Galeriile Tretiakov din Moscova trebuie să își alinieze expozițiile de artă la valorile putinismului

Joi, 02 Februarie 2023, ora 23:01
2057 citiri
Galeriile Tretiakov din Moscova trebuie să își alinieze expozițiile de artă la valorile putinismului
Președintele rus Vladimir Putin, în vizită la Galeriile Tretiakov din Moscova/ FOTO: kremlin.ru

Ministerul Culturii a ordonat Galeriei Tretiakov din Moscova să își alinieze expozițiile de artă la valorile spirituale și morale declarate de Putin ca fiind baza politicii de stat. Directoarea Galeriei Tretiakov, Selfira Tregulova, a primit o scrisoare în acest sens din partea șefului adjunct al departamentului de muzee al ministerului, care cere un raport de responsabilitate până la 6 februarie, care să răspundă plângerilor unui vizitator care a considerat că expoziția din Noua Galerie Tretiakov din Parcul Gorki nu a acordat suficientă atenție acestor valori spirituale și morale.

Denunțătorul, Serghei Shadrin, se plânsese Ministerului Culturii că unele dintre lucrările expuse, au o „ideologie distructivă” și că acestea îi evocau un pesimism profund și un sentiment de goliciune și disperare. Shadrin se simțea ofensat de opere din a doua jumătate a secolului al XX-lea, care înfățișau înmormântări, excese alcoolice și „elemente sociale marginale”, dar și „interpretări intenționat răuvoitoare ale conducătorilor ruși”. Acest lucru este îndreptat în special împotriva picturilor monumentale ale lui Viktor Popkov (1932-1974), care înfăţişau ceremonii de doliu și reprezentau singurătatea umană, Aceste lucrări au fost create în timpul „dezghețului” post-stalinist.

O altă țintă este maestrul realismului dur Geli Korshev (1925-2012), care a încercat să lupte împotriva alcoolismului cu tablouri satirice triste ale compatrioților săi bețivi. Denunțătorul vizează, de asemenea, arta ironică Soz a lui Aleksandr Kosolapov sau Leonid Sokov, care, începând cu anii 1970, au combinat imagini simbolice ale lui Lenin sau Stalin cu Coca-Cola sau Marilyn Monroe. De asemenea, Șadrin se simte jignit de faptul că nu a putut identifica figura lui Iuda în ciclul de treisprezece tablouri „Cina cea de Taină” a pictoriței Tatiana Nazarenko și că „Pietà” din 1978 a sculptorului suprarealist de salon Aleksandr Burganov este „diabolică”, deoarece Maica Domnului nu are cap (este adevărat că nu are nici corp și este formată doar din haine drapate).

Acest impuls, care va fi probabil orchestrat de frontul cultural radical din jurul scriitorului Sakhar Prilepin și al guru-ului ideologic Aleksandr Dugin, are ca scop reducerea artei moderne rusești la stalinism și didacticism ortodox. Pentru Galeria Tretiakov, dar și pentru muzeele din Rusia în general, acesta este un atac general la libertatea de exprimare– subliniază „ Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
#Rusia, #galeriile tretiakov, #expozitii, #Arta, #valori morale, #Vladimir Putin, #cenzura , #Rusia
Comentarii