Ce se ascunde în spatele destituirii numărului doi al Bisericii Ortodoxe Ruse. Credincioșii regimului dispar, prevestind probleme grave

Joi, 07 Iulie 2022, ora 03:27
30205 citiri
Ce se ascunde în spatele destituirii numărului doi al Bisericii Ortodoxe Ruse. Credincioșii regimului dispar, prevestind probleme grave
Mitopolitul Ilarion/ FOTO: AsiaNews.com

Vladimir Putin l-a demis pe mitropolitul Ilarion, adesea descris ca ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, și considerat chiar un posibil succesor al Patriarhului Kirill, în vârstă de 76 de ani.

Chiar dacă nu ești un expert ecleziastic, această mișcare are semnificații adânci, deoarece Biseria Ortodoxă Rusă este un braț semi-oficial al regimului Putin scrie în CEPA Elisabeth Braw, editorialist al revistei americane Foreign Policy.

Până la demiterea sa luna trecută, Ilarion era un prințul moștenitor de facto al Bisericii Ortodoxe Ruse. Și, spre deosebire de liderul său actual, patriarhul Kirill pro-regim, mitropolitul Ilarion este un cleric energic și foarte inteligent, un teolog de marcă și un compozitor desăvârșit. Și în timp ce sprijinul ferm al lui Kirill pentru politicile Kremlinului pare să fie motivat în mare parte de oportunism, Ilarion a trecut de-a lungul anilor, drept un cleric mai independent.

Demiterea sa semnalează că Putin nu mai poate tolera nici cea mai mică gândire independentă în vecinătatea sa. Când regimurile autoritare ating această etapă de decădere, de obicei nu pot supraviețui – deși perioada dintre putregaiul vizibil și colaps poate fi dezordonată și dureroasă.

Ce a atras mânia lui Putin

La începutul lunii iunie, atriarhul Kirill al Moscovei l-a demis pe Iilarion din funcțiile sale de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei și Mitropolit de Volokolamsk.

Într-un anunț de după ședința ordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, din 5 iunie, se precizează că Sinodul a decis să-l și pe demită pe mitropolitul Markos al Budapestei și Ungariei din administrația Eparhiei, mulțumindu-i pentru munca depusă.

Totodată, „Mitropolitul Iilarion de Volokolamsk va fi administratorul Mitropoliei de Budapesta-Ungaria, cu scutirea sa de atribuțiile de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești și membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Poziția adoptată de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, cu privire la războiul din Ucraina și la relațiile cu celelalte Biserici, ar putea să-l fi costat scump.

Prima a fost întâlnirea sa cu Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului în Cipru, în cadrul Adunării Ortodoxe a Consiliului Mondial al Bisericilor, în ciuda faptului că Biserica Rusiei a întrerupt comuniunea euharistică cu Arhiepiscopul Ciprului, după ce acesta din urmă a recunoscut Biserica Autocefală a Ucrainei.

Aceasta a fost urmată de pre-conferința Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) și de textul de concluzie emis la final, care a vorbit despre o condamnare unanimă a războiului care face ravagii în Ucraina.

Mitropolitul de Volokolamsk a fost prezent la întâlnire, în calitate de șef al misiunii Bisericii Ruse, așa cum a fost prezent și la discuțiile care au dus la textul final al concluziilor, care a fost adoptat în unanimitate.

În declarațiile sale recente privind relațiile cu „Bisericile Ortodoxe din Constantinopol, Alexandria, Cipru și Grecia”, el a subliniat, de asemenea, că „nu cred că ar trebui să le considerăm dușmani”.

Ilarion a vorbit, de asemenea, despre „dificultăți temporare” în Biserica Ortodoxă, care vor fi depășite „definitiv”, și că „se va găsi o soluție pan-ortodoxă sau interortodoxă, care va permite vindecarea rănilor provocate în trupul Ortodoxiei mondiale și va restabili comuniunea deplină între Biserici”.

