Majoritatea companiilor occidentale fac afaceri în Rusia ca înainte de invadarea Ucrainei

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 23:11
3288 citiri
Majoritatea companiilor occidentale fac afaceri în Rusia ca înainte de invadarea Ucrainei

Doar aproximativ opt la sută dintre companiile din UE au părăsit Rusia, iar dintre firmele occidentale care încă operează în această țară, cele mai multe sunt germane.

Un număr semnificativ de companii cu sediul în state din Uniunea Europeană și țările G7 continuă să lucreze și să investească în Rusia, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din St. Gallen din Elveția.

Înainte de debutul războiului din Ucraina, 2.405 filiale aparţinând unui număr de 1.404 de companii din UE şi ţările G7 erau active pe piaţa din Rusia, potrivit lui Simon Evenett profesor de economie la Universitatea din St.Gallen şi lui Niccoln Pisani de la IMD Lausanne, un prestigios institut de management al afacerilor.

Cu toate acestea, dacă numărul companiilor occidentale care se retrag din Rusia nu va creşte semnificativ în următorii doi ani, „voinţa sau capacitatea unui număr mare de companii occidentale de a se disocia de jurisdicţiile pe care guvernele lor le consideră drept rivali geopolitici ar putea fi pusă sub semnul întrebării", mai arată analiștii.

Potrivit cercetătorilor, 120 de companii occidentale au părăsit Rusia până la finele lunii noiembrie. Printre cele care mai sunt încă active în Rusia, 19,5% sunt germane, 12,4% sunt americane şi 7% sunt japoneze.

Specialiștii susțin că există mai mulţi factori care pot explica de ce companiile nu au părăsit Rusia. De exemplu, activitatea lor nu este vizată de sancţiuni. Altele ar putea să nu dorească să plece din Rusia din cauza utilităţii pentru societate a produselor lor, precizează autorii studiului, dând drept exemplu medicamentele esenţiale.

Altele nu au putut găsi un cumpărător dispus să plătească preţul solicitat în timp ce altele, care chiar dacă au găsit un cumpărător, se lovesc de obstacolele ridicate de Guvernul rus care au împiedicat, sau întârziat, vânzarea filialelor lor ruseşti sau împiedică repatrierea sumelor rezultate în urma vânzării.

„Aceste constatări pun sub semnul întrebării dorința companiilor occidentale de a se deconecta de economia unei țări pe care guvernele lor o consideră acum un rival geopolitic”, au spus autorii studiului într-un comunicat.

Miercuri, 19 ianuarie, grupul energetic austriac OMV a anunțat că nu a luat încă o decizie finală privind activele din Rusia, după ce subsidiara BASF, Wintershall Dea, anunţase că va părăsi această ţară.

În martie 2022, OMV informase că Rusia nu va mai fi una din regiunile sale cheie, alăturându-se altor mari companii energetice occidentale care au decis să se retragă din Rusia.

„Pe fondul celor mai recente evoluţii, OMV reevaluează angajamentul său în Rusia. Deşi Rusia este una din regiunile cheie în portofoliul OMV de explorare şi producţie, Comitetul executiv a luat decizia de a nu realiza nicio viitoare investiţie în Rusia", se arată în comunicatul grupului austriac din martie 2022.

Potrivit unei liste întocmite de Universitatea Yale, unele dintre cele mai mari companii din lume, cum ar fi Ford, Renault, McDonald's, Ikea și Shell, au părăsit Rusia, dar multe altele, cum ar fi gigantul bunurilor de larg consum Unilever, franciza americană de fast-food Subway și Producătorul italian de paste de produse Barilla, continuă să lucreze.

În ciuda faptului că multe mărci și-au anunțat retragerea de pe piața rusă, produsele lor și-au găsit drumul înapoi în mai puțin de trei luni .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #razboi, #sanctiuni, #afaceri, #companii occidentale , #Rusia