Gigantul rus de tehnologie VK ordonă lucrătorilor să se întoarcă din străinătate. Putin va interzice munca la distanță

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 04:51
5006 citiri
Gigantul rus de tehnologie VK ordonă lucrătorilor să se întoarcă din străinătate. Putin va interzice munca la distanță
Sediul VKontakte/ FOTO: Kommersant

Gigantul tehnologic rus VK Group le cere angajaților săi care lucrează la distanță, din străinătate, să se întoarcă în țară, deoarece parlamentarii ruși iau în considerare o interdicție a muncii la distanță, scrie Moscow Times.

Guvernul rus estimează că 100.000 de lucrători IT – sau 10% din forța de muncă din domeniul tehnologiei – au fugit din Rusia de la invadarea Ucrainei și după mobilizarea „parțială” de anul trecut. Aproximativ 80.000 continuă să lucreze pentru companii rusești din străinătate.

Două surse, care au dorit să rămână anonime, apropiate conducerii VK au declarat pentru biroul de investigație Mozhem Obiasnit că firma a ordonat angajaților din străinătate să se întoarcă în Rusia sau vor fi concediați.

Una dintre surse a atribuit cererea „problemelor de securitate cu serverul și dorinței de a preveni scurgerile”.

Alta a legat-o de legislația care ar interzice munca la distanță pentru anumite profesii, care ar servi drept motiv pentru concedierea angajaților VK care refuză să se întoarcă în Rusia.

De asemenea, disponibilizările ar putea „ajuta” VK să scape de angajații „persecutați” dacă armata rusă lansează o a doua campanie de mobilizare, care se zvonește că va fi ordonată pentru a spori numărul trupelor din Ucraina.

Compania se teme că lucrătorii de la distanță ar putea „sabota în mod deliberat” VK dacă membrii familiei lor sunt recrutați în armată.

În timp ce lucrătorii din domeniul IT s-au numărat printre categoriile de cetățeni scutiți de prima mobilizare a Rusiei din toamnă, au fost raportate mai multe cazuri de angajați din domeniul tehnologiei care au primit oricum ordine de recrutare.

VK Group intenționează să facă publică cererea până la sfârșitul lunii martie.

VK, care are peste 10.000 de angajați, deține popularele servicii de e-mail și știri Mail.ru, precum și rețelele sociale VKontakte și Odnoklassniki, printre altele.

Se așteaptă ca grupul să cumpere Yandex, cel mai mare motor de căutare și agregator de știri din Rusia.

Vânzarea anunțată, care este supusă aprobării guvernului, a stârnit temeri că rușii ar putea pierde accesul la unele dintre puținele instituții media independente rămase care nu au fost încă interzise sau închise de la invazia Ucrainei.

CEO-ul VK Vladimir Kirienko este fiul lui Serghei Kirienko, adjunctul șefului administrației președintelui Vladimir Putin.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
#Rusia, #lucraitori, #IT, #vkontakte, #munca la distanta, #mobilizare, #Vladimir Putin, #razboi, #Ucraina , #Rusia