Expert militar: "Forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini un potențial atac dinspre Marea Neagră"

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 18:08
9982 citiri
Expert militar: "Forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini un potențial atac dinspre Marea Neagră"
Soldați din trupele speciale ruse din Transnistria

Expertul militar ucrainean Mihailo Samus, director la New Geopolitics Research Network, vorbește într-un interviu pentru emisiunea „Alternativa Europeană” de la radio Chișinău despre escaladările militare ale Rusiei la granița cu Ucraina și care ar putea fi repercusiunile asupra Republicii Moldova în cazul unei noi ofensive ruse în Ucraina.

„Sunt sigur că Rusia își va folosi trupele dislocate în regiunea transnistreană din Republica Moldova și desigur serviciile secrete care sunt active în acea regiune. Sunt sigur că vor acționa împreună cu alte forțe din jurul Ucrainei: vor fi folosite forțele militare din Belarus, vor fi atacuri din Rusia, atacuri din regiunile ocupate Crimeea și Donbass, dinspre Marea Neagră și Marea Azov. Chiar dacă va fi o operațiune militară la scară largă sau dar dacă vor fi câteva operațiuni tactice în jurul Ucrainei, forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini atacul rus din Marea Neagră și Crimeea.

Dacă vorbim despre atacuri asupra orașului Odessa și altor regiuni din acea parte a Ucrainei, aceste operațiuni, chiar dacă nu foarte puternice, vor crea probleme forțelor ucrainene, care vor trebui să-și construiască apărarea în mai multe direcții. Cred că vor fi anumite operațiuni din direcția regiunii transnistrene, dar și operațiuni ale forțelor speciale de acolo, îndreptate în special spre Odessa. Sunt sigur că în regiunea transnistreană sunt foarte multe servicii secrete, agenți secreți și forțe speciale ruse, și toate acestea vor fi folosite împotriva teritoriilor ucrainene, în special orașelor mari, pentru a crea haos, pentru a distruge infrastructura de bază și pentru a crea panică în Odessa și regiunile din apropierea ei,“ spune extertul

Ucraina acuză Rusia că recrutează mercenari şi trimite arme în Donbas. Varșovia anunță Kievul că poate conta pe sprijinul său

Kievul a anunţat vineri că Rusia recrutează în mod activ mercenari şi îi pregăteşte intensiv pentru a-i trimite în zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP.

''Comandamentul forţelor ruse continuă să consolideze capacităţile de luptă'' ale separatiştilor în estul Ucrainei, trimiţându-le tancuri, sisteme de artilerie şi muniţie, a afirmat într-un comunicat Serviciul de informaţii militare ucrainean.

De la începutul anului, autorităţile ruse au ''livrat în secret, pe calea transportului feroviar şi rutier, dinspre teritoriul rus peste şapte tone de combustibil, mai multe tancuri şi sisteme de artilerie, alte arme şi muniţii'', a adăugat acest departament din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Declaraţiile intervin într-o perioadă de creştere fără precedent a tensiunilor cu Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că pregăteşte un asalt asupra ţării vecine pe care a invadat-o deja în 2014.

Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi susţine că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi

Republici Populare Doneţk şi Lugansk din regiunea Donbas, estul Ucrainei, este privită ca posibil prim pas pe care Putin l-ar putea face în privinţa Ucrainei dacă nu reuşeşte să obţină garanţiile de securitate cerute Occidentului.

Volodin a publicat pe contul său de Telegram un comunicat conform căruia Parlamentul rus a decis să examineze o rezoluţie depusă miercuri de 11 deputaţi ruşi, printre care se află şi liderul Partidului Comunist Ghenadi Ziuganov. Aceştia susţin că Rusia trebuie să recunoască oficial cele două regiuni ca „state autosuficiente, suverane şi independente”, pentru a le proteja locuitorii de ameninţări externe.

Volodin a precizat că partidul pro-Putin „Rusia Unită”, aflat la guvernare, are îngrijorări legate de siguranţa ruşilor care trăiesc în aceste regiuni.

„Chestiunea care ne-a fost adusă spre examinare este foarte serioasă şi de mare responsabilitate, a spus el, adăugând că aceasta va fi dezbătută între liderii principalelor partide din Parlament şi ulterior de consiliul de conducere al Dumei care va stabili un calendar.

„Vedem că preşedintele Zelenski ignoră acordurile de pace de la Minsk. NATO vrea să ocupe Ucraina. Ambele lucruri pot naşte tragedii. Nu trebuie să permitem să se întâmple asta”, a spus preşedintele Dumei de Stat.

Comasarea a zeci de mii de militari ruşi în apropierea graniţelor cu Ucraina a provocat îngrijorările statelor occidentale că între cele două state vecine ar putea izbucni un război, întrucât relaţiile lor s-au deteriorat permanent de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea conflictului cu rebelii pro-ruşi susţinuţi de Moscova din estul ţării în 2014.

De atunci Moscova a facilitat obţinerea a 600.000 de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii celor două regiuni din estul Ucrainei.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Rusia, #Ucraina, #atac, #trupe, #Transnistria, #Marea Neagra , #Rusia