Cum s-ar putea prăbuși regimul Putin. Liderul de la Kremlin ar putea avea soarta lui fostului președinte sârb Slobodan Miloșevici

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 23:02
5073 citiri
Cum s-ar putea prăbuși regimul Putin. Liderul de la Kremlin ar putea avea soarta lui fostului președinte sârb Slobodan Miloșevici
Președintele rus Vladimir Putin. FOTO: kremlin.ru

Toată lumea, cu excepția poate a lui Vladimir Putin, înțelege că regimul său se apropie de sfârșit. Cel puțin, discuțiile despre viitorul țării se poartă în Rusia de parcă nici Putin și nici sistemul său nu ar mai exista. Întrebarea este: cum se va prăbuși regimul?

Multă vreme, speranța a fost că alegerile vor doborî guvernul, chiar dacă Rusia nu a avut alegeri reale de cel puțin 15 ani. Dar unii încă sperau că chiar și un număr mic de deputați independenți ar putea schimba atmosfera din țară, în timp ce alții credeau că alegerile ar putea răsturna regimul. Nimic din toate acestea nu este posibil în prezent.

Kremlinul a făcut situația imposibilă pentru aproape toți politicienii din opoziție, punându-i în pușcărie sau interzicându-le să candideze pentru o funcție pe motive absurde. Referendumul pentru schimbarea constituției și prelungirea domniei lui Putin la nesfârșit a arătat chiar și celor mai optimiști observatori că regimului nu îi pasă ce crede cineva și că, dacă excelează la ceva, este falsificarea rezultatelor alegerilor. Orice alegere sub Putin nu poate fi decât o farsă.

Mai exista o speranță (și, în același timp, o teamă) că regimul va ceda în fața unei revoluții, că poate poporul își va pierde răbdarea și va răsturna guvernul și că forțele de securitate nu vor îndrăzni să se confrunte cu sute de mii de protestatari, scrie Moscow Times. Cu toate acestea, evenimentele din ultimele nouă luni au făcut ca invocarea unei revoluții să sune ca o fantezie.

O revoluție, imposibilă în viitorul apropiat

Acum Putin este „în război” cu Statele Unite și NATO, două entități pe care majoritatea rușilor le consideră inamici. Acum, oponenții lui Putin nu sunt văzuți ca fiind de partea poporului, ci mai degrabă de partea Statelor Unite și, prin urmare, nu pot conta pe sprijinul popular. Împreună cu dorința regimului de a folosi forța, acest lucru face imposibilă o revoluție în viitorul apropiat.

În același timp, regimul nu are nicio șansă de supraviețuire în forma sa actuală. Lipsa unei căi către victorie nu numai în Ucraina, ci în general, absența unei viziuni asupra viitorului, epuizarea resurselor morale și politice, incapacitatea de a supraviețui în condiții de izolare și emigrare a unor segmente mari de populație, toate fac schimbările inevitabile. Loviturile militare ucrainene și sancțiunile occidentale nu vor permite sistemului să-și amâne la infinit prăbușirea.

Există, desigur, o posibilitate de război nuclear, dar lăsând deoparte scenariul apocalipsei globale, există doar două scenarii oarecum realiste pentru sfârșitul regimului Putin: unul este oribil, iar celălalt are puțină legătură cu democrația, dar cel puțin dă Rusiei o șansă la un viitor.

Primul scenariu este colapsul rapid al guvernului rus. În esență, guvernul este deja în declin: pierde în mod clar controlul, ordinele nu sunt respectate sau – ca în cazul mobilizării – sunt urmate într-un mod atât de defectos încât consecințele negative depășesc cu mult rezultatele pozitive pentru regim.

Cu toate acestea, contraofensiva Ucrainei și problemele socio-economice în creștere ar putea crea un efect de bulgăre de zăpadă și toată stabilitatea ar putea fi pierdută. Acest lucru s-a întâmplat deja o dată: în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, când Mihail Gorbaciov dădea decret după decret, pe care nimeni nu avea nicio intenție să-l urmeze și pe care nu avea cum să-l pună în aplicare.

Pe atunci, au fost instituții care au intervenit și au prevenit haosul: organizațiile de partid din mai multe republici și din regiunile rusești, echipa lui Boris Elțin și noile instituții de putere din republicile baltice. Rusia contemporană nu are astfel de instituții.

Instaurarea haosului

Aceasta înseamnă că o prăbușire rapidă a regimului ar avea ca rezultat inevitabil haosul: formațiunile militare cu diverși lideri s-ar ciocni; „Lacheii” lui Putin – liderul cecen Ramzan Kadîrov și fondatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin – ar intra în luptă împreună cu luptătorii lor, iar alte structuri regionale conduse de generali și guvernatori ambițioși s-ar alătura luptei. Nivelul violenței și vărsării de sânge ar fi de neimaginat; ar fi apocaliptic.

Lovitură de stat

Un scenariu mai puțin terifiant este o „lovitură de stat”. Acest lucru nu trebuie să fie neapărat un asasinat. Este posibil ca Putin să fie înlăturat sau convins să demisioneze. Anturajul său înțelege cu siguranță că a împins țara – și, ceea ce le pasă mai mult, pe ei – într-o fundătură. Problema lor principală nu este Ucraina sau Rusia, ci mai degrabă capacitatea lor de a se reconcilia cu Occidentul și de a-și recâștiga capacitatea de a-și folosi activele și conturile bancare. Anturajul lui Putin înțelege că atâta timp cât Putin va fi la putere, nu vor putea niciodată să facă asta.

Există șansa, mai ales în cazul unor pierderi militare la scară largă, ca unii dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Putin să-i ofere o strategie de ieșire. Poate că o figură minoră care ar fi ușor de manipulat ar putea fi numită președinte. Acest lider ar avea sarcina de a pune capăt războiului, de a face toate concesiile posibile către Occident și, astfel, de a „cumpăra iertare” pentru cercul de apropiați ai lui Putin. Cel mai probabil, Occidentul ar coopera în interesul prevenirii celui de-Al Treilea Război Mondial.

Nu știm dacă în cercul apropiat al lui Putin există oameni suficient de curajoși să-i facă o astfel de propunere, deoarece de ani de zile se înconjoară cu oameni fără coloană vertebrală. De asemenea, nu știm dacă Putin ar accepta o astfel de ofertă, mai ales că fostul președinte kazah Nursultan Nazarbaiev — care era convins că își va putea menține influența atunci când i-a predat președinția lui Kassim-Jomart Tokaiev, un om în care avea încredere și considerat apropiat - și-a pierdut toată puterea și influența în doar o săptămână, când Tokaiev și-a afirmat independența. Acum libertatea și chiar viața lui Nazarbaiev depind de Tokaiev.

Un exemplu și mai înfricoșător pentru Putin este cel al fostului președinte iugoslav Slobodan Milošević, ai cărui oameni l-au trimis să fie judecat la Haga.

Oricine din cercul apropiat al lui Putin care îndrăznește să se apropie de președinte cu o propunere de a demisiona ar trebui, de asemenea, să fie cineva pregătit să ia măsuri suplimentare în cazul în care propunerea nu ar fi acceptată. Altfel, mă tem că șansele de supraviețuire ale Rusiei sunt nule, notează Moscow Times.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #razboi, #ucraina sfarsit, #regim, #vladimir putin slobodan milosevici , #Rusia
Comentarii