Cine sunt spionii cu acoperire diplomatică expulzați de NATO

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 21:53
4826 citiri
Cine sunt spionii cu acoperire diplomatică expulzați de NATO
Aleksander Smushko (încercuit) împreună cu șeful forțelor armate ruse Valeri Gerasimov (al treilea de la dreapta)/ FOTO : mil.ru

Pe 7 octombrie, NATO a expulzat opt diplomați din misiunea rusă de pe lângă Alianța Nord Atlantică și a redus numărul membrilor delegației ruse la zece (acum câțiva ani, erau încă peste o sută). Măsura, surprinzătoare, a fost luată atunci, așa cum s-a anunțat imediat, pentru că respectivii „diplomați” erau în realitate agenți nedeclarați ai serviciilor secrete din Rusia.

Printre cele opt persoane despre care Rusia a spus că sunt „diplomați” se numărau un locotenent-colonel cu legături la cel mai înalt nivel la Kremlin, un spion cu vechime în armata rusă și un specialist în Big Data. La momentul expulzării, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța că aceștia desfășurau „activități care nu sunt conforme cu acreditarea lor”. NATO nu i-a numit niciodată în mod public pe cetățenii ruși expulzați, ceea ce a înseamnat că aceștia au putut să meargă în liniște acasă și să fie mobilizați în alte misiuni sub acoperire diplomatică, remarcă o anchetă a publicației EUObserver.

Fundația Dossier Center, un ONG instalat la Londra, fondat și finanțat de marele adversar exilat al lui Putin, fostul magnat întemnițat Mihail Hodorkovski, a desconspirat, luni, 10 ianuarie, numele celor 8 spioni, folosind pentru asta site-ul de analize, informații și studii europene din Bruxelles EUObserver.

Cei opt spioni ruși cu acoperire diplomatică se numesc:

Serghei Cesnokov, Oleg Demekin, Vasili Epișkin, Dmitri Filipenok, Igor Kovalev, Nadejda Obukova, Alexander Mușko, Stanislav Teleghin.

În fruntea spionilor expulzați: Aleksandr Smușko, locotenent colonel în GRU, temutele servicii secrete ale armatei . Smușko a fost în trecut traducător și interpret pe lângă ministrul apărării Serghei Șoigu, dar și al șefului marelui stat major Valeri Gherasimov.

Acesta era secundat de Dmitri Filippenok din partea serviciilor rivale ale FSB. Apoi, Vasili Epișkin, locotenent în rezervă în cadrul Institutului de aviație din Moscova și expert în inteligență artificială și „big data”. Serghei Cesnokov, cu specializare identică, lucrează pentru o societate informatică a statului, pe lângă ministerul apărării.

Stanislav Teleghin și Oleg Demehin sunt agenți recrutați din cuibul de spioni care este Institutul pentru relații internaționale din Moscova. Nadejda Obuhova a lucrat o vreme la ambasada rusă din Canada și e știută pentru a fi primit un cadou personal din partea lui Putin în 2006. Igor Kovalev lucra la ministerul de externe al lui Serghei Lavrov, înainte de a fi trimis la Bruxelles, pe lângă NATO.

De altfel, pregătirea celor opt cetățeni ruși arată importanța cartierului general al NATO ca țintă în ochii Rusiei. Totodată, CV-urile așa-zișilor diplomați ruși au scos la lumină genul de oameni pe care îi trimiteau serviciile de spionaj rusești în Belgia, ca să colecteze informații despre instituțiile occidentale (UE și NATO).

NATO mai expulzase diplomați ruși acuzați de spionaj, în 2009. Mai bine de 30 de diplomați ruși fuseseră apoi expulzați după ocuparea Crimeei de către Rusia, în 2014. Și, în sfârșit, 7 diplomați mai fuseseră expulzați din Bruxelles în 2018, după tentativa de asasinare în Anglia a fostului agent FSB, devenit transfug, Oleg Skripal.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Rusia, #spioni, #NATO, #expulzare , #Rusia
Comentarii
M
mariko1
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Măsura de impresie! Cunoscuții se urmăresc, nu se expulzează, că-n