Ucraina se află în centrul unui joc cu mize de politică pe marginea prăpastiei. Cum va supraviețui între SUA și Rusia ANALIZĂ

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 23:35
6586 citiri
Ucraina se află în centrul unui joc cu mize de politică pe marginea prăpastiei. Cum va supraviețui între SUA și Rusia ANALIZĂ
FOTO: tfiglobalnews.com

Rusia poate începe oricând atacul asupra Ucrainei, a avertizat Casa Albă. Mișcările de noi trupe către vest, oficial pentru exerciții comune cu Belarus, nu fac decât să agraveze tensiunile, a mai spus administrația Biden.

Experții spun că perioada de iarnă este cel mai bun moment pentru un atac, deoarece pământul este înghețat și tare, ideal pentru tancuri și alte vehicule.

Americanii rămân convinși că există și o soluție diplomatică. Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns ieri dimineață la Kiev și i-a asigurat pe ucraineni de sprijin. Va merge apoi la Berlin și după la Geneva, ca să se vadă cu omologul lui rus, Serghei Lavrov.

În primul rând, aceasta nu ar fi invazia Ucrainei, ci reinvazia. Ucraina a fost deja invadată de două ori, chiar dacă Moscova s-a prefăcut că „omuleții verzi” care au luat Crimeea nu sunt ai lor și că „localnicii îngrijorați” care roiau în Donbas și-au cumpărat toate vehiculele blindate din surplusul armatei, notează CNN.

O parte a problemei Rusiei este că acestea au fost mișcări incomplete, efectuate rapid și fără un plan complet pentru viitor. Acțiunea reînnoită a Rusiei ar putea termina ceea ce au lăsat nefăcut și ar putea aduce beneficii pe termen mai lung Moscovei. Dar incompletitudinea este, de asemenea, o reamintire zilnică a faptului că astfel de conflicte sunt pline de necunoscute care perturbă planurile.

Invazie de facto

Criticii și admiratorii Rusiei deopotrivă sunt unanimi atunci când spun că văd fiecare acțiune a Kremlinului ca fiind intenționată și vicleană. Dar asta se întâmplă rar.

După ce a intrat în Crimeea în 2014, Moscova a rămas fără un coridor terestru care să lege peninsula de Federația Rusă și a terminat abia în 2018 un pod peste strâmtoarea Kerci pentru utilități și aprovizionare.

Invazia de facto în Donbas s-a încheiat în 2015, dar Rusia încă susține o mișcare separatistă haotică și dezordonată acolo. Acest grup de mercenari și alți separatiști au un cost, cu puține beneficii. Este puțin probabil ca Moscova să profite de pe urma zonei, deoarece nu mai este centrul industrial care a fost cândva.

Argumentele conform cărora Kremlinul are nevoie de un pod terestre spre Crimeea și de un statut mai sigur pentru Donbas sunt adesea esențiale pentru explicațiile pentru ce ar putea invada Ucraina a treia oară în opt ani. Dar majoritatea opțiunilor militare ar avea un cost extraordinar.

În mică măsură, acțiunea rusă ar putea viza creșterea controlului asupra regiunii Donbas sau chiar pentru a-și lărgi puțin zona tampon față de restul Ucrainei. Ar putea exista beneficii din asta, dar ar declanșa probabil sancțiuni costisitoare și ar oficializa poziția costisitoare a Moscovei de sponsor al regiunii separatiste.

Alți analiști sugerează că un coridor terestru îngust de-a lungul Mării Azov, prin orașul Mariupol, ar reduce costul menținerii alimentării cu energie și apă în Crimeea și ar putea fi realizat cu ușurință printr-o operațiune amfibie pe coasta Mării Azov. Cu toate acestea, o fâșie subțire de pământ de-a lungul țărmului ar fi greu de apărat și mai puțin profitabilă ca rută comercială de aprovizionare dacă ar fi în mod constant expusă unui atac din partea forțelor ucrainene.

