Vladimir Putin, evitat și de aliații săi din fostele state sovietice. Tensiuni la reuniunea alianței militare formată de Rusia împreună cu mai multe state ex-sovietice

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 19:01
7909 citiri
Vladimir Putin, evitat și de aliații săi din fostele state sovietice. Tensiuni la reuniunea alianței militare formată de Rusia împreună cu mai multe state ex-sovietice
Aliații lui Putin iau distanță de liderul de la Kremlin/ FOTO: Tass

Vladimir Putin pare să nu mai fie frecventabil nici măcar pentru aliații Rusiei din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță militară formată de Rusia împreună cu mai multe state foste sovietice.

În poza de grup de la începutul întâlnirii, de miercuri, 23 noiembrie, de la Erevan, chiar și liderii autocrați s-au distanțat în mod vizibil de Putin, care, deși s-a așezat în mijloc, a rămas izolat.

Mai mult, premierul armean Nikol Pașinian nu a semnat proiectul „Declarației Consiliului Colectiv de Securitate al OTSC privind măsurile comune pentru acordarea de asistență Republicii Armenia”. Potrivit premierului, documentul nu este suficient finalizat.

„Lipsa unei evaluări politice clare a situației poate însemna nu numai refuzul OTSC de a îndeplini obligațiile aliate, ci poate fi interpretată și de către Azerbaidjan ca undă verde din partea OTSC pentru o agresiune ulterioară împotriva Armeniei. Și acest lucru contrazice nu doar litera, ci și spiritul și sensul documentelor fundamentale OTS. Prin urmare, pe baza acestui lucru, stimați colegi, în momentul de față consider că proiectul „Declarației OTSC privind măsurile comune de acordare a asistenței Republicii Armenia" înaintat spre semnare nu este suficient finalizat, iar în această formă, cu tot respectul, nu sunt pregătit să semnez aceste documente", a spus Pașinian în discursul său de închidere la summitul statelor membre OTSC de miercuri.

Pașinian le-a reamintit șefilor de stat din alianță că riscul unei noi agresiuni din partea Azerbaidjanului împotriva integrității teritoriale a Armeniei rămâne.

„Până acum nu am reuşit să ne punem de acord asupra unei reacţii a OTSC la agresiunea azeră împotriva Armeniei”, a criticat Paşinian în timpul summit-ului de la Erevan al acestei alianţe militare ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, conform AFP.

Paşinian a apreciat drept „condamnabil” faptul că „apartenenţa Armeniei la OTSC nu a putut contracara agresiunea azeră”. „Aceasta aduce un prejudiciu enorm imaginii OTSC, atât în ţara noastră, cât şi în străinătate”, a susţinut Paşinian. În timpul serii de miercuri, prim-ministrul armean a discutat cu dictatorul rus, Vladimir Putin, prezent, la rândul lui, la summit, pentru a aborda în special problema regiunii Nagorno-Karabah.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ținut să spună că OTSC este o organizaţie „necesară”, ale cărei servicii rămân „foarte cerute” pentru „soluţionarea unor conflicte regionale”. „Este foarte important ca Armenia şi Azerbaidjan să se pună de acord asupra unui tratat de pace. Aceasta este sarcina noastră principală. Şi noi trebuie să facem maximum de eforturi pentru (...) ca ea să fie realizată”, a declarat Peskov la finalul summitului OTSC.

Conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia este legat de dispute teritoriale, în special în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă azeră populată majoritar de armeni care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor 1990, cu ajutorul Armeniei. Un prim război a dus, la acea dată, la peste 30.000 de morţi. Războiul din toamna lui 2020 dintre Armenia şi Azerbaidjan a făcut peste 6.500 de morţi în cele două tabere şi s-a încheiat cu un eşec militar al Armeniei şi cu un acord de pace mediat de Rusia. Însă, confruntări sporadice au continuat să aibă loc, în ciuda prezenţei de militari ruşi, fie că este vorba de Nagorno-Karabah sau de frontiera recunoscută între cele două ţări, cum s-a întâmplat în septembrie când au fost ucişi 286 de combatanţi.

Armenia a cerut, în septembrie, ajutorul militar al OTSC şi al Rusiei, în conformitate cu acordul ce reglementează activităţile alianţei. Însă OTSC a reacţionat prin detaşarea secretarului său general în zona de conflict şi propunând înfiinţarea unui grup de lucru pentru a analiza situaţia.

Lukașenko: „Dacă Rusia se prăbușește, atunci sub acest moloz este locul nostru”

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat la Erevan că distrugerea Rusiei înseamnă și distrugerea țării sale.

„Știți, recent, în mass-media se răspândește opinia că viața, soarta OTSC depinde de „operațiunea” Federației Ruse în Ucraina. Dacă Rusia va câștiga, OTSC va trăi. Dacă, Doamne ferește, nu câștigă, OTSC nu va exista. Și în țările noastre au început să discute multe persoane despre această problemă. Simt că am ajuns la o părere comună: dacă Rusia se prăbușește, atunci sub acest moloz este locul nostru”, a spus Lukașenko.

Potrivit lui, astfel de conversații nu ar trebui să existe. El a subliniat că „CSTO va exista și nimic nu se va prăbuși”. „De aceea nu ar trebui doar să ne apărăm, ci să ne înțelegem reciproc (cum obișnuiam să spunem în vremuri normale). „Deci, astfel de discuții trebuie să înceteze. Nu vom părăsi arena militară și politică. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă va continua să existe și nimeni nu va cădea nicăieri. Dar avem nevoie de unitate”, a adăugat ultimul dictatorul din Belarus.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#Rusia, #Vladimir Putin, #evitat, #sumit, #Organiza iei Tratatului de Securitate Colectiva, #otsc, #Armenia , #Rusia