Fostul președinte rus Dmitri Medvedev: Polonia va fi responsabilă de declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial

Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 21:51
4115 citiri
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev: Polonia va fi responsabilă de declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial
Dmitri Medvedev FOTO / Facebook Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat joi, 2 noiembrie, că acțiunile recente ale Poloniei ar putea determina țara să aibă o confruntare directă cu Rusia și Belarus, ceea ce ar putea duce la începutul celui de-Al Treilea Război Mondial.

Medvedev, care a ocupat și funcția de președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, a făcut aceste comentarii într-un articol pe care l-a scris pentru ziarul rus Rossiskaia Gazeta.

Declarațiile incendiare nu sunt neobișnuite pentru Medvedev, care a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului față de aliații Ucrainei. El a declarat public de mai multe ori că Rusia ar putea ataca membrii NATO pentru că acordă asistență Ucrainei. În decembrie 2022, el a mers atât de departe încât i-a numit pe aliații occidentali ai Ucrainei „ținte militare legitime”. Mai recent, el a spus în septembrie că Rusia este pregătită să se angajeze într-un conflict direct cu statele membre NATO.

Potrivit articolului lui Medvedev Rossiskaia Gazeta, ajutorul Poloniei pentru Ucraina ar putea duce la escaladarea conflictului într-un război global.

„Formarea militară a Poloniei și prezența militară poloneză în Ucraina ar putea declanșa o confruntare directă între Varșovia și Belarus și Rusia”, a scris Medvedev. „În acest caz, grupul aliat va da un răspuns adecvat pentru a preveni amenințările care decurg din ambițiile malefice ale establishmentului polonez”.

„Acțiunile nesăbuite ale Poloniei, dacă sunt susținute pripit de aliații săi NATO, pot avea consecințe periculoase de amploare pentru întreaga lume. Și atunci Polonia va îndeplini rolul de „hiena Europei” care a dezlănțuit al treilea război mondial”.

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev a avertizat Polonia că este acum considerată un „inamic periculos” de către Rusia şi că şi-ar putea pierde statalitatea dacă va continua pe direcţia actuală, relatează Reuters.

„O vom trata exact ca pe un inamic istoric. Dacă nu există speranţe pentru reconciliere cu inamicul, Rusia ar trebui să aibă o singură şi dură atitudine cu privire la soarta sa. Istoria le-a livrat cel puţin o dată un verdict nemilos aroganţilor polonezi: indiferent de cât de ambiţioase pot fi planurile revanşarde, prăbuşirea lor ar putea conduce la moartea statalităţii poloneze în integralitatea sa”, a spus Medvedev.

Războiul din Ucraina a făcut ca relaţiile ruso-poloneze, deja tensionate, să atingă un nivel minim istoric. Polonia, care sprijină Ucraina, acuză Moscova de încercare de destabilizare a ţării prin spionaj şi campanii de dezinformare. Rusia a condamnat ceea ce consideră că este o poziţie ostilă a Varşoviei faţă de interesele ruse în Polonia.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Rusia, #Dmitri Medvedev, #atac, #Polonia, #razboi, #Ucraina , #Rusia