Un analist face previziuni sumbre pentru Putin: Rusia va dispărea datorită unei decizii idioate

Sambata, 14 Mai 2022, ora 00:11
28393 citiri
Un analist face previziuni sumbre pentru Putin: Rusia va dispărea datorită unei decizii idioate
Experții cred că dispariția lui Putin ar crea haos în Rusia FOTO: Newsweek

Un analist american, Alexander Motyl, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers Newark, susține că situația actuală a Rusiei, în urma potențialului eșec al său din războiul din Ucraina, creează premisa unei similitudini cu criza din 1991 a Uniunii Sovietice. Expertul consideră este posibil ca Federația Rusă să se destrame datorită tensiunilor și slăbiciunilor sistemului și a incapacității lui Putin de a-și menține părțile și elitele împreună.

Factorii de decizie și analiștii occidentali se confruntă cu două mari întrebări legate de războiul catastrofal al lui Vladimir Putin din Ucraina: Ce ar fi dacă Rusia ar urma soarta Uniunii Sovietice și ar fi pe punctul să se prăbușească? Ce ar fi dacă procesul este determinat de factori interni și nu se poate face nimic în privința asta? potrivit The Hill.

Colapsul sovietic a fost o surpriză, dar și o contrariere pentru mare parte din Occident. Puțini lideri guvernamentali se așteptau atunci ca o superputere să dispară peste noapte și mai puțini au salutat perspectiva cu entuziasm.

Un lucru similar apare evident astăzi. Prăbușirea Rusiei este perfect posibilă, chiar probabilă, afirmă profesorul american Motyl. Și cu cât Occidentul începe să se gândească mai devreme la cum va arăta un colaps rusesc, cu atât mai bine, nu pentru că putem face multe pentru a-l stopa, ci pentru că el va avea consecințe zdrobitoare pentru întreaga lume.

Spionul Putin a pierdut din vedere un lucru crucial în Ucraina: Un analist japonez a descifrat războiul Rusiei

Putin crede că orice probleme apar în domeniul său (Rusia) trebuie să fie opera forțelor străine. Liderii sovietici au avut opinii similare. De fapt, slăbiciunile statelor lor au fost produse ale sistemelor lor politice și ale greșelilor politice, pe care liderii le-au făcut.

Perestroika lui Mihail Gorbaciov a fost un efort conștient de a remedia sistemul sovietic, care funcționa defectuos – și nu de a-l scăpa de influențele nefaste occidentale. Dimpotrivă, Gorbaciov a înțeles că deschiderea URSS-ului către lume l-ar putea salva.

Fostul comandant al trupelor SUA din Europa: Cum poate Occidentul să-l nenorocească definitiv pe Putin

Uniunea Sovietică s-a prăbușit deoarece Gorbaciov a slăbit Partidul Comunist, distrugând astfel cheia guvernării totalitare.

Rusia lui Putin nu este mai puțin disfuncțională. Hipercentralizarea puterii în mâinile unui lider posibil irațional cu iluzii de grandoare este o rețetă pentru decăderea instituțională.

Dacă Federația Rusă se destramă, acest lucru se va datora tensiunilor și slăbiciunilor inerente ale sistemului, incapacității lui Vladimir Putin de a-și menține părțile și elite sale împreună fericite și impactului catastrofal asupra Rusiei a deciziei sale idioate de a invada Ucraina, cu o armată care nu era pregătită pentru o asemenea aventură, apreciază profesorul de la Universitatea Rutgers Newark din Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Rusia, #Vladimir Putin, #Rusia colaps, #prabusire Rusia, #Putin razboi Ucraina, #Putin razboi, #razboi Rusia Ucraina , #stiri Vladimir Putin