping l-a prins cu garda jos pe Vladimir Putin. Îmbrățișări de fațadă și negocieri destul de dure în culise VIDEO
Președintele Chinei Xi Jinping, primit de omologul sau rus, Vladimir Putin. FOTO; Captură Youtube

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a precizat că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un "nou impuls" relaţiilor cu Moscova, după ce a coborât din avion, pe aeroport, în capitala rusă.

„Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-ruse", a declarat liderul chinez, citat de agenţiile ruse de presă, calificând Beijingul şi Moscova drept "buni vecini" şi "parteneri fiabili".

În opinia sa, China "este pregătită să rămână ferm alături de Rusia" în favoarea unui "adevărat multilateralism" şi a unei "multipolarităţi în lume".

Putin îi transmite lui Xi Jinping că este pregătit să discute despre planul de pace chinez

Xi Jinping a avut discuții luni, 20 ianuarie, în cadrul unei întâlniri informale, cu omologul său rus Vladimir Putin, înainte unor negocieri oficiale programate pentru marţi.

Cei doi lideri au vorbit în special despre planul propus luna trecută de Beijing pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, văzut cu scepticism de Occident, dar despre care Kievul a spus că este pregătit să îl discute.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina.

”Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect”, a declarat Putin în timpul acestei întâlniri informale al cărei început a fost transmis de televiziunea publică rusă.

Joseph Torigian, profesor asistent și expert în politica chineză: ”China încearcă să realizeze mai multe lucruri diferite prin acestă vizită, dar va fi greu de obținut un echilibru. Vor să arate lumii în curs de dezvoltare că pot juca un rol constructiv.”

Dmitri Oreșkin, profesor la Free University în Riga a spus: ”China va sprijini Rusia, dar într-un mod prin care să nu enerveze Statele Unite, adică acest sprijin va fi în mare măsură simbolic - să vorbească, să propună un plan de pace, să lege o prietenie, ceva de genul. China nu va intra serios cu Putin în cârdășie pentru că riscul ca Putin să piardă este prea mare, iar China nu vrea să aibă de-a face cu învinși. Prin urmare, nu vor exista îmbrățișări prea apropiate. Vor fi îmbrățișări de fațadă și negocieri destul de dure în culise.”

Natalia Butirska, analist la East Asian: ”China nu face distincția clară între cine este agresorul și cine este victima. Iar când o țară se implică în activitățile de menținere a păcii sau cel puțin încearcă să ajute părțile, fără a distinge acest lucru, de fapt afectează ideea de obiectivitate”.

Anul trecut, cu câteva puțin timp înainte de începerea invaziei, Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat un acord de parteneriat "fără limite" - se arăta în document.

China s-a declarat ulterior neutră față de conflictul din Ucraina, cu toate acestea, nu a ezitat să critice sancțiunile occidentale impuse Moscovei. Și nu pare să fie de acord nici cu decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin.

Potrivit Le Monde, Xi Jinping a ajuns la Moscova ”triumfător” pentru că a înregistrat un succes major, și anume reluarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită, datorită medierii Beijingului. Noi dovezi, potrivit Chinei, că lumea este mai bine atunci când "sudul global" preia controlul asupra afacerilor sale.

Președintele Chinei avertiza pe 6 martie:"Țările occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică prin care să ne cuprindă, să ne înconjoare și să ne sufoce, ceea ce reprezintă provocări fără precedent pentru dezvoltarea Chinei". O retorică ce justifică concentrarea tuturor puterilor, dar care corespunde unei anumite realități, precizează Le Monde.

Odată cu problemele platformei TikTok în Occident sau cu înființarea alianței militare Aukus (Australia, Marea Britanie și Statele Unite), China simte că Occidentul se organizează pentru a contracara creșterea sa. Dacă Xi este la Moscova, scrie Le Monde, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, este la New Delhi pentru a încerca să materializeze această axă indo-pacifică organizată în jurul Statelor Unite, de care Beijingul se teme atât de mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #Vladimir Putin, #vizita xi jinping, #china discutii, #plan de pace, #Ucraina , #Rusia
Comentarii