Cum a distrus Vladimir Putin moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov

Miercuri, 31 August 2022, ora 22:59
3645 citiri
Cum a distrus Vladimir Putin moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov
Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov și președintele rus, Vladimir Putin. FOTO / Hepta

Mihail Gorbaciov a trăit suficient pentru a vedea cum tot ceea ce a încercat să realizeze s-a prăbușit sau a „explodat”.

Epoca destinderii și controlului armelor dintre Washington și Moscova a fost înlocuită cu un război sângeros în Ucraina, în care armele aliaților NATO ai Kievului sunt folosite împotriva forțelor ruse, cu riscul aferent al unei ciocniri directe între superputeri nucleare din cauza unui accident sau calcul greșit, scrie The Guardian.

Când Gorbaciov și-a dat demisia la sfârșitul anului 1991, granița dintre NATO și URSS nu mai era un punct fierbinte. NATO și-a retras toate trupele de pe flancul său estic, cu excepția câtorva mii de soldați, iar ororile Războiului Rece păreau să fie limitate la cărțile de istorie și la muzee, scrie editorialistul Julian Borger.

După invazia Ucrainei din 24 februarie, NATO s-a deplasat spre est, mobilizând 40.000 de militari sub comanda sa directă, cu planuri de a pune 300.000 în alertă maximă.

Apelurile lui Gorbaciov la negocieri de pace după 24 februarie

Gorbaciov, care avea 91 de ani și se afla deja într-o stare de sănătate precară când a început invazia, a emis o declarație prin intermediul fundației sale, cerând „încetarea imediată a ostilităților și începerea discuțiilor de pace”: „În lume nu este nimic mai prețios decât viața umană”.

Un jurnalist care a rămas aproape de Gorbaciov a declarat în iulie că fostul lider sovietic a fost „supărat” de ceea ce a văzut.

„Reformele lui Gorbaciov – politice, nu economice – au fost distruse”, a declarat jurnalistul Aleksei Venediktov, editor la postul de radio ecoul Moscovei, pentru revista rusă Forbes.

În

2022, numărul focoaselor nucleare va crește pentru prima dată de la Războiul Rece

Gorbaciov a fost un campion al controlului armelor și chiar a discutat despre potențiala eliminare a armelor nucleare cu Ronald Reagan la summitul de la Reykjavik din 1986. În prezent, cel mai recent acord între SUA și Rusia privind limitarea armelor nucleare este efectiv expirat din cauza suspendării inspecțiilor reciproce, la inițiativa Rusiei. Ambele țări își modernizează arsenalele, iar Putin a amenințat că va folosi arme nucleare. În acest an, numărul focoaselor nucleare din întreaga lume va crește pentru prima dată de la Războiul Rece.

Ultimele zile ale URSS sub politica de „glasnost“ (transparență) a lui Gorbaciov era mai multă libertate decât în Rusia lui Putin, se spune în articol.

Gorbaciov spera să schimbe fundamental perspectiva țării, care nu a experimentat niciodată democrația, trecând de la dictatura Romanov (pe vremea țarului) la cea bolșevică.

Gorbaciov a închis gulagurile, dar acum principalul adversar al lui Putin, Alekei Navalnîi, care a supraviețuit otrăvirii, se află din nou într-o colonie, fiind plasat în izolare pentru a treia oară într-o lună.

Gorbaciov a fost din ce în ce mai precaut cu Putin. L-a lăudat public pentru consolidarea statului rus după haosul din vremea lui Boris Elțin. Dar în 2011, el a prezis ce s-ar putea întâmpla.

„Este clar că la etapa inițială a folosit anumite metode autoritare în conducerea sa, dar a folosi metode autoritare ca politică pentru viitor este, după părerea mea, greșit. Cred că aceasta este o greșeală”, a spus fostul lider sovietic la un eveniment public din SUA.

„Oriunde te duci... vezi că acolo unde ai lideri care au condus timp de 20 de ani sau mai mult... singurul lucru care contează în astfel de situații pentru acești lideri și oamenii din jurul lor este păstrarea puterii. Cred că asta se întâmplă acum în țara noastră”, a spus Gorbaciov.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Rusia, #moarte, #lider, #URSS, #Mihail Gorbaciov, #mostenire, #Vladimir Putin , #Rusia