New York Times: Rusia aduce elicoptere de atac la granițele Ucrainei

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 23:39
5460 citiri
New York Times: Rusia aduce elicoptere de atac la granițele Ucrainei
Elicopter de atac rusesc/ FOTO: Captura Youtube

Președintele rus Vladimir Putin a început trimiterea elicopterelor de atac și de transport, precum și sisteme de asalt la granițele Ucrainei, pe lângă un batalion de tancuri care staționează acolo din noiembrie anul trecut, scrie ziarul american The New York Times, citând surse.

NYT avertizează că acest lucru poate fi văzut ca un semn al pregătirilor continue ale Rusiei pentru un atac asupra Ucrainei.

Oficialii americani, notează ziarul, se așteptau ca Federația Rusă să transfere forțe suplimentare la granițele cu Ucraina în decembrie și începutul lunii ianuarie și să le mărească numărul la 175 de mii. Acum există aproximativ 100 de mii de soldați ruși lângă granițele Ucrainei.

Sursele ziarului spun că iarna blândă nu a dus la înghețarea solului și, prin urmare, Kremlinul ar fi putut muta mai aproape de primăvară momentul unei posibile invazii pe scară largă a Ucrainei. Putin ar putea fi obligat să amâne ofensiva terestră până în februarie, au spus sursele, înainte ca drumurile noroioase cauzate de încălzire să împiedice din nou circulația vehiculelor grele și a echipamentelor militare.

O sursă a spus că administrația președintelui american Joe Biden a adus meteorologi pentru a studia îndeaproape vremea probabilă în Ucraina în următoarele săptămâni.

Moscova consideră că a sosit „momentul adevărului“ în relaţiile cu NATO

Viceministrul de externe rus Aleksandr Gruşko a declarat marţi că a sosit „momentul adevărului” în relaţiile cu NATO, în ajunul deplasării sale la Bruxelles, unde miercuri se va desfăşura o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima întâlnire de acest fel din 2019.

„Fără să exagerăm, putem spune că în relaţiile noastre cu Alianţa a sosit momentul adevărului”, a declarat înalta oficialitate rusă, citată de agenţia Interfax.

Din acest motiv, „am făcut un pas neaşteptat din punctul de vedere al diplomaţiei clasice şi am prezentat idei detaliate sub forma unor proiecte de acord constrângătoare din punct de vedere juridic (…) cu privire la modul în care trebuie luate în calcul interesele legitime ale Rusiei în materie de securitate militară”, a explicat Gruşko.

Potrivit proiectului de acord pe care Moscova doreşte să-l încheie cu Alianţa Nord-Atlantică, Rusia cere ca blocul militar să se abţină de la orice fel de activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi al mai multor ţări din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

În plus, NATO trebuie să excludă o viitoare extindere a blocului care să cuprindă Ucraina, una dintre liniile roşii trasate de preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut garanţii de securitate din partea preşedintelui american Joe Biden, la reuniunea lor prin videoconferinţă din 7 decembrie 2021.

Potrivit documentului rus, ambele părţi se vor angaja să nu amplaseze nici trupe, nici armament în ţările de pe continentul european, şi să nu desfăşoare rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în regiuni din care ar putea lovi obiective situate pe teritoriile ţărilor semnatare ale unui viitor acord.

Gruşko a menţionat că, la discuţiile de miercuri, Moscova va încerca să obţină un răspuns concret la proiectul de acord privind garanţiile de securitate cerute de Rusia.

„Călătorim (la Bruxelles) cu aşteptări realiste şi cu speranţa că vom avea o discuţie serioasă şi profundă despre problemele reale ale securităţii europene”, a declarat el.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia va avea loc după consultările ruso-americane desfăşurate luni la Geneva, în care viceministrul rus Serghei Riabkov a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să atace Ucraina, dar a apreciat totodată că NATO va face „o mare greşeală” dacă va refuza să ofere garanţii de securitate Moscovei.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Rusia, #elicopetere de atac, #granita, #Ucraina , #Rusia