Cum a pătruns propaganda lui Putin în mass-media italiană

Sambata, 21 Mai 2022, ora 12:50
4330 citiri
Cum a pătruns propaganda lui Putin în mass-media italiană

De la invadarea Ucrainei, Nadana Fridrikhson, prezentatoare de televiziune la un canal deținut de ministerul rus al apărării, a fost adesea invitată la talk-show-urile din Italia, susținând că Ucraina „are o problemă nazistă” și negând că forțele ruse au fost în spatele atrocităţilor comise împotriva civililor ucraineni la Bucea.

Ea este doar unul dintre numeroșii purtători de cuvânt și apologeți ai Kremlinului găzduiți în mod regulat pe rețelele italiene în numele echilibrului. Controversele asupra unora dintre oaspeți prezenți la emisiunile italiene sunt percepute drept tratament blând al presei italiene față de Kremlin.

Andrea Gilli, de la Colegiul de Apărare al NATO din Roma, se numără printre cei câțiva experți în geopolitică care refuză acum să apară la televizor cu Fridrikhson.

„A spus lucruri care erau evident false și citite dintr-un scenariu. Nu poți face schimb de opinii, lecturi și soluții cu cei care difuzează informații false, pregătite direct de biroul de propagandă al Kremlinului”, a spus el.

Comisia parlamentară pentru securitate a Italiei, Copasir, a deschis săptămâna trecută o anchetă privind dezinformarea, ca răspuns la preocupările larg răspândite că instituțiile de știri italiene sunt folosite pentru a răspândi linia pro-Putin, scrie politico.eu.

Unul dintre exemplele de exploatare a presei occidentale pentru dezinformare de către un oficial rus de vârf este interviul ministrului de Externe Serghei Lavrov la un canal de televiziune privat fondat de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi. El a folosit prilejul pentru a afirma falsuri practic necontestate, inclusiv o afirmație inflamatorie că Adolf Hitler ar avea „sânge evreu” – o remarcă pentru care Putin a trebuit, în cele din urmă, să-și ceară scuze Israelului. Comisia Europeană a fost nevoită să reamintească radiodifuzorilor din UE că „nu trebuie să permită incitarea la violență, ură și propagandă rusă în talk-show-urile lor”.

Andrea Romano, un parlamentar al Partidului Democrat care a susținut ancheta Copasir, a declarat: „Dezinformarea face parte din strategia militară a Rusiei, după cum au constatat anchetele numeroaselor parlamente europene. Regimul lui Putin este foarte eficient în capacitatea sa de a pătrunde în dezbaterea democratică, de a deruta și de a crea îndoieli. Ar fi ingenu să închidem ochii.”

Pentru Adolfo Urso, președintele comisiei parlamentare de securitate, Rusia a vizat în mod deliberat Italia într-un război hibrid purtat cu știri false și dezinformare care poluează opinia publică.

Cal troian

Italia este adesea văzută ca poartă pentru dezinformarea Kremlinului și un potențial cal troian în Europa, din cauza legăturilor istorice cu Rusia bazate pe legături economice puternice și pe cel mai mare partid comunist din vest.

„Italia a fost întotdeauna un fel de țară de frontieră a NATO, parte a alianței, dar și susținătoare pentru Rusia”, a spus Urso.

După venirea la putere, Putin a construit o relație caldă cu Berlusconi, bazată pe interese economice comune. În ultimul deceniu, și chiar și după anexarea Crimeii, Putin a susținut ascensiunea partidelor populiste și anti-establishment, ​​și în special a partidului de extremă dreapta Liga.

Încercările de a influența discuțiile în Italia au fost constante. În timpul pandemiei, scopul Rusiei a fost de a proiecta impresia că China și Rusia au fost mai eficiente împotriva virusului decât democrația occidentală.

De la invazie, influența rusă a luat două forme.

Oaspeții ruși, fie jurnalişti sau oficiali, văd în mass-media italiană platforma lor preferată atunci când vine vorba de proiectarea punctelor de vedere ale aparatului de stat.

În ceea ce privește apariția lui Lavrov, Mediaset-ul lui Berlusconi a apărat interviul spunând că acesta a confirmat intenția lui Putin de a respinge o soluție diplomatică și, prin urmare, ne-a permis să aflăm câte ceva despre conducerea rusă.

În aceeași seară, un alt canal TV l-a intervievat pe Vladimir Soloviev, un prezentator al televiziunii de stat ruse Rossia 1, care este supus sancțiunilor UE, și descris de Departamentul de Stat al SUA drept cel mai energic propagandist al Kremlinului de astăzi.

