Rusia închide conducta de țiței din Marea Neagră prin care se aproviziona și România. Ce se întâmplă la rafinăria Petromidia

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 17:06
16598 citiri
Rusia închide conducta de țiței din Marea Neagră prin care se aproviziona și România. Ce se întâmplă la rafinăria Petromidia

Caspian Pipeline Consortium (CPC), companie care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin unul dintre cele mai mari oleoducte din lume, a fost somat de un tribunal rus să își suspende activitatea timp de 30 de zile.

Un tribunal rus a ordonat „închiderea temporară” miercuri, 6 iulie, a terminalului petrolier Novorossisk, o rută cheie pentru exportul de petrol kazah. Decizia vine la doar două zile după ce președintele Kassym-Iomart Tokaiev i-a spus președintelui Consiliului European Charles Michel că țara sa este gata să trimită mai multe petrol către UE.

Potrivit presei ruse, un tribunal rus a ordonat închiderea pentru 30 de zile a terminalului petrolier al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) de la Novorossisk din Marea Neagră, ce alimentează și România, din cauza „preocupărilor de mediu”, se arată într-un comunicat al CPC.

Prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) importa petrol din Kazahstan și România

Prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) importa petrol din Kazahstan și România pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari. Aceasta este cea mai mare din România şi are o capacitate de rafinare de aproximativ 6 milioane de tone de ţiţei. Rompetrol deţine a doua cea mai extinsă reţea de benzinării din România, după cea a Petrom, şi mai controlează staţii de carburanţi şi în Moldova, Bulgaria şi Georgia. Anul trecut, țara noastră importase peste 80 la sută din petrol pe aici.

Rafinăria Petromidia nu va fi afectată

Într-un comunicat de presă, grupul KMG Internaţional (fostul Rompetrol Group) a informat că suspendarea activităţilor prin conducta Caspian Pipeline (CPC), care aduce ţiţei din Kazahstan în România tranzitând teritoriul Rusiei, nu va afecta aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia.

Ponderea ţiţeiului de tip CPC în reţetele de obţinere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

De asemenea, Rompetrol precizează că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influenţa piaţa produselor petroliere din România, iar grupul va continua să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi livrările de carburanţi.

CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul mondial, a explicat că hotărârea de suspendare a operațiunilor are legătură cu actele privind deversările de petrol și a precizat că consorțiul, din care fac parte și firmele americane Chevron și Exxon, trebuie să respecte hotărârea judecătorească de marți.

Două surse comerciale familiarizate cu operațiunile terminalului au declarat pentru Reuters că exporturile de petrol de la terminalul CPC de la Marea Neagră continuau miercuri dimineață. Alte trei surse din industrie au declarat că livrările de petrol din câmpuri către conducta CPC nu erau întrerupte miercuri dimineață.

Închiderile terminalului Novorossisk sunt frecvente, Acesta a fost închis anterior în iunie din cauza descoperirii a 50 de explozibili din perioada celui de-al Doilea Război Mondial în apele portului. De asemenea, a fost închis în martie din cauza pagubelor suferite în timpul unei furtuni. În timpul închiderii de trei săptămâni, piața mondială a pierdut aproximativ un milion de barili de petrol.

Conducta CPC se află în centrul atenției de când Rusia a declanșat „operațiunea militară specială" în Ucraina, ceea ce a dus la restricții pentru exporturile rusești pe fondul sancțiunilor occidentale și a dus la o creștere a prețului petrolului.

Statele Unite au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc, dar au declarat că fluxurile din Kazahstan care trec prin Rusia ar trebui să funcționeze neîntrerupt.

Orice întrerupere majoră a conductei CPC ar pune și mai multă presiune pe piața mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul petrolier arab din anii '70.

Prețul petrolului LCOc1 a urcat miercuri, cu peste 1%, la peste 104 dolari pe baril, impulsionat de îngrijorările legate de aprovizionare.

Kazahstanul furnizează anual 67 de milioane de tone de petrol către Europa, via Rusia.

Decizia instanței ruse vine la două zile după o conversație telefonică între președintele Kazahstanului Tokaiev și președintelui Consiliului European Charles Michel.

Potrivit unui comunicat de presă al biroului lui Tokayev, președintele a spus că țara sa ar putea contribui, acționând ca o „piață-tampon” între Est și Vest, Sud și Nord” la „fracturile geo-economice tot mai adânci”.

„Kassym-Jomart Tokayev și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la riscurile la adresa securității energetice globale și a subliniat disponibilitatea Kazahstanului „de a-și folosi potențialul de hidrocarburi pentru a stabiliza situația de pe piețele mondiale și europene”.

Kazahstanul este bogat în petrol și gaze. Cu toate acestea, are nevoie de gaz pentru propriul consum și nu există nicio conductă pentru a exporta gaz kazah în UE. În ceea ce privește petrolul, există posibilitatea de a crește exporturile pentru a atenua fluxurile reduse de Rusia din cauza sancțiunilor UE.

Luna trecută, Kazahstanul și-a marcat exporturile Kazahstan Export Blend Crude Oil (KEBCO) care tranzitează porturile maritime rusești pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia, pentru a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare.

Deși Kazahstanul este membru al uniunii economice eurasiatice condusă de ruși și al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Tokaiev a spus că țara sa nu va recunoaște așa-numitele „Republici” separatiste Donețk și Lugansk.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
#Rusia, #inchidere, #oleoduct, #Marea Neagra, #Caspian Pipeline Consortium, #kazahstan, #petrol, #Romania , #Rusia