Patru scenarii de invazie

„De la Marea Baltică și până la Carpați, e teren plat. Prin această zonă au trecut Napolen și francezii, Hitler și germanii, plus mulți alții, care au invadat Rusia din această direcție. Asta agită foarte mult Rusia. De aceea, încearcă să umple acest spațiu prin ocuparea lui. Sau, dacă nu poate, acolo unde zona devine mai lată, vrea să domine.

Dacă va fi o invazie, se va întâmpla unul dintre următoarele patru scenarii. Ocuparea și anexarea completă a regiunii Donbas. Pasul următor ar fi un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile.

Următorul nivel ar fi un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraș rusofon, anexarea zonei de coastă și ruperea Ucrainei de Marea Neagră.

Cel mai ambițios plan, care vine după toate scenariile anterioare, este să muți soldați în Belarus, o țară prietenoasă cu Rusia, și avansezi din Belarus, spre sud, prin mlaștinile Pripet, care sunt înghețate iarna, și încercuiești capitala Ucrainei, Kiev. Cel mai bun moment pentru această acțiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat iar diviziile mecanizate au nevoie de teren dur, înghețat”, susține jurnalistul BBC Tim Marshall.

Dar nu va fi chiar ușor. Ucraina este o țară puțin mai mare decât Franța. De la Lugansk din Est până la Livov în Vest înseamnă mai mult de 16 ore de mers în marș pentru unul dintre cele mai noi tancuri ale Rusiei - la cea mai mare viteză cunoscută - fără nimeni în cale și fără opriri pentru a alimenta.

Imprevizibilul Putin

Deciziile șefului de la Kremlin sunt de mult timp opace în mod deliberat. Și după 21 de ani la cârma Rusiei și aproape doi ani într-o bulă de izolare Covid-19, în care interacțiunile lui sunt semnificativ limitate, este posibil să ne imaginăm că informațiile pe care le obține sunt departe de a fi echilibrate. Motiv pentru care decizia administrației Biden de a amplifica probabilitatea unei invazii este atât de extrem de riscantă.

De ce au sunat americanii din vreme alarma?

Există semne de avertizare clare - și, posibil, informații secrete nedezvăluite - pentru a susține posibilitatea unui atac. Poate că este mai bine să te asiguri că aliații tăi sunt conștienți și pregătiți pentru asta decât să taci și să pari nepregătit.

Dar, trăgând un semnal de alarmă atât de tare, Casa Albă i-a oferit lui Putin o alegere: să acționeze acum sau să pară că a cedat presiunilor din partea Occidentului. Și cu siguranță acesta este ceva ce ar fi greu de acceptat pentru liderul rus, care crede că țara sa a fost umilită la sfârșitul Uniunii Sovietice.

Forțarea liderului de la Kremlin să facă o astfel de alegere pare să fi părut cea mai bună opțiune pentru șef CIA și fost ambasador al SUA la Moscova, Bill Burns și pentru mulți consilieri pe probleme de securitate de la Casa Albă Biden. Trebuie să sperăm că ei știu ceva ce ceilalți nu știu. Că au calculat - sau au aflat - că Putin pur și simplu nu își poate permite să invadeze Ucraina din nou, sau au stabilit că invazia este inevitabilă. Această operațiune americană de conștientizare a riscului ar putea înclina balanța și ar putea forța Rusia să facă ceva despre care probabil administrația Biden știe că se va termina prost.

Poate câștigul acestor luni de speculații febrile și panică stridentă este acela de a face ca Moscova să conștientizeze costurile oricărui alt aventurism și unitatea aliaților. Poate că administrația Biden a vrut pur și simplu să arate Rusiei că SUA s-au întors în Europa, inversând confortul anilor Trump.

Însă Ucraina, care a suferit deja pierderea a peste 10.000 de oameni în acest război, s-a trezit în centrul unui joc cu mize mari de politică pe marginea prăpastiei între SUA și Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Rusia, #SUA, #invazie, #Ucraina, #Joe Biden, #Vladimir Putin , #Rusia
Comentarii