Putin, prin ochii unui fost consilier a patru președinti americani. ”Preferă negocierile cu Occidentul după regulile mafiei, cu armele pe masă”

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 22:45
4765 citiri
Putin, prin ochii unui fost consilier a patru președinti americani. ”Preferă negocierile cu Occidentul după regulile mafiei, cu armele pe masă”
Președintele rus, Vladimir Putin/ FOTO: Twitter

Harald Malmgren, strateg geopolitic, negociator și fost consilier al președinților John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon și Gerald Ford, își amintește mai multe conversații cu Vladimir Putin în 1992, la începutul ascensiunii actualului președinte al Rusiei.

Pentru acest fost consilier a aptru președinți americani caracterul omului de stat Putin era deja destul de perceptibil, și parcursul său, previzibil.

În 1999, Vladimir Putin a ieșit brusc din anonimatul birocratic pentru a prelua postul de prim-ministru. Când, câteva luni mai târziu, Boris Elțin și-a dat demisia brusc și Putin a fost ales președinte, guvernele din întreaga lume au fost din nou luate prin surprindere. Cum ar fi putut acest personaj obscur să-și asigure sprijinul electoratului la nivel național fără a atrage atenția presei?

L-am întâlnit prima dată pe Putin cu șapte ani în urmă și nu am fost surprins să-l văd stăpânind atât de repede noua Rusie. Ne-a prezentat Evgueni Primakov [succesiv Director al serviciilor ruse de Informațiilor Externe, Ministrul Afacerilor Externe și Prim-ministrul Rusiei din septembrie 1998 până în mai 1999], adesea descris ca „Kissinger rus”. L-am întâlnit de multe ori în timpul Războiului Rece, când i-am sfătuit pe președinții Kennedy, Johnson, Nixon și Ford. Primakov a fost un gânditor și autor pragmatic. El a fost și trimisul special al Kremlinului, însărcinat să conducă negocieri secrete cu lideri din întreaga lume, scrie Harald Malmgren în publicația UnHerd.

Ucenicul lui Evgehi Primakov, zis și Kissinger rus

Când Elțin l-a însărcinat pe consilierul său Anatoli Sobciak să identifice și să recruteze pe cei mai buni și mai străluciți funcționari din Rusia, Putin, pe atunci un funcționar local din orașul său natal Sankt Petersburg, era în fruntea listei sale - așa că Primakov l-a luat pe Putin sub aripa sa pentru a-l îndruma în probleme de putere și securitate globală. În cele din urmă, Primakov l-a prezentat lui Putin pe Kissinger și au devenit apropiați. Faptul că atât Primakov, cât și Kissinger și-au făcut timp să-l antreneze pe Putin în geopolitică și geosecuritate a fost o demonstrație clară că au văzut în el caracteristicile unui lider puternic. De asemenea, a arătat capacitatea lui Putin de a asculta lecții lungi despre geopolitică – așa cum urma să constat curând, scrie geostrategul american.

„Frica este catalizatorul bunului simț”

În 1992, am primit un apel de la un organizator de conferințe de la Centrul Washington pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care mă invita să mă alătur unei comisii ruso-americane din Sankt-Petersburg care urma să fie prezidată de Kissinger și Sobciak. Obiectivul a fost de a ajuta noua putere rusă să deschidă canale de schimburi comerciale și bancare cu Occidentul. Majoritatea membrilor occidentali erau directori generali ai marilor corporații, iar rușii înalți oficiali ai noului guvern. Am participat ca expert.

Mi s-a spus că un „domn Primakov” a întrebat personal dacă îmi pot face timp să particip. Cu greu puteam refuza o asemenea cerere și eram foarte curios de noua conducere rusă, în special de Putin.

Ajuns la prima întâlnire, am văzut mai mulți oameni adunați în jurul lui Kissinger și un bărbat despre care mi s-a spus că este Putin. Un oficial a fost rugat de Primakov să mă prezinte lui Putin. A întrerupt conversația cu Kissinger pentru a-mi anunța sosirea; Putin a răspuns călduros că așteaptă cu nerăbdare să vorbească cu mine despre cum văd lumea de la Washington.

Am vorbit de mai multe ori între întâlniri, iar Putin a aranjat să stea lângă mine la o cină, însoțit de interpretul său. La acea cină, m-a întrebat: „Care este cel mai important obstacol pentru oamenii de afaceri din vest și colegii mei ruși pentru a face afaceri?”

Am răspuns: „Lipsa drepturilor de proprietate definite legal – fără acestea nu există nicio bază pentru rezolvarea disputelor”.

„Ah, da”, a spus el, „în sistemul dumneavoastră, o dispută între companii este soluționată de avocații plătiți cu ora care reprezintă fiecare parte, uneori ducând disputa la tribunale, ceea ce în mod normal durează luni .”

„În Rusia”, a continuat el, „disputele sunt de obicei rezolvate prin bun simț. În caz de dispută pentru bani sau proprietăți foarte importante, atunci cele două părți trimit de obicei reprezentanți la o cină. Toți cei care vor veni vor fi înarmați. În fața posibilității unui rezultat sângeros, fatal, ambele părți găsesc întotdeauna o soluție reciproc agreabilă.

Frica oferă catalizatorul bunului simț.”

El și-a folosit argumentul în contextul disputelor dintre națiunile suverane. Soluțiile necesită adesea un element de teamă de răspunsuri disproporționate dacă nu se încheie niciun acord. Ideea de a-i forța pe adversari să se confrunte cu alternative oribile părea să-l entuziasmeze. În esență, îmi descriea actualul impas din Ucraina dintre SUA și Rusia. Putin știe că Rusia nu își poate permite un război prelungit la sol cu Ucraina. El poate vedea, de asemenea, că Biden se confruntă cu alegeri cruciale la mijloc de mandat, pentru Congres și nu își poate permite o distragere majoră a atenției asupra crizei externe. Cele două părți nu au de ales decât să încheie o înțelegere, spune Harald Malmgren.

Cu o altă ocazie, Putin m-a întrebat cum se iau cu adevărat deciziile la Washington, despre împărțirea complexă a puterilor prezidențiale și ale Congresului.

Impresia cu care am rămas despre Putin a fost a a unui om mai inteligent decât majoritatea politicienilor pe care i-am întâlnit la Washington și în alte capitale din lume. Mi-a adus aminte de copilăria mea: am crescut într-un cartier sicilian, cu o mafia care menține ordinea. Nu este permisă crima dezorganizată. Putin părea să aibă instinctele unui șef al mafiei siciliene: să recompenseze rapid, dar și mai rapid să tai în carne vie dacă nu se respectă regulile mafiei.

În ceea ce privește modul în care Putin se vede pe sine, Putin a adus în discuție de mai multe ori admirația sa pentru Petru cel Mare, atât de mult încât am fost convins că se vede pe sine ca întruchiparea sa. Mi s-a spus că Putin avea portrete ale lui Petru cel Mare atârnate în câteva săli de întâlnire importante din Kremlin. Ce înseamnă asta pentru Biden, NATO și Ucraina devine treptat clar. Putin deține mai mult decât se vede.

Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#Rusia, #Vladimir Putin, #negocieri, #SUA, #Joe Biden , #Rusia