Jurnalistul Hristo Grozev, care i-a identificat pe asasinii puși de FSB pe urmele lui Navalnîi, spune că Putin are „planuri speciale” pentru liderii opoziției ruse

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 22:31
7812 citiri
Jurnalistul Hristo Grozev, care i-a identificat pe asasinii puși de FSB pe urmele lui Navalnîi, spune că Putin are „planuri speciale” pentru liderii opoziției ruse
Ilia Iașin, Aleksei Navalnii și Vladimir Kara-Murza, adversari înverșunați ai lui Putin/ FOTO: X

Jurnalistul bulgar Christo Grozev, cel care a coordonat investigatorii care au identificat în 2020 echipa de asasini pusă de FSB pe urmele lui Aleksei Navalnîi, întrebat de portalul rus Meduza ce crede că ar putea urma în Rusia după moartea lui Navalnîi, a răspuns că a primit deja avertismente de la sursele sale potrivit cărora „ar putea începe un întreg val de represiuni și crime” și că președintele rus Vladimir Putin are „planuri speciale” pentru liderii opoziției ruse.

„Dacă acest lucru este adevărat, Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza, aflați în închisoare, ar fi deosebit de vulnerabili”, a avertizat jurnalistul de investigații.

Iașin, condamnat în aprilie anul trecut de Rusia la 8 ani și jumătate de închisoare pentru denunțarea războiului din Ucraina, a transmis chiar marțea aceasta că va continua să lupte împotriva regimului lui Vladimir Putin.

„Atât timp cât inima îmi va bate în piept voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu-mi va fi frică de rău. Şi cât timp voi respira voi fi alături de poporul meu. Jur”, a scris acesta într-o scrisoare publicată marți de apropiați ai săi.

Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare tot în aprilie 2023, el primind cea mai grea pedeapsă dată până acum unui oponent politic al lui Vladimir Putin. Soția lui Kara-Murza a declarat pe 29 ianuarie că el a dispărut în interiorul sistemului de penitenciare al Rusiei, la fel ca Navalnîi în decembrie anul trecut.

Acest lucru se întâmplă deoarece autoritățile ruse nu informează rudele deținuților când aceștia sunt transferați între penitenciare. Soarta sa provoacă îngrijorări cu atât mai mari întrucât el fusese transferat deja în septembrie anul trecut într-o colonie penală din Siberia.

În martie 2022, jurnaliștii de investigație de la site-ul Bellingcat, coordonați de Grozev, au publicat o investigație care îl identifica și pe asasinul lui Boris Nemțov, ucis de FSB în 2015 la Moscova.

Înainte de ascensiunea lui Navalnîi, Nemțov a fost cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia, fiind considerat o amenințare reală la adresa puterii lui Vladimir Putin.

Potrivit investigațiilor realizate de cei de la Bellingcat, atât Nemțov, cât și Kara-Murza și Navalnîi în 2020 au fost țintiți de aceeași echipă secretă de asasini ai FSB, succesorul KGB-ului din perioada sovietică.

Un nou dosar penal a fost deschis împotriva fratelui lui Akelsei Navalnîi. Oleg a fost dat în urmărire

Între timp, un nou dosar penal a fost deschis împotriva lui fratelui lui Akelsei Navalnîi. Oleg Navalnîi a fost plasat pe lista persoanelor căutate în Rusia, scrie presa de stat rusă, potrivit Sky News. Presa de la Moscova a precizat marți că poliția îl caută pe Oleg Navalnîi. Nu a fost comunicat însă la ce se referă noua anchetă lansată de autoritățile ruse. Anterior (vineri), un tribunal din Moscova a ordonat încarcerarea fratelui lui Aleksei Navalnîi, într-un caz denunţat de susţinătorii lor ca fiind legat de persecuţia politică din Rusia, după cum relata, la sfârșitul săptămânii trecute, France Presse. Decizia a fost pronunţată în lipsă, autorităţile neştiind unde se află Oleg Navalnîi, pe care îl bănuiesc că ar fi plecat în exil în străinătate.

Văduva opozantului Kremlinului, ţinta ştirilor false şi a zvonurilor

La doar câteva ore după ce a fost anunţată moartea opozantului rus, internauţii au distribuit o fotografie cu văduva sa zâmbind pe o plajă lângă un alt bărbat, unele comentarii susţinând sau sugerând că fotografia este recentă și acuzându-o că şi-a simulat tristeţea în diferitele sale apariţii publice de atunci. „În ziua morţii lui Navalnîi, Iulka (sic), văduva sa îndurerată, se relaxa pe o plajă!!", denunţa un utilizator pe reţeaua X. Fotografia a fost, de asemenea, amplu distribuită în engleză, germană sau sârbo-croată pe diferite reţele sociale. Cercetări făcute de AFP au dus la contul de Instagram al lui Evgheni Cicivarkin, un miliardar rus în vârstă de 49 de ani. El a publicat această fotografie în august 2021, unde este văzut alături de Iulia Navalnaia.

„Cu Prima Doamnă a frumoasei Rusii a viitorului, Iulia Navalnaia. Libertate pentru Navalnîi!", a scris el în dreptul imaginii surprinse la Jurmala, Letonia. Co-fondator şi fost proprietar al principalului distribuitor de telefoane mobile din Rusia, Euroset, Evgheni Cicivarkin a fugit în Marea Britanie în 2008. Acuzat de răpire şi extorcare, el a făcut obiectul unei notificări internaţionale de căutare şi al unei cereri de extrădare până în 2011, când Rusia a renunţat la acuzaţii. Evgheni Cicivarkin, care a devenit comerciant de vinuri, a ajuns, de asemenea, un adversar fervent al lui Vladimir Putin. Prieten al lui Aleksei Navalnîi, el l-a ajutat să-şi finanţeze lupta şi o parte din cheltuielile medicale după otrăvirea sa în 2020.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
#Rusia, #moarte, #Aleksei Navalnii, #Vladimir Putin, #opozanti, #iulia navalnaia , #Rusia