Rusia nu mai poate participa la licitații în R. Moldova

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 06 Martie 2024, ora 19:09
2225 citiri

Guvernul de la Chișinău a inclus Federația Rusă în lista țărilor care cad sub incidența legii deoffshorizării împreună cu alte 74 de jurisdicții cu probleme – mare parte din Africa.

Rusia apare în lista țărilor cu sisteme fiscale netransparente alături de state precum Congo, Vietnam, Burkina Faso, Gabon, Afganistan, Uganda, Yemen... Mai exact, lista vizează jurisdicții care nu implementează standarde de transparență privind fondatorii, asociații, acționării, administratorii şi beneficiarii efectivi ai companiilor. Prin urmare, companiile și persoanele fizice din Rusia, foarte implicate până acum în businessul din Moldova, nu vor mai putea participa la achiziții publice de niciun fel, nici la privatizări, concesionări sau parteneriate publice private.

Face parte din planul de deoligarhizare convenit cu UE

Măsura face parte din angajamentul privind deoligarhizarea asumat de Republica Moldova în relația cu UE. Lista țărilor în privința cărora au fost introduse restricții a fost coordonată de Guvern cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Centrul Național Anticorupție.

Parlamentul moldovean a votat legile care au permis impunerea acestor restricții încă în decembrie 2020. Decidenții de la Chișinău nu au explicat motivele pentru care au tergiversat aplicarea acestei măsuri până în 2024. În acest interval, mai multe companii rusești, gestionate de oligarhi din anturajul lui Vladimir Putin, au participat și au câștigat licitații ce vizau inclusiv lucrări la întreprinderi strategice de stat din domeniul energiei. Au fost licitații câștigate inclusiv de companii rusești în privința cărora au fost impuse sancțiuni internaționale după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Trebuie să urmeze demantelarea rețelelor care au beneficiat de capitaluri ilicite

Potrivit fostului deputat moldovean, Igor Munteanu, ex-președinte al Comisiei de control al finanțelor publice, legea din 2020 a fost combătută îndelung de către „facilitatori locali ai unor aranjamente toxice”, prin acțiuni și agenții care au torpilat adoptarea și punerea ei în aplicare. Potrivit lui, Guvernul ar trebui să facă acum următorul pas – demantelarea rețelelor care au beneficiat de capitaluri ilicite. „Miningul ilicit din Transnistria și războiul de uzură contra statului de drept merg mână în mână astăzi, adâncind hăul între legalitate și oligarhie. Sunt semne de alertă care ar trebui să fie o prioritate a unui guvern serios, bine condus și responsabil politic. Deoffshorizarea trebuie să prevină achiziționarea de proprietăți, privatizarea pe bucăți a suveranității prin grupuri anonime ascunse în offshoruri. Fără un front comun contra spălării banilor, implicarea crimei organizate în alegeri este de neoprit”, susține Igor Munteanu.

Conform datelor Global Financial Integrity, anual, fluxurile financiare ilegale ce vizează Republica Moldova se ridică la 1,2 miliarde de dolari – bani care ajung, de regulă, în offshoruri ca urmare a operațiunilor de spălare a banilor, corupției și schemelor cleptocratice care pun în pericol democrația.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#Rusia, #Moldova, #Republica Moldova, #licitarii , #Rusia