Putin a folosit o rețea de companii offshore pentru cumpăra locuințe fostei neveste și fiicelor sale

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 23:06
1959 citiri
Putin a folosit o rețea de companii offshore pentru cumpăra locuințe fostei neveste și fiicelor sale
Gardul reședinței lui Putin de la Novo-Ogariovo la vest de Moscova. FOTO: Moscow Times

Președintele Vladimir Putin a folosit o rețea de companii offshore pentru cumpăra locuințe în apropierea reședinței sale din afara Moscovei fostei sale soții și fiicelor sale, potrivit unei investigații Proekt.

Ancheta mass-media se bazează pe e-mailurile fostului ginere al lui Putin, Krill Șamalov, obținută ca urmare a unei scurgeri masive de date din 2020, scrie Moscow Times.

Potrivit Proekt, firma offshore cipriotă Ermira, legată de Putin, și companiile panameze Topsail Development și Dorrington Commercial, cumpăraseră teren în apropierea reședinței lui Putin Novo-Ogariovo la mijlocul anului 2006.

Doi ani mai târziu, în 2008, Putin i-a predat puterea protejatului său Dmitri Medvedev, care i-a redat președinția lui Putin în 2012, iar proprietățile au fost reînregistrate pe numele lui Șamalov.

E-mailurile scurse includ discuții între Șamalov și fiica cea mică a lui Putin, Katerina Tihonova, care datează din 2012, despre renovarea uneia dintre proprietăți, care ar costa aproape 9 milioane de euro (9,6 milioane de dolari).

Proprietăți de lux și pe riviera franceză

În 2013, Șamalov a trimis prin e-mail un document prin care îl împuternicea pe Artur Oceretnîi, actualul soț al fostei soții a lui Putin, Liudmila Putina-Oceretnîia, să dețină o altă proprietate, tot în apropiere de reședințele deja menționate. Oceretnîi și Șamalov au cumpărat, de asemenea, vile de lux și în stațiunea franceză de coastă Biarritz, acolo unde localnici au văzut-o pe fosta lui Putin alături de fiica acestuia, Tihonova, mergând pe stradă.

Se crede că fiica cea mare a lui Putin, Maria Voronțova, s-a mutat în două case deținute de Ermira, lângă Novo-Ogariovo, după ce s-a căsătorit cu omul de afaceri olandez Jorrit Faassen.

Proprietățile respective au fost înregistrate în 2013 sub proprietatea unei sucursale a Ermire din Insulele Virgine Britanice – Berocci Investments. Proekt mai scris că proprietatea fluidă deținută prin firme off-shore și faptul că nu s-au căsătorit legal le-a permis lui Tihonova și Voronțova să nu aibă legături direct cu aceste proprietăți. De atunci, Șamalov a predat proprietățile din Novo-Ogariovo și acțiuni de 380 de milioane de dolari pe care le deținea la principala companie petrochimică din Rusia, Sibur, către oligarhi susținuți de dictatorul rus. În urmă a rămas doar proprietatea de la Biarritz, confiscată de autoritățile franceze în aprilie 2022, la puțin timp după declanșarea invaziei din Ucraina.

Putin nu a recunoscut niciodată că Tihonova și Voronțova erau fiicele lui, deseori referindu-se la ele doar ca la „aceste femei” în timpul interviurilor.

Statele Unite le-au sancționat atât pe cele două femei, cât și Șamalov în aprilie 2022, ca parte a unor măsuri ample ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Novo-Ogariovo se afla la doar câțiva kilometri de locul în care dronele au fost doborâte săptămâna aceasta în timpul unui atac major asupra Moscovei, care a zguduit elita Rusiei.

Putin se afla probabil în reședința Novo-Ogariovo în timpul atacului și a fost trezit mai devreme decât de obicei de echipa sa de securitate, a declarat miercuri 31 mai, o sursă apropiată de Kremlin, pentru publicația Moscow Times, sub condiția anonimatului.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #Vladimir Putin, #companii offshore, #locuinte, #fosta nevasta, #fiice , #Rusia