Rusia va cere Netflix să difuzeze programele televiziunilor de stat

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 23:44
2985 citiri
Rusia va cere Netflix să difuzeze programele televiziunilor de stat

Organismul de supraveghere al mass-media din Rusia va cere Netflix să ofere canale de televiziune de stat clienților săi ruși, după ce marți a adăugat serviciul de streaming din SUA în registrul său de „servicii audio-vizuale”.

Registrul Roskomnadzor, care a fost creat la sfârșitul anului 2020, se aplică serviciilor de streaming online cu peste 100.000 de utilizatori zilnici și le cere să respecte legislația rusă și să înregistreze o companie în Rusia, scrie anunță The Moscow Times.

Serviciile înregistrate sunt de asemenea obligate să difuzeze 20 de canale TV ale Federației Ruse.

Începând din martie 2022, Netflix va fi obligat să le ofere clienților săi din Rusia transmisiuni ale televiziunii de stat Pervîi Kanal (Canalul Unu), televiziunii de divertisment NTV și ale Spas, postul TV al Bisericii Ortodoxe Ruse, printre altele.

Legislația sub incidența căreia intră acum Netflix include prevederi controversate legate de interzicerea conținutului „extremist” - un termen umbrelă care a fost folosit de autoritățile ruse pentru a cenzura și reduce la tăcere disidența.

Kremlinul, în război cu giganții Internetului

Un tribunal din districtul Taganka, Moscova, a amendat din nou compania americană Google - de data aceasta cu 5 milioane de ruble (65.600 de dolari) - pentru nerespectatea ordinului de ștergere a conținutului interzis în Rusia.

Cazul a fost adus în instanță de Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a audiovizualului din Rusia, pe data de 3 decembrie 2021. Alături de compania mamă a Google, Alphabet, autoritățile au intentat proces și companiei Meta, care deține Facebook.

Acuzațiile ar fi fost aduse inițial în luna octombrie, după ce cele două platforme ar fi eșuat să șteargă conținut interzise pe teritoriul statului rus. Acestea ar fi fost somate în repetate rânduri de autorități să rezolve problema.

În intervalul februarie-decembrie 2021, Roskomnadzor a mai intentat asemenea procese împotriva mai multor giganți din tehnologie, precum Google, Telegram, Facebook, Twitter și TikTok.

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat platformele de social media și alți giganți din tehnologie că încalcă legile țării privind conținutul postat pe internet. Autoritățile din Rusia au încercat, printre altele, să forțeze multinaționalele să deschidă mai multe birouri în Rusia și să stocheze aici datele personale ale rușilor.

Criticii deciziei acuză autoritățile că încearcă să suprime orice formă de opoziție la adresa regimului autoritar al președintelui Putin.

În trecut, liderul de Kremlin s-a folosit de interzicerea mai multor pagini și chiar aplicații din mediul online rus, precum cea a aplicației electorale promovate de Fundația Anti-Corupție a lui Alexei Navalnîi. La momentul respectiv, atât Google cât și Apple au refuzat promovarea acesteia, fapt ce a atras criticile membrilor Fundației, care au acuzat cele două companii că ar face pe plac regimului de la Moscova.

Occidentul reacționează

Organizația europeană de telecomunicații prin satelit Eutelsat a blocat transmisiunile în limba germană ale companiei de stat ruse de media Russia Today (RT). În cea mai recentă disputa media dintre cele două țări, autoritățile de reglementare germane au decis că RT că nu are o licență valabilă.

Decizia vine după ce săptămâna trecută și YouTube a blocat noul canal „RT DE" al radiodifuzorului rus.

Anterior, platforma americană de distribuire a videoclipurilor a șters alte două canale RT în limba germană pe care le-a acuzat de încălcarea politicilor sale cu privire la dezinformarea Covid-19.

RT susține că o licență pe care a obținut-o în Serbia pentru transmisia prin satelit îi conferă dreptul de a difuza în Germania în baza unui acord al Consiliului Europei la care ambele țări sunt părți.

„Considerăm că acțiunile autorității germane de reglementare sunt ilegale și suntem convinși că această decizie va fi revizuită în instanță”, a transmis RT într-un comunicat de presă.

Autoritatea germană de reglementare MABB consideră că licența sârbă este insuficientă pentru că RT DE „este în limba germană și vizează piața germană”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că nu poate exclude represalii pentru blocarea pe care a descris-o drept „inacceptabilă”.

Lansat în 2005 sub numele de Russia Today, RT este o entitate media finanțată de stat care s-a extins continuu, cu radiodifuzori și site-uri web în engleză, franceză, spaniolă, arabă etc.

Canalul a fost interzis în mai multe țări, inclusiv în fostele republici sovietice Lituania și Letonia. În Statele Unite, i s-a cerut să se înregistreze ca „agent străin”, iar autoritățile britanice au amenințat că îi vor retrage licența de difuzare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Rusia, #Netflix, #programe, #televiziuni de stat, #giganiti internet, #Google , #Rusia