Cum a produs Hollywood-ul propagandă sovietică: „Misiune la Moscova”, filmul care l-a încântat pe Stalin

Duminica, 10 Martie 2024, ora 23:03
2494 citiri
Cum a produs Hollywood-ul propagandă sovietică: „Misiune la Moscova”, filmul care l-a încântat pe Stalin
„Song of Russia” al MGM, o dramă romantică lansată în 1944, a fost realizată și în cooperare cu guvernul sovietic/ FOTO:Captura Youtube

Era o seară de film la Kremlin. Data era 23 mai 1943. Armata Roșie îi învinsese pe germani în bătălia de la Stalingrad cu doar trei luni mai devreme. Pentru prima dată, se părea că Aliații ar putea câștiga.

Și acum, pentru a sărbători alianța dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite, Iosif Stalin hotărâse să organizeze un banchet la Kremlin. În ciuda raționalizării din timpul războiului, felurile delicioase nu au lipsit. Vodca curgea liber, potrivit istoricului Todd Bennett.

După cină, Stalin i-a condus pe oaspeți la cinematograful său privat. Joseph E. Davies, fostul ambasador al SUA în U.R.S.S. și consilier al președintelui Franklin D. Roosevelt, stătea lângă Stalin. Apoi luminile s-au stins și a început „Misiune la Moscova”.

Filmul a fost pură propagandă stalinistă. Îl înfățișa pe dictator ca pe un lider binevoitor și Uniunea Sovietică ca pe o societate fraternă fără represiune. Acesta a prezentat procesele spectacol de la Moscova, ale rivalilor lui Stalin ca audieri echitabile. Și l-a acuzat pe Leon Troțki – bolșevicul evreu ucis din ordinul lui Stalin în 1940 – că a fost un agent nazist, scrie The Wshington Post.

Dar „Misiune la Moscova” nu fusese făcută de studiourile controlate de Kremlin sau verificată de cenzorii lui Stalin. A venit de la un studio de la Hollywood, Warner Bros. Pictures, și a fost aprobat de cenzorii guvernului SUA.

Astăzi, conservatorii acuză Hollywood-ul că produce propagandă de stânga. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hollywood a făcut exact acest lucru. Și a avut sprijinul deplin al guvernului american.

„Misiune la Moscova” a făcut parte dintr-un val de filme realizate între 1942 și 1945, care lăudau regimul sovietic. Acestea au inclus „The North Star” de la RKO, despre ucrainenii care resping invadatorii naziști; „Three Russian Girls” de la United Artists, despre dragostea unei asistente ruse cu un soldat american; și „Counter-Attack” de la Columbia, despre soldații Armatei Roșii care luptă împotriva Wehrmacht-ului.

„Misiunea la Moscova” cu siguranță nu și-a ascuns agenda: să-i facă pe americani să aprecieze Uniunea Sovietică și să adună sprijin pentru alianța sovieto-americană.

Această directivă a venit direct de la Casa Albă. Realizatorii de film au avut „o binecuvântare guvernamentală”, a dezvăluit Davies mai târziu. Potrivit producătorului Robert Buckner, președintele a spus că „Misiune la Moscova” ar trebui făcută „pentru a le arăta mamelor și taților americani că, dacă fiii lor sunt uciși în lupta alături de ruși în cauza noastră comună, atunci a fost o cauză bună, iar rușii sunt aliați demni.”

"Misiune la Moscova" și celelalte filme pro-sovietice ale epocii au fost realizate sub egida Biroului de Informații de Război, lansat de Roosevelt în 1942 pentru a "promova, în Statele Unite și în străinătate, înțelegerea situației și a progreselor efortului de război și a politicilor, activităților și obiectivelor de război ale guvernului american". Cu alte cuvinte, a supravegheat propaganda americană în timpul războiului.

Dar „Song of Russia” al MGM, o dramă romantică lansată în 1944, a fost realizată și în cooperare cu guvernul sovietic. Regizorul l-a consultat pe ambasadorul sovietic înainte de filmare, iar filmul a prezentat filmări din buletinele de știri sovietice.

Criticii vremii

Dar a existat și o reacție uriașă. Filozoful John Dewey a denunțat "Misiune la Moscova" ca fiind "primul caz din SUA de propagandă totalitară pentru consumul de masă".

Romancierul James Agee a numit-o „un amestec: al stalinismului cu noul dealism și al hollywoodismului... toate mozaicate într-un portret remarcabil al modului în care creatorii filmului cred că publicul american ar trebui să creadă că este Uniunea Sovietică – un mare bol de borș la conservă de două milioane de dolari."

Republicanii au fost revoltați. Comitetul Național Republican a respins filmul ca fiind "propagandă New Deal". Reprezentantul Marion T. Bennett a declarat că Hollywood-ul "și-a pierdut capul și a exagerat complet în încercarea de a face comunismul să arate bine", insistând că alianța sovieto-americană trebuia să fie oricum doar "temporară".

Dar Roosevelt a sperat că alianța va dura mai mult decât războiul împotriva naziștilor. El dorea un parteneriat cu sovieticii, nu un Război Rece.

Moartea lui Roosevelt, în aprilie 1945, a dat o lovitură unei alianțe pe termen lung între SUA și Uniunea Sovietică și "a slăbit, poate în mod fatal, perspectivele de evitare sau cel puțin de atenuare a Războiului Rece", a scris Frank Costigliola în "Roosevelt's Lost Alliances".

Succesorul lui Roosevelt, Harry S. Truman, nu a crezut că Stalin poate fi de încredere. Confruntat cu expansiunea sovietică în Europa de Est, acesta a proclamat Doctrina Truman. Statele Unite, a promis el, "vor sprijini popoarele libere care se opun încercărilor de subjugare de către minorități înarmate sau de presiuni externe".

Războiul Rece era în desfășurare. Filmele pro-sovietice de la Hollywood au fost aruncate la coșul de gunoi al istoriei.

Dar nu au rămas acolo pentru mult timp. În 1947, Comitetul pentru activități antiamericane al Camerei Reprezentanților a investigat Hollywood-ul, cu scopul de a eradica "infiltrarea comunistă". Membrii comitetului au prezentat "Cântecul Rusiei" și "Misiune la Moscova" ca dovadă că Hollywood-ul era invadat de agenți comuniști și simpatizanți sovietici.

Membrii comitetului au prezentat „Song of Russia” (Cântecul Rusiei) și "Misiune la Moscova" ca dovadă că Hollywood-ul era invadat de agenți comuniști și simpatizanți sovietici, notează WP.

Comitetul a chemat-o pe Ayn Rand - romancieră anticomunistă care a fugit din URSS în anii 1920 - pentru a depune mărturie. Ea a explicat cum "Cântecul Rusiei" a albit regimul lui Stalin. "Nu cred că a fost necesar să înșelăm poporul american cu privire la natura Rusiei", a spus ea.

De asemenea, comisia l-a întrebat pe Jack Warner, președintele Warner Bros, de ce a realizat "Misiune la Moscova".

"Filmul a fost realizat când țara noastră lupta pentru existența sa, cu Rusia ca unul dintre aliații noștri", a spus Warner.

Apoi, cu un aer de sfidare, mogulul a continuat: "Dacă realizarea filmului "Misiune la Moscova" în 1942 a fost o activitate subversivă, atunci navele americane Liberty care au transportat alimente și arme aliaților ruși și navele militare americane care le-au protejat au fost, de asemenea, angajate în activități subversive".

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Rusia, #propaganda urss, #Hollywood, #filme, #Stalin, #roosevelt , #Rusia