Nici Biden, nici Putin nu își pot permite să piardă în confruntarea privind Ucraina ANALIZĂ

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 22:41
5587 citiri
Nici Biden, nici Putin nu își pot permite să piardă în confruntarea privind Ucraina ANALIZĂ
Președintele SUA, Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin/ FOTO: Sky News

Escalada războiului psihologic dintre Statele Unite și Rusia asupra Ucrainei se apropie cu pași repezi de un punct în care o ieșire pașnică ar putea fi imposibilă.

Primul Război Mondial a devenit inevitabil după ce la Berlin au fost emise ordine de mobilizare, susține istoricul britanic Alan John Percival Taylor. Complexitatea programelor feroviare de la începutul secolului al XX-lea, de care depindea atunci mișcarea trupelor, a făcut orice modificare aproape imposibilă.

Armatele moderne nu au astfel de restricții. Pe măsură ce Rusia își mută trupele la granițele Ucrainei, se dezvoltă un impuls sumbru. Cu toate acestea, Kremlinul se pregătește pentru un dezastru în cazul unei invazii a unei țări vecine, scrie The Economist.

Negocierile diplomatice dintre Occident și Federația Rusă nu au dus la nimic. Moscova știa că NATO nu va putea accepta cererile agresive ale președintelui rus Vladimir Putin. În esență, Putin dorește ca NATO să nu admită niciodată noi membri și să-și retragă toate forțele din state vecine Rusiei. Zilele trecute, președintele american Joe Biden a spus că se așteaptă la o invazie rusă a Ucrainei.

Pe 14 ianuarie, hackerii au atacat site-urile web ale guvernului ucrainean, postând mesaje cu steagul ucrainean și harta tăiate, avertizând ucrainenii să „se teamă și să se aștepte la ce este mai rău”.

Armata rusă este concentrată la granița de est a Ucrainei. O parte din forțele ruse au ajuns în Belarus, care este stat „prieten” cu Kremlinul. Unii analiști prevăd că Putin se pregătește pentru un atac pe două fronturi care va diviza forțele ucrainene.

Declanșatorul

Singurul lucru care lipsește este declanșatorul. America a avertizat, de asemenea, că Federația Rusă poate plănui provocări pentru a obține un pretext pentru o invazie. Probabilitatea unui război pare periculos de mare. Cu toate acestea, poate fi doar o intimidare.

Fotografiile din satelit care arată tancuri rusești sunt cu siguranță alarmante. Între timp, propaganda prezentată rușilor pe ecranele TV abia dacă menționează posibilitatea unui război.

Acest lucru contează, pentru că dacă Putin va decide să atace din nou Ucraina, este de așteptat să pregătească publicul rus prin propagandă, așa cum a făcut înainte de anexarea Crimeei în 2014. Poate că șeful Kremlinului nu a luat încă o decizie.

Nimeni nu știe cum evaluează Putin riscurile și posibilele beneficii ale războiului. Dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ia în considerare.

În primul rând, dacă invadează Ucraina, Rusia va sângera economic. America și UE au pregătit o listă extinsă de sancțiuni financiare și comerciale. Nivelul de trai din Federația Rusă va continua să scadă, în ciuda rezervelor semnificative ale guvernului pentru a amortiza lovitura.

În al doilea rând, armata ucraineană este mai mult decât capabilă să lupte împotriva lui Putin. Desigur, ei nu pot împiedica complet forțele militare ruse mai puternice să pună mâna pe o parte din teritoriu, dar ucrainenii nu îi vor permite lui Putin să-l controleze.

În al treilea rând, societatea din Rusia nu sprijină războiul din Ucraina. De ani de zile, sondajele au arătat că majoritatea rușilor preferă ca țara lor și Ucraina să fie prietene.

Între timp, cotele de popularitate ale lui Putin sunt în scădere, la fel ca și rubla rusă. Tentativele de reînviere a Imperiului Rus nu vor ține, mai ales dacă costul este moartea multor oameni.

Chiar și autocrații ar trebui să fie îngrijorați că publicul se va revolta împotriva lor, ca să nu mai vorbim de elită, ale cărei vieți vor fi cu siguranță îngreunate prin sancțiuni suplimentare.

Costuri pentru Putin

Războiul l-ar putea costa pe Putin puterea lui și tot ce are legătură cu acesta. Ar fi un joc nesăbuit.

Occidentul nu are nicio modalitate sigură de a-l împiedica pe Putin să invadeze. Dar merită încercat. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus. După cum reiese din declarațiile celor doi de după întrevedere, ar trebui ca negocierile să continue pe teme în care este posibil un compromis, cum ar fi desfășurarea de rachete și limitarea exercițiilor militare.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, după întâlnirea avută la Geneva cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, că Statele Unite au promis un răspuns scris săptămâna viitoare asupra cererilor Moscovei cu privire la arhitectura de securitate europeană, după care va avea loc o nouă întâlnire la acelaşi nivel, transmite AFP.

''Am convenit asupra prezentării unor răspunsuri scrise săptămâna viitoare pentru propunerile noastre'', a spus Lavrov la conferinţa de presă ulterioară întrevederii cu Blinken, subliniind că au convenit amândoi că ''un dialog rezonabil este necesar'' astfel încât ''emoţia să scadă''.

''Nu ştiu dacă suntem pe calea cea bună, voi şti când vom avea răspunsul'' din partea SUA, a indicat Lavrov, adăugând că a mai stabilit cu Blinken ca ulterior să se desfăşoare ''un nou contact la (acelaşi) nivel'', apreciind totodată că o întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden deocamdată este prematură.

Conform agenţiei RIA, o nouă întrevedere Lavrov-Blinken ar urma să fie organizată în februarie.

Occidentul ar trebui să caute o modalitate de a-l face pe Putin să se retragă.

Costuri pentru Biden

Președintele Joe Biden, susținut de întreaga putere simbolică a alianței occidentale, este blocat într-o confruntare cu președintele rus Vladimir Putin, care folosește Ucraina ca ostatic pentru a încerca să forțeze SUA să renegocieze ordinea stabilită după Războiului Rece. Niciunul nu clipește. A face acest lucru poate fi imposibil, având în vedere mizele politice uriașe pe care ambele tabere le-au pariat, notează CNN.

Confruntarea din Europa de Est poate fi percepută ca o problema altcuiva, deoarece americanii se confruntă cu o pandemie și o inflație ridicată și își duc propriile bătălii politice. Iar Biden a spus deja că nu va trimite trupe americane în Ucraina care nu este membră NATO.

Dar realitatea este că cele două puteri nucleare de top ale lumii se duelează în cadrul celui mai tensionat test de voință de la căderea Uniunii Sovietice. O invazie rusă a Ucrainei ar putea declanșa cea mai mare ciocnire a armatelor convenționale din Europa de la al Doilea Război Mondial. În joc pentru americani se află credibilitatea Occidentului, percepțiile despre puterea globală a SUA și posibilitatea unor consecințe secundare care lovesc puternic acasă - de exemplu, o creștere a prețurilor la energie alimentată de criză.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Rusia, #SUA, #confruntare, #Ucraina, #Joe Biden, #Vladimir Putin , #SUA