Teologul, istoricul și compozitorul rus în vârstă de 55 de ani, este una dintre cele mai vizibile figuri la nivel internațional din Biserica Ortodoxă Rusă. În rolul descris uneori ca fiind de „ministru de externe” al Patriarhiei Moscovei, el s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea și Papa Francisc.

Datorită poziției sale în Biserica Ortodoxă Rusă, Mitropolitul Iilarion a participat la evenimente catolice internaționale și a vizitat Vaticanul. În septembrie 2021 a ținut cateheza de deschidere la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta. În decembrie 2021 s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican. Întâlnirea a stârnit speranța unei a doua întâlniri între Papă și Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar planurile au fost abandonate în urma invaziei rusești la scară largă a Ucrainei. Mitropolitul Iilarion a vizitat recent Ungaria, unde s-a întâlnit cu Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei.

Într-un interviu acordat în ianuarie, în ajunul conflictului din Ucraina, oficialul ortodox rus și-a exprimat opoziția față de război, citând bilanțul bătăliilor anterioare. „În primul rând să ne amintim cu ce costuri a câștigat Rusia acele războaie. Prețul a fost de milioane de vieți omenești.

În al doilea rând să ne amintim că fiecare război aduce oamenilor dezastre incalculabile”, a spus el. „Trebuie să ne amintim, de asemenea, că un rezultat al oricărui război este imprevizibil. Putem să spunem că Rusia a câștigat primul război mondial? Să ne amintim entuziasmul cu care Rusia a intrat în el, ce sentimente patriotice au însoțit intrarea Imperiului Rus în acest război. Ar fi putut cineva atunci să își imagineze că în trei ani Rusia se va prăbuși? Din toate aceste motive, sunt profund convins că un război nu este o metodă de rezolvare a problemelor politice acumulate.” Dar Mitropolitul Iilarion a fost acuzat ulterior că nu a condamnat în mod explicit invazia la scară largă a Ucrainei. El a fost suspendat din postul său de profesor la Universitatea din Fribourg, în Elveția, în luna martie.

A mulțumit bisericilor din Polonia și România pentru ajutorul dat refugiaților ucraineni

În luna mai, mitropolitul Ilarion Alfeev de Volokolamsk, membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse și șef al departamentului pentru relații externe al Patriarhiei Rusiei, a transmis un mesaj în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, mesaj intitulat „Scopul iubirii lui Dumnezeu, întruchipată în Isus Hristos, este reconcilierea și unitatea”, potrivit Patriarhiei Rusiei.

El a susținut că, având „binecuvântarea Partriarhului Kirill”, Biserica Ortodoxă Rusă „se roagă zilnic pentru restabilirea grabnică a păcii”.

Mitropolitul a susținut că Biserica le-a oferit asistență refugiaților care au venit în Rusia, iar apoi a mulțumit bisericilor din Polonia, România și alte țări europene care au oferit și ele ajutor refugiaților ucraineni.

„Milioane de refugiați au ajuns în Polonia, România și alte țări europene. Suntem recunoscători Bisericii Ortodoxe Poloneze, Române și altor Biserici Ortodoxe Locale, precum și creștinilor neortodocși și tuturor oamenilor de bunăcredință care acordă ajutor refugiaților. Aceasta este tragedia noastră comună și trebuie să supraviețuim împreună”, a spus înaltul prelat. Declarațiile au venit în contextul în care Patriarhul Kirill s-a pus în trena Kremlinului, străduindu-se să justifice din punct de vedere teologic invazia Rusiei în Ucraina.

Dar demiterea mitropilitului Iralion sugerează că regimul lui Putin a intrat într-o etapă periculoasă de decădere. Aceasta este o dovadă suplimentară că sfârșitul său se apropie, deși este foarte posibil ca înainte de aceasta evenimentele să ia o întorsătură și mai întunecată, conchide autoarea.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Rusia, #razboi, #Ucraina, #biserica ortodoxa rusa, #mitrpolitul ilarion, #Patriarhul Kirill, #Vladimir Putin , #Rusia