În conflictul cu occidentul, Vladimir Putin supune Rusia „unei lobotomii”. Fostul agent KGB joacă după scenariul lui Stalin

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 03:45
7406 citiri
În conflictul cu occidentul, Vladimir Putin supune Rusia „unei lobotomii”. Fostul agent KGB joacă după scenariul lui Stalin
Rușii au ieșit în stradă în sprijinul ONG-ului Memoria/ FOTO Twitter

Putin își intensifică represiunea antidemocratică. „Tribunalul orașului Moscova a hotărât închiderea Centrului pentru Drepturile Omului Memorial”, după ce „Curtea Supremă hotărâse închiderea organizației internaționale Memorial”.

Primul ONG se ocupa cu apărarea, inclusiv juridică, a dizidenților actuali, iar al doilea cu documentarea crimelor staliniste, scrie EUObserver. Desființarea lor survine după „ani de atacuri contra activiștilor Memorial și de tentative ale propagandei de a-l reabilita pe Stalin”. Cel mai flagrant caz a fost asasinarea Nataliei Estemirova în 2009 pentru documentarea atrocităților rusești din Cecenia.

Plecând de la afirmația că „Stalin a supus Rusia unei lobotomii”, EUObserver conchide că „Rusia continuă să se supună pe ea însăși unei lobotomii”.

Rusia a atras dezgustul internațional pentru închiderea celui mai distins ONG al său pentru drepturile omului. Procurorul care a pledat în fața Curții Supreme pentru dizolvare organizației, a acuzat-o de „crearea unei imagini false a URSS ca stat terorist” și pentru că „pătează memoria” celui de-al Doilea Război Mondial.

Verdictul instanței a fost o „decizie politică” care „amintește de anii 1930”, a spus avocatul Memorial International, Henry Reznik.

„Ștergerea istoriei”

”Închiderea organizației Memorial marchează finalul unui an în care Aleksei Navalni, principalul critic al Kremlinului, a fost închis, mișcarea sa interzisă și mulți dintre aliații săi forțați să se refugieze. Moscova spune că pur și simplu aplică legi pentru a contracara extremismul și pentru a proteja țara de ceea ce, spune ea, reprezintă o influență străină malignă”.

The Moscow Times este de părere că desființarea organizației Memorial anunță o nouă eră, și mai sumbră, a represiunii.

”Pe măsură ce Memorial și multe alte grupuri au persistat în munca lor, legiuitorii au înăsprit și au extins sfera de aplicare a legii „agenților străini”, făcând-o aplicabilă nu numai oricărei organizații a societății civile, ci și oricărei persoane care critică public autoritățile. Este o parte esențială a rețelei de legislație represivă adoptată în ultimii ani pentru a înăbuși societatea civilă.

Dar orice ar încerca, Rusia nu poate șterge memoria istorică, nu poate forța oamenii să înceteze să lucreze pentru a-și proteja drepturile”, crede The Moscow Times.

Putin rescrie istoria

”Născută la sfârșitul anilor 1980, în cadrul societății civile, în timpul tentativei de deschidere a lui Mihail Gorbaciov, asociația rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial a fost dizolvată marți, 28 decembrie, la Moscova, de către o Curte Supremă în temeiul ordinelor Kremlinului.

Mai mult decât un simbol, este un punct de cotitură în istoria Rusiei post-sovietice. Mediul a devenit tot mai dificil în anii 2000, după ce Vladimir Putin a venit la putere.

În 2009, unul dintre anchetatorii Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost răpită și ucisă. Pentru arhiviști și cercetători, colaborarea cu Memorial a devenit periculoasă.

Mai important, munca științifică a Memorialului a concurat cu dorința lui Vladimir Putin de a controla narațiunea istorică națională. Președintele rus a lansat o acțiune profundă de rescriere a istoriei Uniunii Sovietice, prin glorificarea rolului lui Stalin în al Doilea Război Mondial.

În 2016, ONG-ul a fost declarat „agent străin”, la fel ca toate asociațiile care primesc granturi din străinătate. În același an, unul dintre cei mai înverșunați istorici ai Memorialului, Iuri Dmitriev, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat și acuzat de abuz sexual. Luni, el și-a văzut pedeapsa mărită la cincisprezece ani de închisoare”, notează le Monde.

„Nimic nu este mai imprevizibil decât trecutul”, scria George Orwell.

De mai bine de treizeci de ani, organizația rusă Memorial, gardian al memoriei Gulagului și pilon central al rezistenței la tăvălugul represiunii politice care se desfășoară din nou în Rusia, a încercat să nege această observație a scriitorului britanic.

Dar stăpânul Kremlinului s-a angajat să reabiliteze poliția politică, mergând la funestul CEKA, strămoș al KGB-ului, lăudat cu această ocazie ca o glorioasă organizație patriotică, în ciuda crimelor sale terifiante. Ei bine, v-ați imagina vreodată că ați putea să sărbătoriți acțiunile Gestapo-ului, întreabă publicația?

Unul dintre cele mai tulburătoare elemente este schimbarea poziției istoriografiei oficiale asupra masacrului de la Katyn, despre care susține acum că este un episod neclar și pune din nou în lumina reflectoarelor ipoteza crimei naziste.

CEDO cere Moscovei să suspende decizia de a dizolva organizaţia Memorial

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut miercuri Moscovei să "suspende" decizia de a dizolva organizaţia Memorial, informează AFP.

Sesizată printr-o procedură de urgenţă de Memorial, CEDO a făcut apel la guvernul rus să suspende această decizie pe perioada necesară pentru ca instanţa să examineze solicitarea ONG-ului.

"Curtea a decis să indice guvernului rus (...) că, în interesul părţilor şi al bunei desfăşurări a procedurii iniţiate, executarea deciziilor de dizolvare a organizaţiilor reclamante trebuie suspendată", se arată într-un comunicat al CEDO remis AFP şi difuzat iniţial pe Twitter de Memorial.

Cele două organizaţii au sesizat CEDO în virtutea articolului 39, ce permite acestei instanţe să ordone "măsuri provizorii" celor 47 de state membre ale Consiliului Europei - între care şi Rusia -, atunci când reclamanţii sunt expuşi unui "risc real de daune ireparabile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Rusia, #interzicere, #ONG, #memorial, #Vladimir Putin , #Rusia