Anchetă CNN: Cum jefuiește Rusia aurul Sudanului pentru a susține războiul lui Putin în Ucraina

Sambata, 30 Iulie 2022, ora 18:16
7768 citiri
Anchetă CNN: Cum jefuiește Rusia aurul Sudanului pentru a susține războiul lui Putin în Ucraina
Utilaj rusesc de exploatare a aurului, cu steagul URSS fluturând pe el, în Sudan/ FOTO: CNN

La câteva zile după ce Moscova și-a lansat războiul sângeros împotriva Ucrainei, un avion de marfă rusesc se afla pe o pistă din Khartoum, o fâșie de asfalt înconjurată de nisip roșu-portocaliu. Documentele oficiale de transport ale aeronavei indicau că aceasta era încărcată cu... prăjituri.

Doar că Sudanul exportă rar - sau deloc - prăjituri, relatează CNN după o investigație care a încercat să dezlege complicata schemă prin care Rusia nu face altceva decât să lase Sudanul fără aur, ocolind sancțiunile internaționale, pentru a putea finanța astfel armata lui Vladimir Putin.

O dezbatere aprinsă a avut loc într-un birou între oficiali ai Aeroportului Internațional Khartoum. Ei se temeau că inspectarea avionului ar enerva conducerea militară din ce în ce mai pro-rusă a țării. Mai multe încercări anterioare de a intercepta transportatorii ruși suspecți au fost oprite. În cele din urmă, însă, oficialii au decis să se urce în avion.

În interiorul calei se întindeau în fața lor cutii colorate cu fursecuri. Ascunse chiar dedesubt erau lăzi de lemn cu cea mai prețioasă resursă a Sudanului: aur. Aproximativ o tonă.

Acest incident din februarie - relatat jurnaliștilor CNN de mai multe surse oficiale sudaneze - este doar unul dintre cele (cel puțin) 16 zboruri despre care se știe în ultimul an și jumătate prin care se face contrabandă cu aur din Sudan, al treilea mare producător din Africa.

Mai multe interviuri cu oficiali de nivel înalt sudanezi și americani și numeroase documente analizate de CNN prezintă o imagine a unei scheme rusești elaborate de a jefui bogățiile Sudanului în încercarea Rusiei de a ocoli sancțiunile occidentale din ce în ce mai puternice și de a susține efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Dovezile sugerează, de asemenea, că Rusia a colaborat cu conducerea militară a Sudanului, permițând ca miliarde de dolari în aur să ocolească statul sudanez și să priveze țara afectată de sărăcie de sute de milioane de dolari, venituri ale statului.

În schimb, Rusia a acordat un puternic sprijin politic și militar conducerii militare din ce în ce mai nepopulare a Sudanului, în timp ce reprimă violent mișcarea pro-democrație a țării.

Foști și actuali oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia a sprijinit activ lovitura militară din 2021 din Sudan, care a răsturnat un guvern civil de tranziție, dând o lovitură devastatoare mișcării sudaneze pro-democrație care l-a alungat de la putere, cu doi ani mai devreme, pe președintele Omar al-Bashir aflat la conducere de 30 de ani și care era căutat pentru a fi judecat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în regiunea Darfur.

„Știm de multă vreme că Rusia exploatează resursele naturale ale Sudanului”, a declarat pentru CNN un fost oficial american familiarizat cu această problemă. „Pentru a-și menține accesul la aceste resurse, Rusia a încurajat lovitura militară”.

„Cum restul lumii a izolat Rusia, Moscova are multe de câștigat din această relație cu generalii din Sudan și din faptul că îi ajută să rămână la putere. Acest ajutor merge de la instrucție și sprijin pentru serviciile de informații până la a beneficia împreună de aurul furat din Sudan”, spune fostul oficial american.

„Bucătarul lui Putin“, implicat

În centrul acestui târg dintre Moscova și junta militară din Sudan se află Evgheni Prigojin, un oligarh rus, aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin. În vârstă de 61 de ani, vizat de sancțiuni internaționale, controlează o rețea obscură de companii, inclusiv compania de mercenari Wagner, care acționează și în Ucraina și care a devenit celebră pentru presupuse acte de tortură, omoruri în masă și jafuri în țări devastate de război, inclusiv în Siria și Republica Centrafricană (RCA).

În Sudan, principalul vehicul al lui Prigojin este o companie sancționată de SUA numită Meroe Gold - o filială a M-invest, grupul deținut de Prigojin - care extrage aur și furnizează în același timp arme și instrucție armatei și paramilitarilor din țară.

„Prin intermediul Meroe Gold sau al altor companii asociate cu oameni de-ai lui Prigojin, acesta a dezvoltat o strategie prin care jefuiește resursele economice ale țărilor africane în care intervine, în contrapartidă cu sprijinul pe care îl acordă guvernelor în funcție”, a declarat Denis Korotkov, investigator la Dossier Center (Centrul de Dosare), o organizație cu sediul la Londra care urmărește activitatea infracțională a diferitelor persoane asociate cu Kremlinul. Centrul a fost înființat de Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, care în prezent trăiește în exil la Londra.

