Trei cercetători ruși care au lucrat la tehnologia rachetelor hipersonice Kinjal, acuzați de trădare. Reacția comunității științifice

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 16:01
8550 citiri
Trei cercetători ruși care au lucrat la tehnologia rachetelor hipersonice Kinjal, acuzați de trădare. Reacția comunității științifice
Resturile rachetei hipersonice Kinjal doborâtă deasupra Kievului, prezentate de primarul Vitali Klitschko FOTO Hepta

Trei academicieni ruși care au lucrat la tehnologia rachetelor hipersonice se confruntă cu „acuzații foarte grave”, într-o investigație pentru trădare care a băgat teama în comunitatea științifică a Rusiei, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este la curent cu o scrisoare deschisă din partea oamenilor de ştiinţă siberieni în apărarea celor trei bărbaţi, dar cazul este de competenţa serviciilor de securitate.

În scrisoarea deschisă publicată luni, colegii celor trei - Anatoli Maslov, Aleksandr Şipliuk şi Valeri Zveghinţev - le-au susţinut nevinovăţia şi au considerat că urmărirea penală a acestora ameninţă să aducă grave prejudicii ştiinţei ruseşti.

"Îi cunoaştem pe fiecare dintre ei ca fiind un patriot şi o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autorităţile de anchetă îi suspectează", au spus ei.

Scrisoarea afirmă că bărbaţii sunt urmăriţi penal pentru activitatea ştiinţifică normală, inclusiv realizarea de prezentări la conferinţe internaţionale, publicarea de articole în reviste importante şi participarea la proiecte internaţionale.

În text se precizează că materialele prezentate de aceştia au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ "informaţii restricţionate".

Cazurile au arătat că "orice articol sau raport poate conduce la acuzaţii de înaltă trădare", se arată în scrisoarea deschisă.

"În această situaţie, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noştri. Pur şi simplu nu înţelegem cum să continuăm să ne facem treaba", conchid semnatarii.

Președintele Vladimir Putin s-a lăudat că Rusia este liderul mondial în rachete hipersonice, capabile să zboare cu viteze de până la Mach 10 (12.250 km/h) pentru a se sustrage apărării antiaeriene inamice. Marți, 16 mai, Ucraina a declarat că a reușit să distrugă șase rachete hipersonice rusești într-o singură noapte, deși Rusia a contestat acest lucru.

În 2012, Maslov și Șipliuk au prezentat rezultatele unui experiment privind proiectarea rachetelor hipersonice la un seminar din Tours, Franța. În 2016, toți trei s-au numărat printre autorii unui capitol de carte intitulat „Hypersonic Short-Duration Facilities for Aerodynamic Research at ITAM, Russia”.

Scrisoarea deschisă a colegilor lor de la ITAM - Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată Hristianovici din Novosibirsk - a spus că materialele pe care oamenii de știință le-au prezentat la forumurile internaționale au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ informații restricționate.

Cazurile au arătat că „orice articol sau raport poate duce la acuzații de înaltă trădare”, se arată în scrisoarea deschisă.

"În această situație, nu ne este teamă doar pentru soarta colegilor noștri. Pur și simplu nu înțelegem cum să ne facem în continuare treaba."

Scrisoarea a citat, de asemenea, cazul lui Dmitri Kolker, un alt om de știință siberian care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea de trădare de stat și transportat cu avionul la Moscova, în ciuda faptului că suferea de cancer pancreatic avansat. Kolker, un specialist în laser, a murit două zile mai târziu.

Se spune că astfel de cazuri au un efect înfricoșător asupra tinerilor oameni de știință ruși.

„Chiar și acum, cei mai buni studenți refuză să vină să lucreze cu noi, iar cei mai buni tineri angajați ai noștri părăsesc știința. O serie de domenii de cercetare care sunt extrem de importante pentru a pune bazele fundamentale pentru tehnologia aerospațială a viitorului pur și simplu se închid deoarece angajații le este frică să se angajeze într-o astfel de cercetare”.

Întrebat despre scrisoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Peskov a spus: "Am văzut într-adevăr acest apel, dar serviciile speciale ruse lucrează la asta. Își fac treaba. Acestea sunt acuzații foarte grave".

Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Organizaţia Memorial a avertizat că sănătatea liderului său aflat în închisoare, Oleg Orlov (70 de ani), se deteriorează, acuzând autorităţile penitenciare că îl supun pe acesta unor...
Reprimarea presei anti-Putin se accentuează după moartea lui Navalnîi: Cinci jurnaliști ruși au fost arestați în toiul nopții VIDEO
Reprimarea presei anti-Putin se accentuează după moartea lui Navalnîi: Cinci jurnaliști ruși au fost arestați în toiul nopții VIDEO
Cinci jurnalişti care lucrează pentru media independente au fost arestaţi miercuri seara şi joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei contestări a puterii se amplifică, informează...
#Rusia, #rachete hipersonice, #kinjal cercetatori, #acuzatii, #tradare, #Kremlin , #Rusia