Vladimir Putin trebuie să aleagă între muncitori calificați pentru fabricile de armament sau soldați pe front

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 23:15
2034 citiri
Vladimir Putin trebuie să aleagă între muncitori calificați pentru fabricile de armament sau soldați pe front
Vladimir Putin, vizită la o fabrică de elicoptere din Buriatia/ FOTO: Twitter

Autoritățile ruse continuă măsurile de mobilizare a bazei industriale și de apărare ruse pentru a duce un război prelungit. Astfel de măsuri vor obliga Kremlinul să aleagă între muncitori calificați pentru fabricile militare și personalul militar calificat care luptă în Ucraina, susțin analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW a ajuns la aceste concluzii după vizita președintelui rus Vladimir Putin la fabrica de avioane din Ulan-Ude (Buriația). Acolo, Putin a spus, printre altele, că baza industrială de apărare suferă de lipsa personalului pregătit corespunzător. Și el a anunțat o serie de reforme pentru a atrage mai mulți specialiști care să lucreze în întreprinderile de armament, inclusiv prin atribuirea de locuințe și creșterea salariilor.

De asemenea, Putin a anunțat că Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia a pregătit o listă de meserii nespecificate pentru amânarea de la serviciul militar a celor care le practică. Acest lucru poate indica faptul că Kremlinul preferă utilizarea muncitorilor calificați în producția de arme rusești, mai degrabă decât să-i trimită pe front.

Anterior, Serviciul de Informații Externe al Ucrainei a raportat că întreprinderile ruse de apărare și-au redus semnificativ standardele de angajare și acum angajează lucrători fără experiență, dependenți de droguri și chiar dacă au cazier judiciar.

Cursuri de pregătire

Moscova a anunțat miercuri că va lansa cursuri gratuite pentru rușii șomeri pentru a lucra în industria de apărare, un sector aflat sub presiune din ce în ce mai mare de când Kremlinul a desfășurat trupe în Ucraina.

„Rușii care caută un loc de muncă vor putea să urmeze cursuri profesionale gratuite sau să primească formare profesională suplimentară pentru angajare în continuare la companii legate de complexul militar-industrial”, a spus guvernul pe site-ul său.

Premierul Mihail Mishustin a scris decretul care alocă echivalentul în ruble a 8,6 milioane de euro pentru formarea a aproximativ 12.000 de oameni.

„Decizia va ajuta întreprinderile din industria de apărare să satisfacă nevoia de specialiști și îi va ajuta pe ruși să-și găsească de lucru mai repede”, a spus serviciul de presă guvernamental.

Industria de apărare a fost sub presiune din cauza cererii mari și a lipsei de personal legate de intervenția Moscovei de anul trecut în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut în mod repetat liderilor industriei să sporească producția de muniție pentru uz militar în Ucraina.

Pentru a satisface cererea în creștere pentru armata Rusiei în Ucraina, aproximativ o treime din bugetul federal pentru 2023 a fost alocată pentru cheltuieli de apărare și securitate, sugerează cifrele oficiale.

Presa rusă a publicat deja țintele de recrutare din noul val de mobilizare, în regiunile vizate. Guvernatorii locali vor avea sarcina implementării planului și atingerii obiectivelor de mobilizare. De exemplu, din regiunile Celiabinsk și Sverdlovsk ale Federației Ruse trebuie recrutate 10.000 de persoane, iar din regiunea Perm - 9.000 Ministrul rus al Apărării vorbea încă din luna decembrie 2022 de „necesitatea” măririi efectivelor armatei ruse la 1,5 milioane de militari, cumulată cu creșterea vârstei limită pentru efectuarea serviciului militar, în contextul războiului din Ucraina.

Autoritățile ruse au anunțat, de altfel, intenția de mărire a vârstei de recrutare, pentru a-i include pe toți cetățenii ruși între 21-30 de ani, în condițiile în care lege privind serviciul militar obligatoriu prevede limite de vârstă cuprinse între 18-27 de ani. În plus, conform lui Șoigu, planul este ca, până la finalul acestui an, numărul de militari profesioniști din armata rusă să crească de la 400 de mii la 521 de mii.

Raționalizarea muniției

Trupele rusești ar folosi muniție veche, declarată ca neutilizabilă anterior și crește sancțiunile pentru cei care nu folosesc rațional armamentul, pe fondul unei crize de aprovizionare, a transmis Ministerul britanic al Apărării, care monitorizează în permanență desfășurarea de forțe din Ucraina.

„În ultima perioadă, lipsurile de muniție de artilerie s-au înrăutățit în așa măsură încât sunt aplicate în multe părți ale frontului măsuri extrem de punitive legate de raționalizarea utilizării proiectilelor”, transmit reprezentanții ministerului britanic al apărării, într-un update pe Twitter, al situației de pe front.

Asta ar explica de ce trupele rusești nu au mai reușit mișcări ofensive semnificative în ultima perioadă.

„Rusia a recurs aproape sigur deja la stocuri vechi de muniție care erau încadrate anterior ce neutilizabile”, precizează ei.

Viorica Marin

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #razboi, #fabrici, #armament, #forta de munca, #soldati , #Rusia