Părerile pro-Kremlin sunt, de asemenea, răspândite de voci aparent independente, inclusiv de unii jurnaliști și profesori italieni respectați.

Veteranul reporter de război italian Toni Capuozzo a întrebat pe Facebook dacă masacrul de la Bucea a fost înscenat, invocând neconcordanțe între imaginile civililor morți din Bucea și relatarea masacrului și lipsa de sânge pe stradă.

Un studiu al Institutului de Dialog Strategic a constatat că Italia a avut cele mai multe postări distribuite care pun la îndoială legitimitatea imaginilor apărute în mass-media cu privire la atrocitățile rusești de la Bucea, 8 din 10 astfel de postări făcând referire la postarea lui Capuozzo.

Posturile de televiziune italiene au fost nevoite să-și ceară scuze după ce au publicat o grafică care aparent arăta laboratoarele biologice ale NATO de sub uzina de oțel Azovstal din Mariupol, dar care în realitate a fost preluată dintr-un joc video.

Nu doar televizorul amplifica sentimentul anti-occidental. Ziarul Fatto Quotidiano a publicat un articol pe o pagină întreagă care învinuiește SUA și UE pentru „masacrul care are loc în Ucraina”, materialul era atât de favorabil Rusiei încât a fost distribuit de Ambasada Rusiei în Italia.

„Este ca o companie de teatru ambulant, fiecare are rolul lui”, a spus Jacopo Iacoboni, jurnalist la ziarul La Stampa, care a investigat infiltrarea rusă în peisajul media italian.

Ancheta parlamentară va analiza modul în care sunt selectați invitații la talk show și dacă aceștia au fost plătiți de Kremlin, a spus el.

„Sunt în mod rezonabil convins că unii dintre protagoniștii dezbaterii italiene ar putea avea un interes material. Rusia are resurse uriașe pentru dezinformare - este logic să fi fost direcționate unele dintre ele către Italia. ”

Clișee de propagandă

Jurnalista ucraineană Olga Tokariuk a spus că nu mai acceptă invitații la astfel de emisiuni.

„Am renunțat la Italia. Simt că sunt acolo pentru a crea iluzia de obiectivitate, apoi sunt depășită numeric de oaspeți care nu au fost în Ucraina, nu vorbesc ucraineană sau rusă, dar repetă clișee propagandistice.”

Peisajul media din Italia este mai poluat decât în alte țări, a spus ea. „Talk-show-urile nu reușesc să ofere context, să facă distincția între opinie și fapte. Le pasă mai mult să creeze o emisiune și evaluări.”

Deputatul Andrea Romano este de acord. „Nu putem trata faptele și opiniile cu o valoare egală, nu-l pui pe Goebbels să dezbată despre Anne Frank și Holocaust.”

Consecințele de a permite dezinformării să polueze dezbaterea sunt grave, potrivit lui Tokariuk. „Amplificarea propagandei a jucat un rol important în uciderea ucrainenilor în timpul invaziei.” Ucrainenii „au fost demonizați de ani de zile și li s-au refuzat dreptul de a exista. Când nu pui întrebări critice devii complice.”

Peisaj distorsionat

Eforturile Rusiei de a dezorienta italienii par să funcționeze. Potrivit unui sondaj recent, jumătate dintre italieni cred că invadarea Ucrainei este distorsionată. Și 25 la sută spun că nu cred mass-media despre Ucraina.

Italienii susțin, de asemenea, mult mai puțin înarmarea ucrainenilor decât alți aliați occidentali, doar aproximativ 30% sunt în favoarea trimiterii mai multor arme, comparativ cu aproximativ 60% în Marea Britanie și SUA, potrivit sondajelor.

Dar, deocamdată, un rezultat concret al strigătului împotriva dezinformării ruse și al anchetei ar putea fi o revizuire a formatului de bază al talk-show-urilor în Italiei, cel puțin la postul public Rai, și în special pentru probleme grave precum Ucraina. Șeful Rai, Carlo Fuortes, a sugerat că în sfârșit ar putea fi timpul să regândească formatul talk-show-ului, pentru a evita dezbaterile incendiare în detrimentul unor schimburi serioase și informate.

Deocamdată, dezinformarea cu privire la invazia rusă care circulă printre italieni pe alte canale și bineînțeles pe rețelele de socializare probabil va continua fără încetare.

Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Rusia, #propaganda, #vladimir putin italia, #mass media, #razboi ucrina , #Rusia