CNN: Rusia, SUA și China „și-au sporit activitățile la locurile de testare nucleară”, arată imaginile din satelit

Vineri, 22 Septembrie 2023, ora 13:35
3282 citiri
CNN: Rusia, SUA și China „și-au sporit activitățile la locurile de testare nucleară”, arată imaginile din satelit
Cele trei mari puteri au construit toate noi instalații și au săpat noi tuneluri în locurile lor de testare nucleară/ FOTO: CNN

Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri în locurile lor de testare nucleară în ultimii ani, arată imaginile din satelit obținute exclusiv de CNN, într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri nucleare au crescut la cel mai mare nivel în decenii.

Deși nu există dovezi care să sugereze că Rusia, SUA sau China se pregătesc pentru un test nuclear iminent, imaginile, obținute și furnizate de un analist proeminent în studiile militare de neproliferare, ilustrează expansiunile recente la trei site-uri de testare nucleară, în comparație cu doar câteva cu ani în urmă.

Unul este operat de China în regiunea de vest din Xinjiang, unul de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic și altul de SUA în deșertul Nevada.

Imaginile arată noi tuneluri, drumuri și spații de depozitare, precum și creșterea traficului de vehicule în interiorul și în afara amplasamentelor.

Jeffrey Lewis, profesor adjunct la Centrul James Martin pentru Studii asupra Neproliferării de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury spune că există într-adevăr o mulțime de indicii pe care le vedem care sugerează că Rusia, China și Statele Unite ar putea relua testele nucleare.

Colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA Cedric Leighton, fost analist de informații, a ajuns la o concluzie similară.

„Este foarte clar că toate cele trei țări, Rusia, China și Statele Unite, au investit mult timp, efort și bani nu numai în modernizarea arsenalelor nucleare, ci și în pregătirea tipurilor de activități care ar fi necesare pentru un test," a spus el.

Expansiunile riscă să declanșeze o cursă pentru modernizarea infrastructurii de testare a armelor nucleare într-un moment de neîncredere profundă între Washington și cele două guverne autoritare, au spus analiștii, deși ideea unui conflict armat real nu este considerată iminentă.

Ce rost au mai multe teste?

Toate cele trei țări au suspendat testele nucleare din anii 1990, ce ar putea câștiga din reluarea acestor teste?

Jeffrey Lewis, profesor la Centrul James Martin pentru Neproliferare, a spus că un motiv pentru a testa, în special pentru China, este acela de a obține date mai actualizate pentru modelele computerizate care arată ce va face o explozie nucleară. Pentru că, în timp ce Statele Unite și Rusia au efectuat sute de teste, China a făcut doar aproximativ 40 și are semnificativ mai puține date.

„Acele 40 de teste au fost făcute în anii 1960, în anii 1970, în anii 1980, când tehnologia lor nu era atât de înaltă. Datele pe care le au nu sunt atât de bune”, a spus Lewis.

Alți specialiști subliniază că marile puteri nu au testat arme nucleare cu randament redus, care produc o explozie nucleară mai mică, care ar putea fi utilizată împotriva unei anumite unități sau formațiuni pe câmpul de luptă, mai degrabă decât să distrugă un oraș important.

Într-un raport din 2022 pentru Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Baltimore, cercetătorii Michael Frankel, James Scouras și George Ullrich sugerează că SUA ar putea ezita să riposteze la un atac rusesc cu randament redus, deoarece nu au testat tipurile de arme de care ar avea nevoie pentru a folosi.

„În timp ce Statele Unite au acum câteva arme cu randament mai scăzut în arsenalul său, acestea sunt insuficiente în cantitatea și diversitatea sistemelor de livrare”, spune raportul, intitulat „Tickling the Sleeping Dragon's Tail”.

În special, se spune în raport, arme nucleare mai mici, de o kilotonă (spre comparație, bomba atomică aruncată de SUA asupra Hiroshima, Japonia, în 1945, avea aproximativ 15 kilotone) care pot fi transporte și livrate cu aeronave sau nave au fost propuse drept factor de descurajare a amenințărilor nucleare rusești.

„Este puțin probabil ca astfel de arme să fie disponibile în absența testării”, se spune în raport.

Statele Unite, prima putere nucleară din lume, au efectuat 1.032 de teste, primul în 1945 și ultimul în 1992, conform datelor Națiunilor Unite. Uniunea Sovietică – acum Rusia – a efectuat 715 între 1949 și 1990, iar China a efectuat 45 de teste între 1964 și 1996.

Lewis credea că îndemnul ca SUA, Rusia și China să fie primele care să dezvolte arme „exotice” ale viitorului insuflă, de asemenea, nevoia de testare nucleară a acelor sisteme posibile.

Unele dintre acestea ar putea fi în curând în arsenalul rus, deoarece Putin s-a lăudat cu arme precum o torpilă a apocalipsei cu arme nucleare și o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară.

„Suntem în pragul acestui tip de viitor științifico-fantastic în care reînviam toate aceste idei teribile din Războiul Rece”, a spus Lewis.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #SUA, #China, #teste nucleare, #modernizare, #infrastructura, #arme , #SUA