Rusia a emis un mandat de arestare pe numele unui senator american care a sărbătorit moartea unor trupe rusești

Marti, 30 Mai 2023, ora 07:25
1943 citiri
Rusia a emis un mandat de arestare pe numele unui senator american care a sărbătorit moartea unor trupe rusești
Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham FOTO Twitter

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham, după ce a apărut o înregistrare video editată care îl arată pe acesta sărbătorind moartea unor trupe ruseşti, potrivit BBC.

Înregistrarea, care a îmbinat două momente separate, a fost postată de biroul preşedintelui Volodimir Zelensky după ce cei doi s-au întâlnit vineri la Kiev. În aceasta, senatorul Graham a calificat ajutorul acordat Kievului drept "cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată", menţionând că trupele ruseşti "mor". Seniorul republican a declarat că va purta mandatul ca pe o "insignă de onoare".

„Să ştiu că angajamentul meu faţă de Ucraina a atras mânia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă", a scris luni senatorul Graham într-o postare pe Twitter.

„Voi continua să fiu alături şi pentru libertatea Ucrainei până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean". "În cele din urmă, iată o ofertă pentru "prietenii" mei ruşi care vor să mă aresteze şi să mă judece pentru că am calificat regimul Putin drept criminali de război: Mă voi supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale dacă o veţi face", a adăugat el.

După ce Moscova a criticat săptămâna trecută comentariile senatorului Graham - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că "este greu de imaginat o ruşine mai mare pentru ţară decât aceea de a avea astfel de senatori" - Ucraina a încărcat duminică pe reţelele de socializare clipul integral şi inedit.

Înregistrarea a arătat că senatorul Graham a făcut comentariile în timpul a două părţi separate ale întâlnirii, editate ulterior de biroul preşedintelui Zelensky pentru a apărea imediat unul după celălalt. În primul clip, el a recunoscut succesul ajutorului militar american acordat Ucrainei pentru a ajuta la reţinerea avansului Rusiei, salutându-l ca fiind "cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată".

Ulterior, într-un clip separat, fără legătură, el a reamintit că mulţi au crezut iniţial că Ucraina va supravieţui doar trei zile atacului Moscovei, menţionând că, în schimb, "ruşii mor".

Dar Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Kievul că încearcă să-l protejeze pe senatorul Graham de critici şi l-a provocat să declare public dacă cuvintele sale au fost scoase din context. Ministerul de Interne al Rusiei - care l-a pus pe senatorul Graham pe lista persoanelor căutate - nu a precizat ce infracţiuni a comis acesta.

Însă săptămâna trecută, Comitetul de Investigaţii al Moscovei - o agenţie federală de aplicare a legii echivalentă cu FBI-ul american - a declarat că a iniţiat o anchetă privind "retorica senatorului american referitoare la uciderea ruşilor".

Senatorul Graham este considerat unul dintre cei mai aprigi membri ai Partidului Republican în materie de politică externă. Parlamentarul din Carolina de Sud a fost un susţinător înfocat al ajutorului acordat Ucrainei şi a acuzat anterior Moscova de comiterea de "crime împotriva umanităţii" în timpul conflictului.

Anul trecut, el a stârnit furia Moscovei după ce a cerut asasinarea preşedintelui rus Vladimir Putin. Scriind pe Twitter, el a afirmat că singura modalitate prin care invazia Rusiei în Ucraina se va încheia este "ca cineva din Rusia să îl elimine pe acest tip".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #mandat arestare, #senator, #SUA, #Ucraina , #Razboi Ucraina