Mandatul de arestare de la Haga, marele test pentru loialiștii lui Putin. La Moscova se speculează cine ar putea fi următorul acuzat

Duminica, 26 Martie 2023, ora 15:00
5353 citiri
Mandatul de arestare de la Haga, marele test pentru loialiștii lui Putin. La Moscova se speculează cine ar putea fi următorul acuzat
Curtea Penală Internațională/ FOTO: BBC

„În cea mai mare parte a zilei, 17 martie a fost o zi de lucru obișnuită în birourile de la Kremlinul și în cele ale parlamentului rus,” scrie publicația independentă rusă Meduza. În după amiaza acelei zile, la Kremlin a căzut un trăsnet: Curtea Penală Internațională a anunțat că a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și pentru comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Potrivit unei surse apropiate Kremlinului, „știrea s-a răspândit focul” printre oficialii de vârf ai țării.

„ S-a răspândit imediat prin toate grupurile informale de chat ” și „la început, nimeni nu a știut nici măcar cum să reacționeze”, a declarat sursa pentru publicația rusă Verstka. A trecut o perioadă de timp neobișnuit de lungă - aproximativ o oră și jumătate - înainte ca oficialii să primească instrucțiuni despre cum să răspundă public.

„Unii s-au grăbit să facă comentarii publice, dar majoritatea au păstrat tăcerea. L-aș putea numi chiar șoc,” a spus sursa. Abia după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a numit mandatul de arestare „nul din punct de vedere legal,” a devenit clar pentru alți oficiali, ce ton ar trebui să aibă declarațiile lor publice.

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) contra lui Vladimir Putin a luat pe nepregătite Kremlinul. Pe lângă faptul că libertatea de mișcare internațională a lui Putin este amenințată, apropiații săi au fost șocați să și-l imagineze pe președintele rus în rând cu criminalii naziști Himmler sau Goebbels, ori alături de fostul dictator libian, Muammar Gaddafi. Aceștia se tem, de asemenea, că mandate de arestare pentru crime de război în Ucraina vor fi emise și pe numele altor apropiați ai lui Putin.

Potrivit unui funcționar dintr-un minister federal al Rusiei, „primul gând care le-a venit celor mai activi susținători ai lui Putin după anunțul CPI, a fost că aceștia ar putea deveni la rândul lor ținta unor mandatelor de arestare pentru crime de război. A fost un gând instantaneu: că s-ar putea să ne confruntăm nu doar cu sancțiuni, ci și cu lucruri mai grave și că nu va fi posibil să părăsim țara.” Acest funcționar a spus că personal nu se așteaptă să fie urmărit penal, dar că membrii guvernului „ar putea foarte bine fi urmăriți.”

Un strateg politic apropiat de Kremlin a relatat că oficialii de rang înalt speculează în mod activ cine ar putea fi următorul acuzat de CPI pentru crime de război și cu ce consecințe s-ar putea confrunta acea persoană. „Mandatul CPI a împărțit taberele loiale și neloiale mai clar decât înainte; le-a polarizat,” povestește această sursă. „Acum, apropierea de președinte nu este doar vorba, este un pas real către urmărirea penală de către forțele internaționale de aplicare a legii.”

În același timp, o sursă din Consiliul Federației a declarat pentru Verstka că este puțin probabil ca mandatul de arestare să aibă vreun efect asupra loialității celor mai apropiați președinte și că „au fost deja pregătiți să facă față oricăror consecințe”. Dar strategul politic nu a fost de acord: în viitorul apropiat, a spus el, mandatul de arestare va deveni un „adevărat test” pentru loialiștii lui Putin „și nu toată lumea îl va trece”.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Rusia decide arestarea în lipsă a șefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism. „Naziştii folosesc mijloacele cele mai inumane”
Rusia decide arestarea în lipsă a șefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism. „Naziştii folosesc mijloacele cele mai inumane”
Un tribunal din Moscova a decis marţi, 26 martie, arestarea în lipsă a şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, acuzat de terorism, transmite EFE. Maliuk, care este...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #crime de razboi, #mandat arestare, #Vladimir Putin, #Curtea Penala Internationala , #Rusia