”Spy mania” a cuprins serviciile speciale ruse. Presa britanică: Cekiștii vânează oamenii de știință ruși

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 19:00
4043 citiri
”Spy mania” a cuprins serviciile speciale ruse. Presa britanică: Cekiștii vânează oamenii de știință ruși

Pe măsură ce războiul împotriva Ucrainei s-a transformat într-un „conflict existențial” pentru Kremlin, căutarea inamicilor interni s-a intensificat, ducând la o creștere bruscă a numărului de cazuri de trădare. Experții îl echivalează cu „mania spionajului”, scrie The Guardian.

În timp ce multe cazuri de trădare s-au concentrat asupra celor care se presupune că luptă pentru sau ajută Ucraina, altele au implicat instituții guvernamentale aparent loiale, cum ar fi centrele de cercetare care au ajutat la dezvoltarea armelor pe care Rusia le folosește pentru a ataca Ucraina.

Săptămâna trecută, primul dintre cei trei oameni de știință care au lucrat la rachetele hipersonice, arestați sub suspiciunea de trădare, a apărut în instanță într-un dosar în care dovezile și acuzațiile rămân secrete. Toți erau angajați ai Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată care poartă numele Hristianovicia.

Anatoli Maslov, un profesor de aerodinamică în vârstă de 76 de ani la institut, este suspectat că a transmis secrete Chinei, posibil prin participarea sa la conferințe internaționale de aerodinamică din anii 2010.

Arestarea lui Maslov și a doi dintre colegii săi a dus la o reacție rară în rândul comunității științifice a Institutului, care a publicat o scrisoare deschisă prin care cere eliberarea lui.

Aceste cazuri pun, de asemenea, în pericol întreaga comunitate științifică a Federației Ruse, se spune în scrisoare, și au provocat un efect de descurajare în toate domeniile de cercetare asupra problemelor care pot fi considerate secrete.

Un alt cercetător rus în aerodinamică a spus că colegii săi sunt supărați și speriați de arestări. Potrivit acestuia, există sentimentul că nimeni nu este în siguranță în această zonă.

Acest caz arată apetitul crescut al serviciilor speciale ale Federației Ruse pentru cazuri de trădare și spionaj la nivel înalt, spun experții.

„Niciunul dintre acești oameni de știință nu este spioni. Sunt o țintă ușoară pentru cekiști, adică pentru serviciile de securitate”, a spus Ivan Pavlov, avocat rus și expert în cazuri de spionaj și trădare, care locuiește în prezent în afara Federației Ruse.

Cekiștii vor să arate că lucrează

Definiția laxă a spionajului în Rusia face ușor să se introducă cauze împotriva oamenilor de știință pentru că au lucrat în proiecte internaționale, chiar și cele care au fost începute cu mult înainte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Serviciile de securitate pot aresta aceste ținte ușoare și pot spune: „Uite, facem ceva”. Toți sunt bătrâni. Toți sunt sovietici. Toți au avut încredere în acest sistem. Și sunt ca chitul pentru anchetă. Și încep cu ușurință să depună mărturie unul împotriva celuilalt”, a spus Pavlov.

Potrivit acestuia, de la mijlocul anilor 2010, numărul de noi cazuri de trădare a crescut de șase până la șapte ori în fiecare an. Potrivit datelor statului, în 2016 au fost inițiate aproximativ 16 dosare. În opinia sa, doar anul trecut au fost peste o sută.

Deși comisiile speciale sunt obligate să analizeze orice material publicat de oamenii de știință în reviste internaționale, este puțin probabil ca reprezentanții unor astfel de comisii să fie vizați, deoarece anchetatorii caută cazuri mari pentru a impresiona conducerea și a obține o promovare.

„Cekistii nu vor face carieră în aceste cazuri, dar o vor face în cazuri de trădare. Există o cerere pentru astfel de cazuri. Și vine chiar din vârful Kremlinului. Și toți cei care îndeplinesc această cerere vor primi o recompensă”, a spus Pavlov.

„Nu sunt plin de optimism. Toate acestea se vor termina prost pentru oamenii de știință. Și pentru știința rusă în general. Tot acest spionaj în știință va continua atâta timp cât va exista regimul”, a adăugat el.

În octombrie anul trecut, omul de știință rus Valeri Mitko, în vârstă de 81 de ani, arestat sub acuzația de trădare, a murit în arest la domiciliu după ce a suferit mai multe atacuri de cord. Iar în iulie, Dmitri Kolker, directorul în vârstă de 54 de ani al laboratorului de optică cuantică de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, care era judecat pentru spionaj, a murit la două zile după arestarea sa în timp ce urma un tratament pentru cancer în spital.

„Dacă se schimbă regimul, războiul se termină, toate acestea pot dispărea. Dar până atunci, vor continua să trimită bătrâni oameni de știință la închisoare. Și îi vor ucide. Ei au deja mai multe crime pe conștiință, a spus Pavlov.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat o serie de legi, care au stabilit represiunea împotriva cetățenilor săi și încălcările drepturilor omului. Amendamentele la legislația rusă, adoptate în martie 2022, au introdus răspunderea pentru discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse.

Fostul procuror general adjunct al Ucrainei Gunduz Mamedov a spus că regimul din Rusia se transformă de la autoritar la totalitar.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Rusia, #vanatoare, #spioni, #cekisti, #oameni de stiinta , #Rusia