Excludere dureroasă pentru Rusia. Reprezentanții Moscovei, refuzați la comemorarea unui important eveniment istoric

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 07:08
3399 citiri
Excludere dureroasă pentru Rusia. Reprezentanții Moscovei, refuzați la comemorarea unui important eveniment istoric
Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie la Auschwitz FOTO Twitter

La ceremoniile de marcare a 78 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, rerezentanții Rusiei nu vor fi invitați, în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

„În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere şi independente, reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au fost invitaţi să participe la celebrarea din acest an a eliberării Auschwitzului”, care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau.

Până acum, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie, cu reprezentantul său care lua cuvântul la ceremonia principală.

Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident că nu putea „semna nicio scrisoare către ambasadorul rus în sensul unei invitaţii”, în contextul conflictului.

„Sper că asta se va schimba în viitor, dar avem un drum lung de parcurs. (...) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung şi de o introspecţie foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate', a spus el, citat de agenţia PAP.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, muzeul a numit atacul rusesc „un act de barbarie”.

„Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi - este de sperat - de Curtea Internaţională de Justiţie”, a scris muzeul pe Twitter.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei.

Acest lagăr, unde au murit şi aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie la 27 ianuarie 1945.

CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
Masacrul de la Moscova, în urma căruia au murit peste 140 de oameni și au fost răniți peste 205, este marcat, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, de o serie de minciuni catalogate ca fiind...
Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Recentul atac terorist asupra unei săli de spectacol dintr-o suburbie a Moscovei, în Krasnogorsk, soldat cu 139 de morți și 182 de răniți, ridică multiple întrebări, de la cine se află cu...
#Rusia, #excludere, #ceremonie, #comemorare, #Auschwitz , #Rusia