Un alt actor important în această rețea este Aleksandr Sergheievici Kuznețov, cel care a supravegheat în ultimii ani operațiunile din principalele situri de extracție, prelucrare și transport al aurului din Sudan.

Kuznețov - zis și „Ratibor” sau „Radimir” - a fost condamnat pentru răpire, a luptat în Libia vecină și a comandat prima companie de atac și recunoaștere a grupului Wagner în 2014. De patru ori a fost medaliat de Kremlin cu Ordinul Rusiei pentru curaj. Există fotografii din 2017 în care apare alături de Putin și de Dmitri Utkin, fondatorul Wagner. Uniunea Europeană l-a inclus pe Kuznețov pe lista sancțiunilor în 2021.

Ruta de transport

Legătura tot mai mare dintre conducătorii militari ai Sudanului și Moscova a dat naștere unei rețele complicate de contrabandă cu aur. Potrivit surselor oficiale sudaneze, precum și a datelor de zbor analizate de CNN în colaborare cu contul de Twitter Gerjon, cel puțin 16 dintre zborurile interceptate de oficialii sudanezi anul trecut au fost operate de un avion militar care venea dinspre orașul-port sirian Latakia, unde Rusia are o bază aeriană importantă.

Transporturile de aur au însă și o rută terestră, către Republica Centrafricană, unde grupul Wagner sprijină un regim represiv și crud.

Afacerile au început după invadarea Crimeii

Afacerile Rusiei cu aurul Sudanului a început serios în 2014, după ce invazia rusă în Crimeea a fost urmată de o serie de sancțiuni occidentale. Livrările de aur s-au dovedit a fi o modalitate eficientă de acumulare și transfer de bogăție, umplând cuferele statului Rusiei, ocolind în același timp sistemele internaționale de monitorizare financiară.

„Dezavantajul aurului este că este un corp fizic și este mult mai greu de folosit decât transferurile bancare internaționale, dar în același timp este mult mai greu, dacă nu cumva imposibil, de blocat sau de confiscat” explică Daniel McDowell, specialist în sancțiuni și profesor asociat de științe politice la Universitatea Syracuse.

Centrul operațiunii ruse de extracție a aurului se află în adâncul deșertului din nord-estul Sudanului. Este un peisaj arid, presărat cu râpe în care minerii muncesc în căldură toridă, doar adăposturile confecționate din resturi de prelată și saci de nisip oferindu-le un pic de răgaz.

Minerii din aceste îndepărtate mine improvizate se îndreaptă în fiecare dimineață către al-Ibaidiya - zis și „orașul aurului”. Transportă în căruțe trase de măgari, pe drumurile neasfaltate ale orașului, saci cu zăcăminte de aur. Îi cumpără, aproape invariabil, negustori trimiși de la o uzină de prelucrare din apropiere, cunoscută de localnici sub numele de „compania rusă”.

Este un proces de vânzare în lanț, despre care sursele CNN spun că este centrul nevralgic al sifonării aurului de către ruși. Aproximativ 85 la sută din aurul din Sudan este vândut în acest mod. Tranzacțiile sunt în mare parte neoficiale, iar Rusia domină această piață.

Cât aur a furat Rusia

Timp de cel puțin 10 ani, Rusia și-a ascuns tranzacțiile cu aur sudanez în documentele oficiale. Statisticile oficiale ale Sudanului în privința comerțului exterior pentru anul 2011 consemnează ca fiind „zero” exporturile totale de aur către Rusia, în ciuda dovezilor multiple privind tranzacțiile extinse ale Moscovei în acest sector.

Este dificil de stabilit cantitatea exactă de aur pe care Rusia a scos-o din Sudan. Dar cel puțin șapte surse informate arată înspre Rusia atunci când e vorba de cea mai mare parte a operațiunilor de contrabandă cu aur din Sudan.

O sursă din interiorul Băncii Centrale a Sudanului a arătat CNN o fotografie cu o foaie de calcul care arată că 32,7 tone de aur nu au fost trecute în acte în 2021. La actualul preț, ar însemna cam 1,9 miliarde de dolari.

Însă mai mulți foști și actuali oficiali spun că aurul lipsă reprezintă de fapt o cantitate și mai mare, pentru că guvernul sudanez subestimează foarte mult aurul produs în minele improvizate din deșert.

Majoritatea surselor din Sudan susțin că aproximativ 90 la sută din producția de aur a Sudanului este scoasă din țară prin contrabandă. Asta ar însuma o valoare de aproximativ 13,4 miliarde de dolari pentru care nu au fost plătite taxe vamale, ceea ce înseamnă că statul sudanez este păgubit cu sute de milioane de dolari.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
#Rusia, #Sudan, #aur, #Vladimir Putin, #sanctiuni internationale, #razboi Ucraina , #Rusia