Gigantul gazier Gazprom își face propria armată privată

Marti, 07 Februarie 2023, ora 22:19
4089 citiri
Gigantul gazier Gazprom își face propria armată privată
Sediul Gazprom din Moscova/ FOTO: CNN

Cea mai mare corporație rusă, monopolul energetic Gazprom Nafta, își creează propria companie militară privată, a anunțat serviciile de informații ale armatei ucrainene, menționând că ordinul în acest sens a fost deja semnat de șeful guvernului rus, Mihail Mișustin.

Potrivit documentului, fondatorii organizației vor fi PJSC „Gazprom Nafta” cu un pachet de 70% din capitalul autorizat al „organizației” și „organizația privată de securitate Staff Center” cu un pachet de 30%.

Întrucât activitatea formațiunilor militare private este interzisă în Rusia, în document, guvernul rus se referă la legea „privind siguranța instalațiilor complexului de combustibil și energie”, care prevede că întreprinderilor din industrie „poate primi dreptul să înființeze o organizație privată de securitate”. În același timp, ponderea unei astfel de întreprinderi în capitalul autorizat al „organizației” nou creată nu poate fi mai mică de 50%.

„În Federația Rusă, „cursa a înarmărilor” continuă printre principalii jucători politici, care creează activ armate private, urmând exemplul PMC „Wagner” al lui Evgheni Prigojin”, a menționat GUR.

Companiile private de securitate reprezintă, de câțiva ani, instrumentul cu care Rusia intervine în zonele de conflict. Una dintre cele mai puternice companii de acest fel a este Wagner Group. ”Cazul Wagner” este relevant pentru modul în care funcționează aceste firme, aparent independente. Compania a ajuns să dețină 5.000 de angajați, tancuri, artilerie și alte arme grele, transformându-se în cea mai mare forță din punct de vedere al capacității de luptă din Federația Rusă, în afara chiar a Armatei Ruse.

Wagner nu este însă singura companie de acest fel. Shield, Vega, RSB-group și Patriot sunt alte asemenea mici armate private, gata să lupte neoficial în numele unei țări precum Rusia, acolo unde aceasta nu-și permite să o facă deschis.

Compania militară privată Patriot (PMC) a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, care concurează cu grupul paramilitar Wagner, al lui Evgheni Prigojin, a fost văzută recent în apropiere de Vuhledar, în regiunea Doneţk, relatează Ukrainska Pravda.

De multe ori, aceste armate private își găsesc clienți locali pentru diferite operațiuni care să le finanțeze staționarea în zonă, însă doar dintre cei agreați de Moscova.

RSB-group, spre exemplu, a trimis contractori în estul Libiei. Într-un interviu pentru Reuters, Oleg Krinițin, proprietarul companiei, a spus că a trimis oameni acolo pentru a curăța minele lăsate în urmă de rebeli dintr-o zonă industrială. A refuzat însă să spună cine a fost angajatorul.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Rusia, #gazprom, #armata privata, #mercenari, #Ucraina, #razboi , #Rusia