Lacunele uriașe ale Rusiei în spațiul cibernetic. Care este lecția numărul 1 a războiului

Joi, 09 Iunie 2022, ora 09:20
2138 citiri
Lacunele uriașe ale Rusiei în spațiul cibernetic. Care este lecția numărul 1 a războiului
Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania FOTO Pixabay

Rusia s-a dovedit a fi mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică, transmite joi AFP.

''Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic'' pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.

''Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic'', a spus el.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Printre altele, Rusia este ''puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare'', a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania, a afirmat că în mod evident ''ruşii nu erau pregătiţi să ducă un război coordonat pe plan fizic şi pe plan cibernetic''.

La rândul său, generalul Didier Tisseyre, şeful forţelor franceze în domeniul cibernetic (Comcyber), a constatat că nu există o legătură între atacurile informatice şi ofensiva militară din teren. ''Poate că ruşii nu au reuşit să organizeze acest lucru aşa cum ar fi dorit şi capacităţile lor nu sunt atât de solide cum se credea'', a indicat Tisseyre.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#Rusia, #atac cibernetic, #razboi cibernetic, #razboi Ucraina , #Rusia